Rusztikus konyha festése, végre minálunk is!

A sztori

A konyhabútor átfestése igen népszerű téma, ezért tudtam, hogy miután másnak már festettem konyhabútort, előbb-utóbb a saját konyhám is sorra fog kerülni. Még javában folyt évekkel ezelőtt a “fessünk mindent fehérre” láz, amikor elhatároztam, hogy lelkes trendkövetőként én is valami világos színre fogom átfesteni a bútort.

A konyhát egyébként még 2011-ben egy asztalos készítette. Stílusában igencsak vidékies jellegű, rusztikus. Azért a rusztikus konyha megnevezést használom, mert bár új bútorról van szó, klasszikus lécezéssel készült, antik tölgy színre lett lazúrozva, majd lakkozva, emellett erős vidékies kiegészítőkkel turbóztam fel anno.

Nos, mire ténylegesen sorra került a “suszter cipője”, a trendek legnagyobb örömömre már a színes konyhák felé fordultak. Ám én mégis úgy gondoltam, hogy maradok a világosnál. Egyrészt nagyon kíváncsi voltam, hogy amúgy a nem túlságosan világos helyiséggel mit tesz a krémszín, másrészt máris megvan az okom egy következő átfestésre… Már tudom is, hogy mi lesz a következő szín, pár év múlva. 🙂

No, de ne szaladjunk ennyire előre, maradjunk a jelenben, azaz a tavalyi évnél, amikor is némi belső falfestés, komplett házfelújítás “mellékvágányaként” egy szép délután nekifogtam a munkának…

A konyhabútor teljes lefestése végül is három hónapig húzódott, mert közbejött a konyha falainak festése is. Így miután a konyhasziget egyik oldalával már készen lettem, a konyhát és a nappalit is kis időre kompletten bezacskóztuk. Felköltöztünk a padlástérre két teljes hétre, amíg folyt a plafon és a falak festése.

Amikor a nyár végére helyreállt a rend, akkor álltam csak neki a konyha nagyobbik felének, ahol a felső szekrények is vannak. A fenti képen a festés utáni takarítás állapota, amikor is egy szép vasárnapi napon beázott a frissen festett nappalink, ezért a látható a plafonon egy lyuk, a gerendák és a födém. Itt már szerencsére száradt.

Nos, nem volt idő bánkódásra, a konyhával haladnom kellett, ráfordultam a magas konyhaszekrényekre a pult túloldalán.

Ha szintén konyhabútor festésen töritek a fejeteket és arra vagytok valójában kíváncsiak, hogy pontosan mik is a lépései egy ilyen munkának, akkor arról a következő blogbejegyzésben fogok írni nagyon részletesen, de addig is:

A  konyhabútor festés lépései röviden, ahogyan én festettem:

 1. alapos tisztítás
 2. felületi javítások, tapaszolások
 3. festés
 4. waxolás és/vagy lakkozás
 5. pár új kiegészítő és íme a megújúlt, rusztikus konyha, ici-pici industrial felütéssel

FONTOS! Laminált konyhabútor esetében olvasd el a Laminált bútor festése című írásomat vagy nézd meg ezt a VIDEÓT: Laminált bútor festése krétafestékkel – csiszolás és alapozás nélkül és fess úgy, ahogy ott látod. Az ott elhangzott instrukcióim konyhabútor esetében is érvényesek.

Íme, a végeredmény!

Mielőtt belevágnál…

Ha kedvet kaptál az átfestéshez, néhány hasznos gondolat, amit érdemes átgondolni, mielőtt belevágsz:

 1. Milyen stílust szeretnél látni, megvalósítani? Mi illik az otthonodban? Mi illik magához a konyhabútorhoz?
 2. Ha megvan a stílus és az irány, akkor át kell gondolni, hogy pontosan mivel fogod ezt megvalósítani? Milyen festékkel, milyen eszközökkel?
 3. Mik a legnagyobb félelmeid? Mi a legrosszabb, ami történhet? Ezekre felkészülve nem ér majd váratlan helyzet!

Nézzük sorban, hogyan alakultak nálam ezek a kérdések.

 

1. Rusztikus konyha rusztikus kiegészítőkkel!

Minden bútorfestés előtt fontos a tervezés. Tudd, hogy honnan hova szeretnél eljutni, és milyen látványt szeretnél a végén. Ez az első, amit érdemes végiggondolni, mielőtt nekiállsz bármilyen bútorfestésnek. Én tudtam, hogy továbbra is rusztikus konyhát szeretnék, csak kicsit felfrissítve, modernizálva.

A konyhabútorom egy korábban lazúrozott és lakkozott, borovi fenyőből készült bútor.

A festést és a látványt is kifejezettem ehhez a stílushoz igazítottam. Szerintem a plafonról lógó edénytartótól, a téglafaltól, a pult burkolatától, illetve az egész konyha jellegétől egyáltalán nem idegen egy olyan festési módszer, ami a régi, vidékies, rusztikus konyhák hangulatát idézi.

