Faragott asztalka festése

 

Mindig öröm ilyen gyönyörű faragott bútorral dolgozni, mert pontosan a faragások és az azokba beülő viaszréteg adja meg a végén azt a mélységet és árnyaltságot a bútornak, amitől igazán szép lesz.

A “Munkáink” kategóriában, olyan bútorokról olvashatsz, melyeket kis csapatommal együtt a Nemiskacat Látványműhelyben egyedi megrendelésre gondolunk újra. Főleg festünk, de igény szerint teljes körű felújítást is vállalunk. Ha tetszenek a munkáink ajánlatot IDE KATTINTVA tudsz kérni!

Az eredeti színe fekete volt és sajnos egy törés éktelenkedett az asztallap közepén.

 

Az ilyen jellegű hibákat azért nehéz javítani, mert nem lehet anélkül, hogy a tetején lévő faragás ne sérüljön.. konkrétan minél többet csiszolod a felületet, annál jobban tűnik el a nem túl mély faragás, ezért ezt a műveletet nagyon óvatosan próbáltuk végezni.

Persze sajnos így sem lett tökéletes.

A csík két oldalán nagyon kellett vigyázni a csiszolással, de így is halványodott egy kicsit a belevésett minta.

Az asztalka tulajdonosa – áááá miért nem az enyém??!! világos szürkés-bézses színt szeretett volna, így választottuk a French Linen-t barna viasszal.

Két réteget kapott, a faragásokba alaposan beletömködtük a festéket.

Amikor sötét viasszal antikolsz, akkor nagyon fontos, hogy szakaszosan haladj a bútoron. A képen is látszik, hogy a bal fele a bútornak teljesen készen van, rajta van a clear wax, a dark wax, és vissza is töröltük. Utána kezdtünk a másik lábán dolgozni.

Tehát, amikor a festék megszárad egy kicsi részt alaposan átkentünk clear wax-szal (lágy bútorviasz)…

…visszatöröltük a felesleget egy puha pamutronggyal. Ez fontos lépés. Ha nem törlöd vissza, akkor nagyon nehezen fog kikeményedni a viasz és “ragacsos” marad a bútor, ami tapintásra nem jó.

Tudom, hogy nagyon ijesztő, amikor arra készülsz, hogy ezzel a sötét kulimájsszal bekenj egy bútor! 🙂

Ne félj tőle! A lényeg, hogy mindig rögtön a Clear Wax után dolgozz, egyszerre csak kicsi felületen, és mindig töröld vissza a felesleget. Nem az a cél, hogy teljesen elfedd vele a festéket, hanem az, hogy a mélyedésekbe és a faragásokba beleüljön! Igen, amikor rákened, ilyen csúnyán néz ki…

Amikor visszatörölöd a felesleget, akkor kezd alakulni.

Itt elővettük a kicsi ecsetünket is, hogy mégjobban belenyomkodjuk a sötét viaszt a nehezen hozzáférhető helyekre.

Amikor visszaszedted a sötét viasz úgy, ahogy szeretnéd, akkor valami ilyesmit kapsz.

Amikor készen lett az asztal teteje, akkor láttam, hogy a csík, ahol javítottuk nagyon látszik. Úgy gondoltam, hogy ha dark wax-be mártott kicsi ecsettel egyenként átmegyek a barázdákon, akkor nem lesz annyira feltűnő a sérült rész.

Ez egy kicsit sziszi-fuszi munka volt, de szerintem megérte. Egy kicsit még mindig látszik a javítás, de már nem annyira.

Remélem nektek is úgy tetszik az asztalka, ahogyan nekem, szerencsére a tulajdonosa nagyon elégedett volt vele! Még készítettem pár képet…

Ha tetszett asztalka, akkor állj neki bátran, mert bútort festeni nem nehéz!

Kapcsolódó termékek

2018-02-13T19:15:32+00:002018 január 23|Blog, Bútorfestés, Munkáink|2 hozzászólás