Antikolt tálalószekrény festése

Ez a tálalószekrény egy nyári konyhában várakozott évtizedekig, hogy valaki észrevegye, és jobb sorsra térítse.

antikolt tálalószekrény

antikolt tálalószekrény

antikolt tálalószekrény

Györgyi, a tulajdonos egy balatoni nyaralóba szánta, és azt szerette volna, ha fehér színű, finoman antikolt felületet kapna, és a számára túlságosan is népies mintát kicserélném valamilyen finomabb, kevésbbé tarka virágmotívumra.

antikolt tálalószekrény

antikolt tálalószekrény

antikolt tálalószekrény

antikolt tálalószekrény

Mivel a bútort nem használra senki, viszont a helyiségben, ahol tárolták esetenként magas volt a páratartalom a hátulja bepenészedett. Ezen kívül egy kicsit a fiókokon kellett igazítani, hogy jobban csúszzanak.

Györgyi kívánsága az volt, hogy egy kényelmesen használható bútort faragjunk belőle.

antikolt tálalószekrény

Így aztán az asztalos letisztította a hátát, lekezlete gombaölővel, kicsrélte az egyik hátsó deszkát, megjavította a fiókokat, majd két hónapig szárította a bútort.

antikolt tálalószekrény

Belül így nézett ki.

antikolt tálalószekrény

antikolt tálalószekrény

Györgyivel kívül, belül alaposan átmostuk a szekrényt sima, kicsit szappanos vízzel, majd hagytuk egy napot száradni.

A festésével kapcsolatban szeretnék kitérni egy problémára, ami újra és újra felmerül a Hobbi Bútorfestők facebook zárt csoportunkban is, ahol a szebbnél szebb alkotásaitok és sikereitek mellett a problémákról is írtok a Chalk Paint™ festék használatával kacsolatban.

bútorláb

A fenti képet Erikától kaptam, aki hiába festette át négyszer is a szekrényénak bal oldali lábát, mindig átütött az előző réteg, míg a másik három lábbal semmi gondja nem volt.

Egy régi bútornál sosem tudhatjuk, hogy korábbam mivel kezelték, mivel festették, ezért előfordulhat ilyen eset. Ezzel a bútorral kapcsolatban nekem is meggyűlt a bajom a festéken átültő foltokkal.

Az egyik fióknál és az ajtóknál találkoztam még átkandikáló foltokkal, a megoldásról már írtam korábban egy részletes cikket, ITT olvashattok róla bővebben!

Ezen felül az alsó polcos részt, ahol eredetileg sem festve volt, egyszerűen lelakkoztam vizes bázisú lakkal.

antikolt tálalószekrény

Majd erre festettem a Chalk Paint™ festéket.

A felső résznél, a polcoknál és a szekrény külső részén nem tettem semmilyen előkészületet, hanem rögtön ráfestettem a felületre.

antikolt tálalószekrény

antikolt tálalószekrény

Két rétegben festettem, kívül is és belül is, elhasználva összesen 2,5 liter Annie Sloan Chalk Paint™ festéket Old White színben. (A hátára is festettem egy réteget.)

Mint említettem, Györgyiék a nyaralójukba szánják a bútort. A szobába építtettek egy gyönyörű cserépkályhát, melynek egyik kockájában ez a minta van:

antikolt tálalószekrény

Györgyi azt kérte, hogy ezt a virágmintát fessem rá a szekrényajtókra.

Itt kikevertem a megfelelő színt a levélhez és a virághoz is.

antikolt tálalószekrény

antikolt tálalószekrény

Egy koratavaszi napon fotóztam, épp virágzott a cseresznyefa.

antikolt tálalószekrény

A képeken a bútor még fiókgombok nélkül látható, azokat majd Györgyiék felszerelik, remélem kapok majd képet a szekrényről a végleges helyén.

antikolt tálalószekrény előtte utána

antikolt tálalószekrény

antikolt tálalószekrény

antikolt tálalószekrény

antikolt tálalószekrény (15)

antikolt tálalószekrény

antikolt tálalószekrény

2017-06-29T07:15:21+00:00 2014 május 21|Blog, Bútorfestés, DIY|10 hozzászólás

10 hozzászólás

 1. Nus 2014-05-22 at 13:16 - Reply

  Gyönyörű lett! Nagyon örülök, hogy rendelhető ASCP Magyarországon mert szeretném kipróbálni. Egy pár gyakorlati, technikai kérdésem van a festékkel, waxokkal kapcsolatban, ezeket hol tehetem fel?

