Ajtófestés 1.0

Ez a kékre festett ajtó Olivér fiam szobájának az ajtaja kívülről. (Belülről más színű.) Ez a két kedvenc színe az Annie Sloan palettából, ezért választottam az Aubusson Blue-t és a Florence-t.

Amikor két évvel ezelőtt átalakítottam a szobáját sajnos erre már nem jutott idő, így most fejeztem be.

Kapóra jött amúgy, mert szinte minden héten előjön a facebook csoportunkban is, vagy e-mailen kérdezitek az ajtófestéses tudnivalóit, ezért készítettem egy VIDEÓT is róla, ezt a poszt végén találjátok!

Szerencsére semmi nagy nehézség nincs benne, de ezért összeszedtem pár dolgot, amit érdemes tudnotok, ha krétafestéket választotok a beltéri ajtóitok átfestésére. Most lakkozott fenyőajtós példát hozok, a gyerekszobák ajtajai ilyen üvegezett, átlagos méretű beltéri ajtók.

A legelső lépés, hogy lemosod az ajtót egy enyhén nedves ronggyal, pont mintha nagytakarítanál, csiszolnod nem kell. Akkor kell csak csiszolj, ha máló festék vagy máló lakkréteg van a felületen, itt most nem volt, mivel ez kb. 10 éves, besárgult, lakkozot, de jó állapotban lévő fenyő.

Alapozásra sincs szükség, tényleg!

Nem kell feltétlenül levedd az ajtót a helyéről, ne aggódj, nem fog csöpögni a festék. Nyilván tudsz úgy festeni, hogy körülötted minden csupa festék lesz, de ha kicsit is odafigyelsz az Annie Sloan krétafesték nem egy folyós, mindent összemaszatóló festék.

Az ajtó keretét és az üvegeknél maszkolószalaggal ragaszd ki, hogy nehogy összefestékezd. Aki biztos kézzel fogja az ecsetet esetleg ezt a lépést el is hagyhatja. Én inkább meg szoktam csinálni, azért, hogy nyugodtan tudjak festeni, ne kelljen óvatoskodjak a cikis részeknél. Ez sajnos iszonyú sok idő, majd meglátjátok a videón is. 🙁

Fontos, hogy  a krétafestéket keverd fel alaposan, hogy a benne lévő gazdag pigmentanyagok jól elkeveredjenek.
Én az első réteget szinte soha nem szoktam higítani vízzel, de természetesen lehet. Ha higítod, akkor könnyebb kenni, simább lesz a felület, de a fedőékpességét rontod, tehát több rétegre lesz szükséged.

Miután felkened egy rétegben a krétafestéket – mindegy merre mozgatod az ecsetet, nem lesz semmi baj, ha nem jobbra-balra mozgatod, csak lazán – hagyj kb. 10 percet a száradásra, az eleje már úgyis száraz.

Ecset:

Én szeretek sűrű szövésű (sok szőrű) ecsettel dolgozni, mert haladós a munka és nem kell annyit elszöszmögni egy ajtófestésen, és mert szépen adagolja neked a krétafestéket.
Ha mindenképpen sima felületet szeretnél, akkor dolgozz jó minőségű laposecsettel, az ecset hegyével kend és inkább több vékony réteget vigyél fel.

Ne ijedj meg, ha az első réteg béna, nem néz ki jól, csíkos stb.

Kenheted a második réteget. Ha nehezen kenődik, akkor tegyél a festékhez egy kis vizet, vagy vizezd az ecsetet, addig fesd, amíg elégedett vagy a végeredménnyel!

A rossz hír az, hogy az ajtón lévő felületi hibákat NEM fogja a festék elkendőzni, kijavítani stb, azok ugyanúgy látszódni fognak utána is.

Amikor teljesen megszáradt, viaszold le lágy bútorviasszal, amit kenhetsz ecsettel és kenhetsz ronggyal is. Mindig töröld vissza a felesleget, a felület ne maradjon morzsalékos.

Élvezd a végeredményt! Pár óra alatt átfestettél egy ajtót! 🙂
Egy ilyen ajtóra, mint a képen van kb. 4 dl festékre lesz szükséged, mindkét oldalára az ajtófélfákkal együtt.

Általam használt festékek: Annie Sloan Aubusson Blue (felülre) és Florence színekben (ez ment alulra), Annie Sloan Clear Wax a viaszoláshoz.


Elkészítési idő: a gyereket “elviszem-hazaviszem az oviba”, az ebédfőzéssel és egyéb hasznos tevékenységekkel együtt is belefér simán 1 napba.

Igazából azokat írtam le, ami a videón is van, de talán megnézve jobban értelmet nyer! Örülnék, ha hozzászólnátok, hogy segít-e nektek filmes anyag abban, hogy bátrabban neki merjetek állni a bútoraitok festésének. Tudom, hogy milyen felelősség és milyen nehéz elsőre akár egy nagyobb bútornak, akár egy ilyen ajtónak nekiállni, hiszen évekig fogjátok nézni. Remélem nagyobb bátorságot kaptok a videó megnézése után!

 

 

A felhasznált termékeket pedig itt tudjátok megvásárolni:

Kapcsolódó termékek

Ne feledjétek, a Nemiskacat Látványműhelyben személyesen is tudtok kérdezni, cím és nyitvatartás a láblécben!

2019-05-31T15:27:53+00:002019 május 31|Blog, Bútorfestés, Házunk felújítása|3 hozzászólás