Bár ilyen a kiindulópont is, mégsem féltem erre az érzetre ráerősíteni a festéssel. A célom az volt, hogy kicsit modernizáljam, a színválasztással ellensúlyozzam a sok barnát, legyen frissebb, világosabb. Az öntöttvas fogantyúkat lecseréltem modernebb vonalvezetésű, hosszú, keskeny, kontrasztos fogókra. Pár apró kiegészítő átfestésével szerettem volna a rusztikus hatást kissé visszafogni és indusztriális irányba elvinni a látványt.

Az egész konyhabútor cseréje nagyon sokba került volna, nem is volt célom. A téglafal, a csempe olyan adottságok, amiket szeretek is. Egy átszínezéssel, a fogantyúk kicserélésével és pár kiegészítő megváltoztatásával nagyon gyorsan és olcsón lehet látványos eredmények elérni.

 

2. Rusztikus felület krétafestékkel

A választott stílus tehát eleve determinálja, hogy milyen festékkel érdemes festeni és azt is, hogy azt a festéket milyen eszközzel érdemes felvinni. Nyilván számomra nem volt kérdés, hogy Annie Sloan Chalk Paint™-tel fogom festeni. Sokan félnek krétafestéket választani, ha ilyen nagy igénybevételnek kitett bútorról van szó, mint a konyhabútor.

Számos konyhabútor festék van a piacon, amivel szép eredményeket lehet elérni, mégis azt gondolom, hogy a rusztikus felülethez a legjobb találmány a krétafesték. Egészen egyszerűen semmilyen más festékkel nem tudod elérni az autentikus festett bútor hangulatot. Itt igenis látszódnak az ecsetvonások, de az egész mégsem néz ki szakszerűtlennek, pedig a festés mozzanata a megszokottól eltérő, össze-vissza kell kenegesd a festéket a bútoron.

Pont emiatt lesz a bútorfestés, a konyhabútor felújítás nem egy kötelezőn letudandó nehéz feladat. Természetesen nagy meló, már csak a bútor nagysága miatt, de ha nem akarsz görcsösen törekedni arra, hogy teljesen sima, szinte bolti, ecsetvonások nélküli felületet fessél, akkor a festés igazi élmény lesz a Chalk Paint™-tel. Pont erre való!

Szóval a lakkozott felület enyhe fénye után vágytam a matt krétafesték nyersességére, egyáltalán nem törekedtem a szép, egyenletes festésre és a sima felületre. Ettől nevezem “rusztikusnak”.

A krétafesték megadja azt a szabadságot, hogy kézügyesség és precizitás nélkül is nagyon szép bútort lehet festetni mindenféle előképzettség nélkül. Igen, akár teljesen kezdőknek is!

 

3. Félelmek

Hogyan fogom tisztítani?

A legnagyobb félelmünk általában az, hogy a konyhabútor egy nagy igénybevételnek kitett felület, és el sem tudjuk képzelni, hogy egy festett felületet hogyan fogunk tisztítani. A jó hír az, hogy a krétafestékkel festett és waxszal, azaz lágy bútorviasszal zárt felületet is lehet takarítani, illetve vannak más lehetőségeink is.

Hozzá vagyunk szokva a laminált és a lakkozott felületekhez, ehhez képest mérünk sokszor mindent. Tény, hogy egy festett felület mindig kényesebb, mint bármelyik az előző kettő közül, más kezelésre és ápolásra van szüksége. Ez olyan, mintha egy laminált padló ápolását hasonlítanánk össze egy faparketta tisztításával, gondozásával. Az egyik tisztítást igényel, a másik ápolást is.

Mennyire lesz tartós?

A festett konyha is tud tartós lenni, csupán pár dologra kell odafigyelni, hogy hosszútávon is élvezzük munkák gyümölcsét. A krétafestékkel festett felület tartósságának  3 titka van:

 1. Alapos előkészítés.
 2. A felhordás módja.
 3. A felületkezelő anyagok kikeményedési ideje.

Ha kíváncsi vagy a finomságokra és a buktatókra, illetve, hogy a konyhabútor festés során mire érdemes odafigyelni és hol ronthatod el például a későbbi tartósságát a bútornak, akkor a következő blogbejegyzésben ezekre megtalálod majd a válaszokat.

 

Én szívből bátorítok mindenkit, hogy legyen mersze belevágni és kidobás helyett átalakítani konyhabútorát! Én is kicsit továbbgondoltam a 10 évvel ezelőtti, erősen vidékies hangulatú, rusztikus konyha bútoromat és a végeredménnyel most nagyon elégedett vagyok!

A konyha a Praktika Magazin 2021. decemberi számában jelent meg. Fotók: Praktika Magazin

Kapcsolódó termékek

2022-06-20T17:17:45+00:002022 június 10|Blog, Bútorfestés, Házunk felújítása, Munkáink|0 hozzászólás