Ismeritek ezt az IKEA cipősszekrényt? Igazából pad, a Leksvik sorozat része volt, már nem lehet kapni. Ezt a Vaterán vettem. (A kép illusztráció, mert a sajátom lapra szerelve érkezett és nem raktam össze csak egy fénykép kedvéért.)

ikea leksvik pad

Szerintem nagyon praktikus előszobai bútordarab, sok mindent lehet bele pakolni – cipőket, sapkákat, sálakat – és rá lehet csücsülni a tetjére. És nemcsak előszobában, hanem bárhol a lakásban jó szolgálatot tehet.

Nos, így érkezett:

ikea hack pad

Deltacsiszolóval csiszoltam, 80-as papírral. Az elején leszedtem a színt is a lakkal együtt. Mivel nagyon lassan haladtam a csiszoló kicsi teljesítménye miatt, begurultam és a végén már csak a lakkot igyekeztem leszedni, a színt hagytam. Egy excenter csiszolóval jobbant ment volna, javaslom inkább azt haszálni, akinek van!

ikea hack pad

Igazából teljesen felesleges volt leszedni a színt is, úgyis tudtam, hogy antikolni fogom, és ahhoz jó egy sötét alapszín. Nem is tudom; azt gondoltam, hogy a fehér alapozó nem fogja rendesen befedni, és nem lesz szép fehér az alapszíne. Szóval nyugodtan hagyjátok meg a sötétebb színt és csak a lakkot szedjétek le. Csiszolás után alaposan portalanítottam denaturált szesz és szalmiák szesz keverékével. Vigyázzatok, nagyon büdös, és használjatok kesztyűt, a rongyot pedig alapos öblítés után széthajtva tegyétek ki száradni, mert gyúlékony.

portalanítás

Kétszer alapoztam Trilak trinát Unitop fehér, vizesbázisú alapozófestékkel.

ikea hack pad

Fedőfestéknek ezt használtam.

fedőfesték

Utána összeszereltem. Jól megizzasztott. Mivel használtam vettem, nem volt hozzá szerelési útmutató, úgy kellett kisakkozni, melyik csavar mire való, és hová kell rakni. Izgi volt.

ikea leksvik cipősszekrény

Éleknél, itt-ott visszacsiszoltam, 150-es papírral, kézzel.

ikea leksvik cipősszekrény

Utána fogtam egy rongyot és ezt a vastaglazúrt

sadolin vastaglazúr

és áttöröltem vele a bútort, többször visszatérve a lecsiszolt helyekre. Egy tiszta ronggyal mentem utána és töröltem a felesleget.

ikea leksvik cipősszekrény

ikea leksvik cipősszekrény

Ezen a ponton kicsit elbizonytalanodtam, hogy jó-e az, amit csinálok. Ugyanis a rekeszek elég kicsik voltak ahhoz, hogy szépen, szálirányba tudjam felvinni a lazúrt, főleg az élek találkozásánál nehezen fértem hozzá, legbelül. A lazúr meg irtó gyorsan száradt. Nem baj – gondoltam – majd visszacsiszolom, de a csiszolásra is ugyez vonatkozott, hogy belül nem tudtam rendesen hozzáférni. Így foltos maradt helyenként.

Ebből a szempontból előbb kellett volna az egészet antikolni, és utána összeszerelni. Azért szereltem előbb össze, mert akartam látni, hogy melyik rész hová való, melyik él hová fog esni, mi lesz elől, mi lesz hátul. Ezt a lapokból nem nagyon láttam.

ikea leksvik cipősszekrény

Az előszobát igazi shabby chic (közkívánatra ejtsd: sebi sikk) stílusban képzeltem el, kopottas fehér bútorokkal. Ehhez társul még egy-két régi kiegészítő és egy designtapéta, amit a szemfülesek már észrevehetnek. Ez a pad volt az első kész darabja az előszobai kopottas bútorkollekciómnak.

ikea shabby cipősszekrény

ikea shabby cipősszekrény

ikea shabby cipősszekrény

Amúgy így néz ki “normálisan”…

ikea shabby cipősszekrény

Szóval ez már a mostani változat. Mutatom majd a shabby chic kollekcióm többi darabját is – egy paravánfalat, polcokat, és egy falitékát – , és az egész előszoba felújítását a designtapétával együtt!

Remélem kíváncsiak vagytok!