 2. Wanda Krajnik 2014-07-17 at 09:19 - Reply

  Alaposan átolvastam a blogot és kicsit meglepődtem a Chalk Paint festék iránti rajongáson. Igazából ez a festék házilag nagyon olcsón kikeverhető prima fixatív és kalcium-karbonát keverékéből, illetve egyéb porpigmentek hozzáadásával. Mivel a piros asztalnál az első réteg száradás után nyomott hagyott a kezeden, ez annak a jele, hogy nagyon magas a pigment tartalma és nem elegendő benne az akril kötőanyag. Ami a bútorokon még szembetűnő, hogy látszik az ecsethúzás. Ha az általam leírt keveréket vízzel hígítjuk tejszín sűrűségűre, tökéletesen terül, nem látszik az ecsethúzás.Ezen felül még: csiszolni igenis kell, hogy sima legyen a felület és a hibákat ki kell javítani folyékony fával, másképp nem antikoltnak, hanem kontárnak tűnik a felújított bútor.

  • Nemiskacat 2014-07-17 at 09:53 - Reply

   Kedves Wanda! Rengetek recept létezik az interneten, hogy hogyan keverhető ki házilag a festék valóban nagyon olcsón. Én szeretem használni Annie Sloan festékét. És miért is lenne baj, hogy látszik az ecsethúzás? Sosem állítottam, hogy profi lennék, egy lelkes amatőr vagyok, szeretem amit csinálok. Üdv Enikő

   • Wanda Krajnik 2014-07-17 at 10:05 - Reply

    Igazából én a költséghatékony és profizmusra törekvő munka híve vagyok. Amúgy, ha pénz keresel ezzel a munkával, oktatsz és ismertségre teszel szert, nem húzhatod magadra mindig, az “én lelkes amatőr vagyok” kezdetű marketing szöveget, szerintem 🙂

    • Nemiskacat 2014-07-17 at 10:33 - Reply

     Szerintem igen! Ez a festék esősorban amatőröknek van kitalálva, ami nem jelenti azt, hogy profik nem használhatják profi módon. Mindenki kreatívan a saját képére formálhatja. Én is tudok népi mintát festeni… 🙂 olyan is sajnos… ez nem jelenti azt, hogy nem kedvvel csinálom. Nyilván nem fogok eladásra népi mintás sámlit festeni, hanem megkérlek például téged… Jól látod, hogy a népszerűsítésben profibb vagyok, mint magában az alkotásban, de pontosan így tudok hiteles maradni. Csak arról írok a blogon, amit én magam is kipróbáltam, kertelés nélkül, sokszor a nehézségekkel, bénázásokkal. És igen, most már pénzt keresek vele – de ez egy másik történet, hihetetlen, olyan mint a mesében – , de attól még a bútorfestésben amatőrnek tartom magam, és ez így is van rendjén. Ha valaki egy bútor restaurálását kéri tőlem, akkor átirányítom szakemberhez. Szépek a munkáid amúgy. Üdv Enikő

   • Wanda Krajnik 2014-07-17 at 10:15 - Reply

    Sőt, hozzátenném, hogy a bútorfelújítás egy izgalmakkal teli, nagyon szép hivatás és nem rendelhetjük magunkat egyetlen márka vagy festéktípus alá. Igazából egy nagyon jó ízléssel megáldott nő vagy, csak elszomorító, h a blog a Chalk Paint reklámkampányára épül, pedig a piacon rengeteg festék, lakk és egyéb anyag érhető el, amivel igazán profi munkát lehet végezni.

    • Nemiskacat 2014-07-17 at 10:46 - Reply

     Ezt most bóknak veszem… 🙂

  • Solymosi Klára 2016-02-13 at 19:18 - Reply

   Kedves Wanda! Most találtam erre az oldalra, keresgélvén valami olyan bútorfestési eljárást, ami az én képességeimnek is megfelelnek, ezen a téren. Szertnék egy régi polcot befesteni antik fehérre. Van már egy konyha szekrényem, ehhez passzolna. Semmilyen formában nem foglakoztam még ilyennel, így tapasztalatom, és tudásom szinte a nullával egyenlő. Olvastam itt , hogy a Chalk Paint festéknek van itthoni változata is. Van mód arra, hogy receptet kapjak?

   • Enikő 2016-02-19 at 12:04 - Reply

    bútorKedves Klára! Ha fent vagy facebook-on, akkor ajánlom a Hobbi Bútorfestők csoportot, ahol a Chalk Paint™ festék mellett sok más anyagról is kaphatsz információkat. Üdv, Enikő

Írd meg véleményed

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.