Bútorfestés: az aranyozás egyik technikája

Semmi sincs veszve, a törött is javítható, a hibákat pedig nem kell feltétlenül elfedni – ez a kintsugi technika egyik lényege, mely a törött kerámiák javításának egyik ősi, japán módszere. Közel áll hozzám a gondolat, hiszen a bútorfestés is erről szól: nem kell kidobni, egy kis kreativitással születhet belőle sokkal szebb és jobb, mint előtte.

A kintsugi technika

A technika gyökerei a 15. százaid Japánba nyúlnak vissza. A legendai szerint ekkor élt egy uralkodó, akinek az imádott halványzöld porceláncsészéje eltörött. Bánatában Kínába küldte el javíttatni, de az eredménnyel egyáltalán nem volt megelégedve. Ekkor fordult egy japán keramikushoz, akit lenyűgözött az uralkodó csésze iránti imádata és elhatározta, hogy műtárgyat készít belőle. A töréseket összeragasztotta és arannyal vonta be. A későbbiekben az arany borításnak biztonsági okai is lettek, mivel a ragasztó élelmiszerekkel való érintkezése veszélyeket rejtett magában. Az arany viszont ilyen szempontból biztonságos. Így nem csak esztétikus, de praktikus megoldás is volt.

Az inspiráció forrása tehát a kintsugi technika, de lássuk, hogyan is készült a bútor, mivel festettem, hogyan és milyen módszerrel aranyoztam.

A festett komód az októberi Praktika Magazinban jelent meg. Ezúton is köszönöm a lehetőséget és a fotókat!

A bútor egy nagyon jó állapotban lévő fényes furnérral bevont darab, mely egyszerű formája miatt igen kedvelt a bútorfelújítók körében. Olyan, mint egy üres vászon, sok minden kihozható belőle, csak a kreativitásunk szab határt.

Felhasznált anyagok és eszközök:

Állapotfelmérés, javítás, csiszolás

A komód apró sérüléseit fatapasz segítségével kijavítottam, majd egy finom csiszolószivaccsal átsimogattam a felületet a jobb tapadás érdekében. Ez a művelet nagyon fényes bútorok esetében növeli a festék tapadását, gördülékenyebbé válik a festés, mert a festék nem fog megcsúszni a felületen az első ecsetvonásnál. A csiszolás krétafesték használatánál elhagyható, de sosem tilos.

Tisztítás

Az egyik legfontosabb része a folyamatnak. Teljesen zsír, por és koszmentes felületet kell alapként használjunk. Az Annie Sloan krétafestékek nem igényelnek alapozást sem, emiatt a felület előkészítése nagyon fontos lépés, ez a festék tapadásának egyik feltétele. Sima mosószeres vízzel elegendő lemosni, portalanítani, esetleg a festés előtt közvetlenül denaturált szesszel áttörölni, hogy biztosan minden kosz távozzon a felületről.

Festés

A festéshez Annie Sloan Chalk Paint™ Amsterdam Green krétafestéket használtam, melyet három rétegben szivacshenger (nagyobb felületeken) és lapos ecset (sarkokon, széleken) segítségével vittem fel, ezáltal sima felületet tudtam elérni. A képeken látszik, hogy a henger és ecset használatával mennyire eltérő felületet tudok létrehozni. Ez a különbség a festés végeztével egy kis csiszolás után el is tűnik és egyneművé válik a felület.

A rétegek esetében fontos, hogy inkább több vékony rétegben dolgozz. A festék gyönyörűen fed és csábít a vastagabb rétegekkel való munkára, de ne tedd! A végeredmény szebb és tartósabb lesz, ha türelemmel dolgozol. A rétegek között maximum 1 óra száradási időt kell kivárni, így nem lesz több napos folyamat a festés.

A szekrény belsejét Antoinette színnel púderrózsaszínre festettem, megtartva a komód törékeny eleganciáját. A zöld és rózsaszín komplementer színek, kiválóan kiegészítik egymást.

A festés végeztével az egész felületet végigcsiszoltam csiszolószivaccsal, azért, hogy a végén nagyon sima felületet kapjak. Ilyenkor a szín világosodhat, a festés foltosnak tűnhet, de ne ijedj meg, ez a waxolás után eltűnik.

Minta tervezése

Bár ez teljesen egyéni, de én szeretek tervek alapján dolgozni, ad egyfajta biztonságot. Természetesen a terv változhat menet közben, ahogy alakul a bútor, de akkor is van miből kiindulni. Érdemes tehát a munka megkezdése előtt inspirálódni. A füstfóliával dolgozni nem nehéz, de ha egyszer felragasztottad, már nem tudod eltávolítani.

Így gondold végig, tervezz!

Én emiatt a első körben a “töréseket” imitáló csíkokat szabad kézzel felrajzoltam.

Aranyozás füstfóliával

A füstfólia mintáját tulajdonképpen a ragasztó jelöli ki. Ehhez az Annie Sloan füstfóliához készült Gold Size ragasztót használtam. Ezzel a felrajzolt “törésvonal” mentén szakaszosan haladva bekentem a csíkokat. A ragasztót hagytam kb. 5 percet száradni. A lényeg, hogy a kezdeti kékes szín átlátszóvá váljon, ekkor szárad készre.

A füstfóliát egy puha szőrű ecset segítségével ekkor felvittem a felületre. Érdemes a fóliához hintóporos kézzel nyúlni, hogy ne tapadjon az ujjunkhoz. Vigyázzunk, mert nagyon gyorsan odaragad és rendkívül könnyen szakad. A felesleget ecset segítségével, sepregető mozdulatokkal távolítsuk el, az értékes leeső darabokat gyűjtsük össze, jól jöhet még!

Csak a ragasztott részen fog a fólia tapadni, gyönyörű lesz a végeredmény.

Zárás átlátszó viasszal

A fóliázás után, mint minden krétafestékkel festett bútor esetében, egy átlátszó lágy bútorviasszal zártam a felületet. A wax felvitelét követően a felesleget egy szöszmentes rongy segítségével visszatöröltem. Ezután pár napot kell a kikeményedésig várni, mielőtt használatba vennéd a bútort.

Íme a kész bútor és egy kis betekintés a kulisszák mögé. 🙂 Így készült a fotó a Praktika Magazinba.

 

Ha szeretnél még egy-két díszítési technikát megismerni, nézz szét a blogomon, vagy várlak szeretettel Annie Sloan díszítőtechnikák workshopomon!

Kapcsolódó termékek