Nem, nem fogok mostantól gasztroblogot írni, csak éppen padlizsánkrémet készítettem vacsorára, amikor eszembe jutott, hogy milyen jó kis díszletet adna a megterített asztal a frissen festett, majd stencillel díszített tálcámhoz.

terített asztal díszlet

Ez az egész tálcafestés úgy indult, hogy volt három 100ml-es csomagolású Annie Sloan chalk paint festékem, amiket még a nagyokkal együtt rendeltem áprilisban, mert tetszett a színük, szerettem volna kipróbálni őket, de nem akartam megvenni belőlük a literes kiszerelést, sorban: Chateau grey, Old ochre, French linen.

annie sloan chalk paint 100ml

Elővettem mindhárom színt, fogtam egy natúr fa tálcát, és szépen egymás után rákentem mindegyiket, majd mindig visszacsiszoltam belőle.

Először befestettem a szürke french linen színnel. Ez a szükrének egy sötétebb árnyalata.

french linen szürke

Másodiknak rákentem a chateau grey-t, ami a neve szerint szintén szürke, de szerintem inkább zöld.

chateau grey

Ezzel sokmindent nem csináltam, mert amikor elkezdtem visszacsiszolni, egyáltalán nem voltam megelégedve a kontrasztal, ezért kentem rá old white fehéret és old ochre krémfehéret is. Kb. 10 perces száradás után veszettül csiszoltam.

old white old ochre

Ezen a ponton a lehető legnagyobb lelki nyugalommal vettem tudomásul, hogy a frissen festett tálcámat leszarta egy madár!

leszarta egy madár

Még szerencse, hogy a csiszolószivacs a kezemben volt. Gyorsan eltüntettem az árulkodó sárga pettyeket, majd egy kósza gondolattól vezérleve elővettem az egyetlen stencilsablonom, és mintákat festettem a tálca sarkaira.

Tök gáz lett!

stencilsablonnal mintát festettem

Sem a szivacspamaccsal – úgy nem látszódott semmi – , sem az ecsettel – aláfolyt – nem sikerült. (Ráadásul – balkezesként – jobb kézzel ügyeskedtem, mert bal kézzel kellett tartsam a fotómasinát).

Szóval stencilezni NEM ÍGY KELL!

Ezeket letöröltem, aztán valamit azért oda ügyeskedtem, de aztán alaposan visszacsiszoltam őket, jó kopottra, így egyáltalán nem látszik, hogy bénán lettek ráfestve!

Világos, majd sötét viasszal fixáltam a “nagy művet”: első próbálkozásomat a stencilezésre.

stencilezett tálca

Azért a padlizsámkrém fincsi lett!

stencillel díszített tálca

Saját paradicsommal.. nyam-nyam..

stencillel díszített tálca

A stencilezésnek pedig tüzetesebben utánajárok majd!