Sokan ódzkodnak tőle, pedig szerintem nincs miért.

Amikor a medditerrán stílus volt a nagy kedvencem, már akkor csempézett konyhapultról álmodoztam. Az első lakásunkat teljesen lepukkanva vettük, így szabad volt a vásár, teret engedhettem minden elképzelésemnek. Lett is csempézett konyhapultom, bár sokan óva intettek.

Akkor egy magyar gyártású, olcsóbb csempét választottam, mert egy hosszú L alakú pultra és a falra sok csempe kellett. A pult szélére kerülő díszcsíkok is sokkal barátibb áron voltak, mint a külföldiek. A mester azt mondta, hogy félő, hogy megpattan majd, mert nagy benne a felületi feszültség. (Valahogy ez nekem úgy jött le, hogy minél olcsóbb egy csempe, annál nehezebb vele dolgozni.)

csempézett konyhapult

A pult elkészült, nagyon szép lett, 4 évig használtam és semmi baja sem volt.

Így készült:

csempézett konyhapult

csempézett konyhapult

Az íves fülkét is kicsempéztettem belülről. Sajnos a szélére műanyag élvédő került…a mester ott nem vállalta be az élre csiszolást.

csempézett konyhapult

Azt a csempét, amit a ház konyhájába választottam, a kedvenc mediterrán stílusú lakberendezési boltomban, a La Meridiana-ban láttam meg először, az egész földszint ezzel van leburkolva, csak egy másik színárnyalattal. Nagyon tetszett, hogy nem egyszínű, hanem színjátszós.

A neve Monterrey Bruciato 15X15 a Novabell gyárból, Olaszországból. (Amint ezt írtam, rákeresetem az árára. Elég húzós, 7900,- ft négyzetmétere akciósan!)

Persze nem ennyiért vettük. A stratégiám, hogy kinézem a legjobb boltokban, azután nyakamba veszem az internetet, és a telefont, és megkeresem, hol a legolcsóbb. Érden vettük meg, hatezer alatt volt! Érdemes körbenézni, hatalmas különbségek lehetnek üzletek között.

Szerencsére nem kellett belőle sok, épp csak a pult tetejére, és egy 60 cm-s falszakaszra.

csempézett konyhapult

A barna és a szürke minden színárnyalatában játszik. Majdnem mindengyik kocka más színű, aligha akad két egyforma.

Van hozzá mintás is, azt darabban mérik. Gondoltam, a mintákat jó lenne csak úgy véletlenszerűen elszórni a pulton. Csak négy darabot vettünk belőle, mindegyik másmilyen, és itt-ott felbukkannak, mint egy váratlan meglepetés.

csempézett konyhapult

Egy röpke pillanatra felmerült bennem, hogy diagonálban kérjem a lerakást, de rájöttem, hogy az már túlzás lett volna. De azért egy hetet elszötymögtem a gondolattal…

Nézzétek a színeket, gazdag, telt, mélybarna színek! Nagyon szeretem!

Itt jobban rásüt a nap…

csempézett konyhapult

Akkor kezdtem el ráncolni a homlokom, amikor kiszámoltam, hogy mennyi élzáró kellene a szélekre, merthogy azt is darabban mérik. Gondoljátok el, egy konyhasziget minden oldalról körbe élvédőzve! A csempe saját élzárójából kellett volna 52 darab, darabja 1000,- ft! Jaj nekem!

Úgyhogy nem a saját élzáróját használtuk, hanem amit a régi konyhánkban is használtuk, egy magyar gyárét (Korall csempe), darabját 200,- ft-ért. Viszont ez sokkal hossszabb volt, mint a csempe hossza, ami azt jelenti, hogy a fuga nem találkozik a szélén, tehát nem fut végig, csak minden negyedik kockánál. Ezzel erősen kellett barátkozzak! De a józan ész a költségvetés győzedelmeskedett, így maradt ez az olcsóbb megoldás.

csempézett konyhapult

A következő konyhás bejegyzésben megmutatom azt is, hogy hogyan készült a konyhabútor.