Bútorfestés egyszerűen rózsaszínre

Ki ne vágyna egy rikító rózsaszín bútorra az otthonában?! …

na jó.. csak viccelek!

Tudom, hogy ez nem egy megszokott szín bútorra, de amikor kezembe került a lenti képen látható retro bárszekrény, nem tudtam másra gondolni, csak arra, hogy biztosan egy feltűnő színre szeretném átfesteni.

A bútor egy 60-as évekből származó bárszekrény, aminek valaha ajtaja is volt, hozzám már így került. Mivel emiatt láthatóvá válik a belseje, és „sok minden történik” belül: nagypolc, kispolc, forgó tálca, ezért a célom az egységesítés volt és a letisztultság.

És hogy miért a Capri Pink színre esett a választásom? Mert a bárszekrény szóról a fényűzés jutott eszembe.

A fényűzésről pedig Hollywood. Még Annie Sloan mesélt a Hollywood regency stílusról, amikor 2020-ban bútorfesték kollekciójának legújabb színeként jött ki ezzel a feltűnő rózsaszínnel, aminek a Capri Pink nevet adta.

A Hollywood regency stílus a város 1930-as évekbeli fénykorára utal, elemei a csillogás, a luxus és a túlzó megoldások. Ezt hivatott szimbolizálni ez a sokkoló rózsaszín szín és az arany kiegészítők.

Úgy gondolom, hogy egy ilyen bútor igazi fókuszpontja lehet egy szobának!

A Capri Pink egy figyelmet felhívó, erős szín, amire rögtön felkapod a fejed.

Használóját határtalan magabiztossággal és boldogsággal ruházza fel, ezért emelte ki munkásságában ezt a színt a híres divattervező, Elsa Schiaparelli is, de a kor szürrealistái is előszeretettel használták, mint Jean Cocteau és a híres Dali. Ha nagyon élénk színekkel párosítjuk, akkor a világ számos pontján, pl. a  népművészetekben, a mexikói textilekben, a pakisztáni kamionfestő művészetben, vagy a roma hagyományokban megtalálható élénk, nagyon színes világot tudjuk megidézni!

Itt a célom egy egyszerűbb, minimalista megjelenés volt, csipetnyi fényűzéssel, hogy ragyogó és magabiztos hatást érjek el!

Tehát a feladat: retro bárszekrény átfestése Hollywood regency stílusban sokkoló rózsaszínre, arany kiegészítőkkel stylingolva!

Ismét nagy öröm és megtiszteltetés volt számomra, hogy a bútorról és az átalakítás menetéről még az augusztusi Praktika magazinban olvashattatok:

 

Átalakítás

Az átalakítás technikai része végtelenül szimpla! Egyszerűen átfestjük a felületet krétafestékkel! 🙂 Itt akkor be is csukhatjátok ezt a cikket…

… na jó, nem gondoltam komolyan.

A festés érdekességét az adja, hogy a komód különböző anyagokból készült: fa, furnér, rétegelt lemez, műanyag bevonatú laminált. A krétafesték lehetővé teszi, hogy ezeken a különböző felületeken is alapozás nélkül egyformán megtapadjon a festék és a végén egységes kinézetet adjon.

A felületet alapos tisztítás és portalanítás után két, illetve bizonyos részeknél három rétegben festettem, majd száradás után lágy bútorviasszal zártam. A forgótálcát lakkoztam, mert a viasz csak mérsékelten vízálló, ezért az esetlegesen kiömlő folyadékoknak jobban ellenáll a lakk.

Elkészítés menete:

 • Alapos tisztítás, áttörölgetés
 • Festés egy rétegben
 • Festés második rétegben
 • A laminált részeknél festés harmadik rétegben
 • Viaszolás átlátszó viasszal

Felhasznált anyagok és eszközök:

 • Annie Sloan Chalk Paint™ Capri Pink színben
 • Annie Sloan világos Chalk Paint™ wax
 • Chalk Paint™ körecset
 • Chalk Paint™ waxecset
 • Rongy a visszatörléshez
 • matt Chalk Paint™ lakk
 • Annie Sloan lapos ecset

A bútor élőben megnézhető és megtapogatható a boltban, a Nemiskacat Látványműhelyben!

Köszönöm a fotókat a Praktika magazinnak! Fotós: Kurdi Zoltán

Kapcsolódó termékek