Annie Sloan Satin Paint – gyakran ismételt kérdések

Mindig örülök a kérdéseknek, ez azt jelenti, hogy érdekes számotokra az adott téma/termék. Az Annie Sloan Satin Paint megjelenése is hozott magával jó pár kérdőjelet a fejekben, ami teljesen természetes. Nem mindegy ugyanis, hogy mire kened és hogyan. Mint minden festéknek, a Satin Paint-nek is megvan a saját felhasználási módja. Ebben a cikkben igyekszem összegyűjteni az összes felmerülő kérdést, azért, hogy egy helyen megtaláljatok mindent. Ha betartjátok ezt a pár egyszerű szabályt, akkor tartós, sima és szép felületetek lesz, melyet sokáig fogtok élvezni otthonotokban!

TARTALOMJEGYZÉK

(A válaszokhoz görgess lejjebb!)

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK

 • Kinek ajánlom az Annie Sloan Satin Paint-et?
 • Milyen felületre használhatom a Satin Paint-et?
 • Kenhetem-e falra a Satin Paint-et?
 • Milyen felületet érhetsz el vele?
 • Mennyire tartós a Satin Paint? Könnyen karcolódik?
 • Milyen színekben érhető el a Satin Paint?
 • Milyen fénye van a festéknek?
 • Milyen összetételű a festék?
 • Hány m2-re elegendő 1 doboz (750ml) Satin Paint?
 • Hogyan és meddig tárolhatom a festéket felbontás után?

FELÜLET ELŐKÉSZÍTÉSE

 • Hogyan kell előkészíteni a felületet a Satin Paint-tel való festés előtt?
 • Kell-e csiszolnom a Satin Paint felvitele előtt?
 • Kell-e alapozót használni az Annie Sloan Satin Paint-hez?

FESTÉS

 • Mivel fessek?
 • Keverhetek-e két színt a Satin Paint-ből?
 • Hígíthatom-e a festéket?
 • Hány rétegre lesz szükségem?

FESTÉS UTÁN

 • Milyen gyorsan szárad a Satin Paint?
 • Kell-e a Satin Paint felületét zárni?
 • Hogyan tisztíthatom a Satin Paint-el festett bútorom?

 

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK

Kinek ajánlom az Annie Sloan Satin Paint-et?

Azoknak ajánlom, akik gyorsan, egy lépésben szeretnének sima, tartós felületet festeni és ezzel nagy változást elérni otthonukban. A Satin Paint a legjobb az egyszínű, mindenféle dekorálási és díszítési technikától mentes átfestéshez. Nem tudsz vele antikolni, rusztikus felületet festeni, nem tudsz pl. bemosni és egyéb díszítési technikákat alkalmazni bútoraidon. Erre az Annie Sloan Chalk Paint-et vagyis a krétafestéket ajánlom, ami egy sokoldalú festék, sok felületen megtapad és sokféleképpen használható. Ha csak A-ból B-be szeretnél valamit átfesteni, sima, modern felületet elérni, akkor a Satin Paint a legjobb választás.

Milyen felületre használhatom a Satin Paint-et?

A Satin Paint beltéri fa és fém felületekre ajánlott, mint például ajtók, ablakkeretek, szegélylécek, lambéria, konyhabútor, asztalok, radiátor stb.. (Ezen kívül laminált felületre is festheted egy kis trükkel, lásd lejjebb az alapozás résznél!)
Vizes helyiségekben is használható, mivel mosható és súrolható a festék, de fontos, hogy állandó víz ne érje (tehát ne álljon rajta sokáig) és fontos megvárni a teljes száradási időt (lásd lent) a használatba vétel előtt, mert a víz hatására kioldódhatnak felületaktív anyagok.
Kültérre továbbra is a Chalk Paint-tet javaslom Annie Sloan lakkal, mely alkalmas a kültéri felületek védelmére.
Padlókra szintén továbbra is a Chalk Paint + lakk a legjobb megoldás.

Kenhetem-e falra a Satin Paint-et?

Nem, falra az Annie Sloan Wall Paint-et ajánljuk, a Satin Paint nem falfesték.

Milyen felületet érhetsz el vele?

Sima, modern hatású felületet. Tehát, ha rusztikusra vágysz vagy antikolnál, akkor válaszd a Chalk Paint-et. Sima, gyors, egyszínű átfestéshez pedig a Satin Paint-et.

Mennyire tartós a Satin Paint? Könnyen karcolódik?

A válasz egyértelműen nem. A Satin Paint egy különösen ellenálló festék, kifejezetten nagy igénybevételnek kitett felületekre lett kitalálva.

