Bútorfestés: polcos szekrény két színre

Amikor Olivér fiam szobáját alakítottam ki, a fejemben egy kissé ipari stílusra hajazó, zömében szürke-fekete-nyers fa színkombináció élt, némi kékkel és naranccsal/bordóval megbolondítva. Mivel natúr tölgyfa a padlónk és az íróasztalát hasonló árnyalatban, bár fenyőből készítette el Fanyúvasztó, a régi ikeás leksvik barna színben pompázó két óriási polcos elem egy újabb “fa szín” lett volna a palettán, így egy laza “majd én lefestem” kijelentéssel elintézettnek is könyveltem el a dolgot!

A fenti kép volt a kiindulási alap, a szobát akkor rendeztük be. Amikor neki kellett álljak lefesteni a bútort és adtam rá magamnak 1 napot, akkor döbbentem rá, hogy azzal, hogy kitalátam, hogy a polcok legyenek szürkék és az oldalak feketék.. nos sikerült alaposan kitolni magammal!

Erre születtet ez a bejegyzés: ha polcos szekrényt kettő színre szeretnétek festeni, akkor az a festési időt minimum a duplájára emeli!

Tehát ha elhatározzátok, hogy az oldalfalakat és a polcokat más-más színre szeretnétek, akkor ne felejtsétek el bekalkulálni  a következőket a festési folyamatba:

  1. az egyik részt ki kell maszkolószalaggal tapasszátok, amíg a másikat festitek
  2. addig, amíg az szárad, nem tudtok haladni a másik színnel
  3. a maszkolószalagot el is kell távolítani, ami szintén idő
  4. le kell maszkolni a friss festést és utána állhatsz neki a másik színnek

Ezt persze nem túl bonyolult így átgondolni, csak éppen az időt felejtik el az emberek hozzárendelni! Ez minimum a duplája annak a festési időnek, ha csak egy színre festenéd a bútort, úgyhogy kalkulálj vele! 🙂

Szépen kiragasztottam a polcokat (1 óra) és utána festettem az oldalfalakat. Amikor készen voltam az oldalfalakkal és leszedtem a sok maszkolószalagot…

… akkor elegem lett a ragsztgatásból, és inkább úgy döntöttem, hogy óvatosan kicsi ecsettel inkább megfestem a polcok széleit, spórolva az idővel. Nem állítom, hogy ez a jó megoldás, de sietni akartam.

Már csak arra kellett vigyázni, hogy a hengert ne görgessen ki a végéig, mert akkor összekenem a feketét.

Ez így viszonylag gyorsan is ment. Az oldalfalat előtte lewaxoltam, ami mérsékelten vízállóvá tette a felületet, így ha véletlenül hozzá is értem a fekete oldalfalhoz, egy nedves ruhával rögtön le is tudtam törölni azt.

Persze mindezt alulról is meg kellett csinálni!

Itt már nagyon örültem, hogy mindjárt végzek. Clear wax-szal alaposan átdörzsöltem a polcok egész felületét, alul-felül.

Ítt a már kész szoba látható… eddig a pontig azért még sok minden történt még, de azt majd egy másik bejegyzésben…

 

 

Kapcsolódó termékek

2023-05-09T10:13:02+00:002018 február 14|Bútorfestés krétafestékkel|0 hozzászólás