Antikolt polc készítése

Ahogyan itt megígértem, jöjjön az antikolt polc készítésének rejtelme!

Nehéz ügy! Aki profi, az őrzi a titkot! Nagyon szeretem Szentgyörgyi Kata írását erről a Kicsiházból, velős és találó! Olvassátok el! A másik Tanó Mónié a Vidéki Otthonból. Végre egy használható útmutató laikusoknak! Ezeket a nagyszerű írásokat elolvasva és követve szerintem bárki nekifoghat. Szóval Kata tudásával felvértezve és a Móni által közzétett receptet kiscetlire kijegyzetelve, elvonultam, hogy – megküzdjek a sárkánnyal, aki őrzi az antikolás titkos receptjét – elkészítsem a saját antikolt polcaimat. Nézzétek lépésről lépésre:

nyers polcok

Ezek itt a deszkák. Az Obiban vettem őket és dekopírfűrésszel méretre vágtam.

DSCF8351 (Medium)

Ezeket a festékeket használtam: az első az alapozófesték. A második a fedőfesték. A harmadik fekete színezőpaszta, amivel kicsit sötétítettem a fehér fedőfestéket.

DSCF8346 (Medium)

Kétszer alapoztam, háromszor festettem fedőfestékkel, úgy, hogy kb. 1.5-2 dl festékbe egy (!) csepp feketét raktam. Festőhengert használtam, így nem látszanak az ecsethúzás okozta csíkok. Minden egyes festés után hagytam min. 3 órát száradni, majd visszacsiszoltam a kis deltacsiszolómmal, 120-as papírt használva, majd portalanítottam, és kezdtem elölről.

Ugyanezt megcsináltam a konzolokkal is. Ezeket is az Obiban vettem.

DSCF8349 (Medium)

Amikor megvolt mind az 5 réteg, akkor megint vettem a deltacsiszolót és 120-as papírral elkezdtem visszacsiszolni addig, amíg foltokban megjelent a nyers fa.

DSCF8374 (Medium)

Utána fogtam egy rongyot, egy ecsetet és ezt a vastaglazúrt (a színe rusztikus tölgy),

sadolin vastaglazúr

és bemártottam az ecsetet, jól lehúztam a felesleget, végighúztam a fán, rögtön mentem utána másik kézzel a ronggyal és töröltem le a felesleget. Az éleknél többször visszamentem: húztam az ecsettel-töröltem a ronggyal, húztam-töröltem…

A törlést kesztyűben csináljátok, mert a lazúr nem vizes alapú és a kezetek “olajos” lesz tőle, csak higítóval mosható le! Ez vonatkozik az ecsetre is. (A rongyot utána felejtsétek el: kuka.)

Hagytam 24 órát száradni. A vastaglazúrnak ennyi kell!

Utána vettem ismét a deltacsiszolót és 120-as papírral visszacsiszoltam a felesleges lazúrt. Azt gondolom, így utólag, hogy ezt inkább kézzel kellett volna csinálnom, 150-180-as papírral, vagy még sokkal finomabbal. Nagyon örültem, hogy van gépi csiszolóm és akkor miért ne használnám, de azért mégiscsak kézzel a biztosabb. Úgy tutira ott csiszolsz, ahol te szeretnél. Másrészt a végeredményen látszik, hogy mikor fáradtam el: nagyobb lendülettel húztam a gépet, esetleg jobban rányomtam, vagy kitértem a szálirányból. Ezeken a helyeken apró pöttyöket húzott a gép…mintha buborékos lenne…az nem szép.

Nézzétek meg a fázisokat:

1. alapozva és festve

2. visszacsiszolva

3. lazúrral antikolva, öregítve

4. visszacsiszolva, finomítva, a végeredmény

antikolt polcok fázisai

Közelebbről az 1. és 2. fázis:

antikolt polcok fázisai

A 2. és 3. fázis:

antikolt polcok fázisai

A 3. és 4. fázis:

antikolt polcok fázisai

Száradó konzolok

antikolt polc konzolok

Háromszor lakkoztam supralux beltéri vizesbázisú selyemfényű lakkal.

A férjem felszerelte őket és telepakoltuk könyvekkel.

antikolt polcok a wc-ben

antikolt polc a wc-ben

Mindezt a wc-ben! Shabby chic könyvespolcok a wc-ben?! Nektek tetszik? Nekem igen!

shabby chic polcok a wc-ben

 

Ha elolvastátok Móni cikkét, akkor rájöttetek, hogy én nem a viaszos megoldást választottam, hanem a koptatást, és utólag kentem fel öregítő anyagot, ami nálam a lazúr volt, de kipróbáltam a viaszolósat is!

Kíváncsiak vagytok?

2017-06-29T07:15:30+00:00 2013 február 18|Blog, Bútorfestés, DIY|2 hozzászólás

2 hozzászólás

  1. […] első változatban festettem, visszacsiszoltam, és utólag antikoltam, sötétebb lazúrt használva öregítő […]

  2. […] Amikor kész volt vele ,elhozta őket teljesen natúron, kezeletlenül, és magam festettem őket fehérre és antikoltam őket a lazúrozós antikolós módszerrel. […]

Írd meg véleményed

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.