Milyen színekben érhető el a Satin Paint?

A Satin Paint színeit Annie Sloan a falfesték színpalettájának színeiből válogatta ki, azért, hogy a falhoz illő ablakot, ajtót, lambériát, radiátort, szegélyléceket stb. lehessen vele festeni. Ilyen módon az azonos színű festékek által elrejthetjük pl. a nyílászárókat vagy izgalmas kontrasztokat is alkothatunk. Az Annie Sloan Satin Paint 14 színben érhető el. Nézd meg a színeket ITT. Ha bizonytalan vagy, kérj színmintát ITT.

Milyen fénye van a festéknek?

A Satin Paint lágy fényű szatén festék, a matt és a selyemfény közötti színárnyalattal, 10%-os fényvisszaverő képességgel. Ha igazán matt festéket keresel, akkor nézz körbe Chalk Paint árnyalataink között.

Milyen összetételű a festék?

Az Annie Sloan Satin Paint egy magasan pigmentált, vizes bázisú, akril alapú festék. Kiemelkedően alacsony VOC tartalommal (5g/l) és “A” minősítésű Air Quality Rating-gel (AQR) rendelkezik, ami azt jelenti, hogy száradás után nem párolognak belőle káros anyagok, így a legérzékenyebb terekbe is kiválóan alkalmas. Felkenéskor sem kell félnünk, a festék szagtalan és belélegzése teljesen ártalmatlan. A Satin Paint Toy Safe minősítéssel is rendelkező, gyerekbarát festék.

Hány m2-re elegendő 1 doboz (750ml) Satin Paint?

1 doboz festék, 1 rétegben általában 11m2re elegendő, de függ a felület porózusságától és a festés módjától.

Hogyan és meddig tárolhatom a festéket felbontás után?

Fontos, hogy a felbontott festékbe ne kerüljön kosz, por és víz sem (a hígítást mindig külön tálban csináljuk), mivel ezek miatt könnyen megindulhat a romlás. Ha ezekre figyelünk, akkor a kibontott festéket jól visszazárva, 10 és 30 fok között, 6 hónapig felhasználhatjuk.

 

FELÜLET ELŐKÉSZÍTÉSE

Hogyan kell előkészíteni a felületet a Satin Paint-tel való festés előtt?

A legfontosabb, hogy a festendő felületnek por, zsír -és koszmentesnek kell lennie. A legjobb, ha egy szappanos, mosogatószeres átmosást csinálunk, öblítünk, majd megvárjuk, amíg a felület teljesen száraz lesz.
A felületet csiszolni, vagy alapozni is szükséges, erről részletesen a következő két kérdésnél írunk.

Kell-e csiszolnom a Satin Paint felvitele előtt?

Általánosságban elmondható, hogy vagy csiszolni szükséges, vagy pedig alapozni. Tehát, ha itt lent azt írjuk, hogy kell csiszolni, az is minden esetben kiváltható alapozóval.

Annie Sloan ajánlása, hogy a legjobb eredmény elérése érdekében javasolt a felület bolyhosítása, mattítása egy csiszolópapírral.  Ezt azért hangsúlyozom, mert nem kell fáig visszacsiszolni, semmiképpen sem kell csiszológépet használni ép felületek esetében. Ebben tehát nagyban különbözik a Chalk Paint-től, ahol nem kell csiszolni szinte soha.

Egyes felületek között azonban különbséget teszünk ebben a kérdésben:

 • Natúr fa felület: ha nagyon sima felületet szeretnénk, akkor javasolt, egyébként el is hagyható a csiszolás, mert a natúr fa képes beszívni megfelelően a festéket, és megtapad rajta.
 • Matt felületek (pl. matt lakk vagy wax): a hosszútávú, legjobb eredmény elérése érdekében át kell simogatni a felületet egy finom csiszolószivaccsal, hogy a tapadáshoz jó alapot kapjon.
 • Nagyon fényes felületek (pl. fényes lakk): mindenképpen szükséges átsimogatni csiszolópapírral, ezzel is növelve a tapadást.
 • Málló festék esetén: kötelező a csiszolás, mert a festék a festés után is le fog pattogni.
 • Nagyon zsíros, koszos, régi felületek: erősen javasolt megcsiszolni, így könnyebben elérjük a tiszta, koszmentes eredményt.
 • Fém felület: szükséges csiszolni a felületet.

(Csak zárójelben jegyzem megy, hogy a saját tapasztalatom egyébként az, hogy a festék csiszolás nélkül is megtapadt, de a hivatalos ajánlás a fenti.) – Ezt vásárlói tapasztalatok jelenleg nem erősítik meg, lehet épp szerencsém volt a saját festett, waxolt, bútorommal, amit újrafestettem, ezért húztam ki ezt a mondatot.

Kell-e alapozót használni az Annie Sloan Satin Paint-hez?

Felületfüggő, azonban, ahol nem kell alapozni, ott sem tilos, mivel ez növeli a tapadást, ezáltal a felület tartósságát (egyébként önmagában is nagyon tartós felületről beszélünk). Az alapozó miatt jobb lesz a fedés, kevesebb fog kelleni a festékből. Nézzük felületenként:

 • Fa felületek (bármilyen zárással): nem kell, elég egy finom csiszolás, mattítás (lásd előző kérdés), de nem tilos alapozni.
 • Fém felületek: speciális fémre való alapozó szükséges.
 • Laminált felületek: mindenképpen szükséges az alapozás, mert a festék nem tapad önmagában a laminált felületen.

Minden esetben kezelt fa felületek esetében – főleg ez nagy felületeknél érdekes (lambéria) – a csiszolás kiváltható pl. a Harzo tapadóhídas alapozó használatával.

FESTÉS

Mivel fessek?

Az én preferenciám az ecset, ezt szeretem a legjobb és Annie is ezt javasolja. Szintetikus lapos ecset a célnak teljesen megfelelő és elegendő. Hengerrel is lehet festeni természetesen. Ebben az esetben több réteggel számoljunk, mert a hengerrel felvitt festékréteg vékonyabb lesz.

Fontos, hogy a festés végeztével azonnal mossuk ki az ecsetet/hengert meleg szappanos/mosogatószeres vízzel, mert könnyen beleszárad a festék és később már nem fogjuk tudni kimosni.

Keverhetek-e két színt a Satin Paint-ből?

Új színárnyalat eléréséhez igen, abszolút keverhető 2 vagy több Satin Paint árnyalat. Más festéktípussal azonban nem (így Annie Sloan Chalk Paint-tel vagy falfestékkel sem).

Hígíthatom-e a festéket?

Az Annie Sloan Satin Paint egy vizes bázisú festék emiatt igen, hígítható vízzel, ha szükséges. Alapozó réteg felviteléhez például ajánlott, vagy abban az esetben is, ha sűrűnek éreznénk a festéket (mert pl. állt 1-2 hónapot felbontás után). Vigyázzunk azonban, ne hígítsuk túl, mert az rontja a tapadást!

Hány rétegre lesz szükségem?

Alapvetően a festék magasan pigmentált, nagyon jó a fedőképessége. Mégis azt kell mondjam, hogy ez egy összetett kérdés, sok mindentől függ. A fehér színek fedése kicsit rosszabb, de ez is csak abban az esetben igaz, ha sötét színt festünk világosra. A Satin Paint Pure például vakítóan fehér, ezért nagyon kevés benne a pigmentanyag, emiatt biztosan több réteg fog belőle kelleni. A sötétebb színek fedőképessége nagyon jó. Tehát függ a felülettől (mennyire szívja a festéket, mivel volt kezelve előtte, milyen színű volt) és a színtől is, de általánosságban elmondható, hogy 3-4 rétegre is szükség lehet a fedéshez.

 

FESTÉS UTÁN

Milyen gyorsan szárad a Satin Paint?

A rétegek közötti száradás gyors, 1 óra/réteg. Ekkor kézszáraz lesz és festhető a következő réteg. A festés végeztével azonban javasolt 14 napot várni a teljes kikeményedésig, addig óvatosan bánni a bútorral.

Kell-e a Satin Paint felületét zárni?

Nem, nem kell, a Satin Paint egy egyfázisú festék. A Chalk Paint-tel ellentétben ez a festék nem igényel lakkal, waxszal vagy bármilyen más felületzáró anyaggal történő védelmet. A wax nem is fog megtapadni rajta, lakkozni azonban nem tilos, ha extra védelmet szeretnénk, akkor lehet.

Hogyan tisztíthatom a Satin Paint-el festett bútorom?

Az Annie Sloan Satin Paint egy mosható és súrolható festék, így sima vagy szappanos vízzel tisztítható.

 

Remélem, hogy a legtöbb felmerülő kérdésre tudtam választ adni. Ha mégsem, akkor nyugodtan írjatok, biztos vagyok benne, hogy bővíthető még a lista, a célom pedig, hogy teljes legyen.

Ha olvasnátok még az Annie Sloan Satin Paint-ről, megnéznétek a színeket is, akkor kattintsatok IDE.

Kapcsolódó termékek