Fényes laminált bútor festése rusztikusra

Ha mondanom kellene két dolgot, hogy miért szeretem az Annie Sloan Chalk Paint-et, akkor az egyik biztosan az, hogy csodás rusztikus felületet tudok vele, elképesztően egyszerűen festeni. A másik pedig, hogy előkészítés nélkül egy csomó felületen megtapad, így például a laminált bútoron is!

 

A Chalk Paint, vagyis a krétafesték tulajdonképpen leginkább a rusztikus felületeket “szereti”. Sima felületet is lehet vele festeni, de arra szerintem egyel jobb megoldás az Annie Sloan Satin Paint, mellyel könnyebb elérni az egyenletes hatást. Most egy fényes, laminált, klasszikusabb bemarásokkal rendelkező ajtón fogom megmutatni, hogyan is fess stílusában hozzá illő matt, rusztikus felületet. Ígérem, nagyon egyszerű lesz! 3 fontos szabályt kell betartanod, majd követni a cikk végén lévő VIDEOban is látható lépéseket.

1. Bútor kiválasztása, vagyis az “alapanyag”

Még mielőtt belemennénk a technikai részletekbe, ejtenék pár szót arról, hogy miért fontos a festés előtt átgondolni, hogy pontosan milyen hatást szeretnél. Nem mindegy ugyanis az “alapanyag”. Egy sima, modern bútoron például egyáltalán nem ajánlom, hogy ezzel a módszerrel próbálkozz festeni, mert nem fog jól kinézni. A fújt, sima felületnek nem áll jól ez a stílusú festés. A forma meghatároz, az átfestés látványos változást hoz, de ilyen nagy stílusváltást nem. Nem hiába választottam én is egy bemarásokkal rendelkező, klasszikus ajtót. (Megsúgom, ez egy ikeás konyhabútor előlap.) Ez az, amin jól fog mutatni a végeredmény. Ha pedig tovább is mennél, akkor ez egy jó alap lesz az antikoláshoz is.

2. Eszköz választás

A bútor megválasztásán felül az eszköz sem mindegy, ha rusztikus felületet szeretnél. Míg a sima, egyenletes, szálirányú festéshez a lapos ecsetet, a rusztikushoz a körecsetet ajánlom.

Tudom, hogy sok festő most felhorkan, hiszen náluk általában nincs az eszköztárban ilyesmi. A dekorációs festés viszont egy teljesen más világ. Ahhoz, hogy létre tudjuk hozni a kívánt hatásokat, sokszor más, a megszokottól eltérő megoldások kellenek. Tehát ha rusztikus felületet szeretnél, akkor ajánlott a körecset, ezzel nagyon könnyű dolgod lesz (hozzáteszem nekem a kedvencem!).

3. Ecsetkezelés

A trükk az ecsethasználatban rejlik. Nem mindegy ugyanis, hogyan mozgatod, hogyan fested a felületet, hiszen az ecsetvonások látszódni fognak és ez adja a felület rusztikusságát. Itt jön a lényeg: amikor Annie Sloan azt mondja, hogy a festés szabadságát tapasztalhatod meg ezzel a festékkel, akkor ez ezt jelenti! Fess egyszerűen össze-vissza mozdulatokkal!

Ezt már az oviban is meg tudtuk csinálni, tényleg nagyon egyszerű. Ha kíváncsi vagy, hogy pontosan mit is jelent ez, nézd meg a cikk végi VIDEOban én hogyan csinálom. Nem nehéz utánozni 🙂

+1 Miért fontos a festék?

A rusztikus felület festése tulajdonképpen már dekorációs festésnek számít. Mint, ahogy a lapos ecsettel is nehezebb dolog lenne, úgy a festék sem mindegy, hogy milyen. Számít a sűrűség, állag, azt hogy hogyan terül, hogy mennyire formálható, alakítható. Egy jól terülő festékkel nehezebb a dolgunk, hígabb állaguk miatt nem lehet úgy formálni őket, viszont tökéletesen alkalmasak sima felület festéséhez. Ilyen például Annie Sloan Satin Paint-je. Az Annie Sloan Chalk Paint sűrű, pudingszerű anyag, nem csöpög, nem folyik meg a festés során, ezáltal nagyon szépen megmaradnak benne a kívánt ecsetvonások. A végeredmény pedig egy gyönyörű rusztikus felület.

Nézzük a lépéseket!

Hozzávalók:

 

A lépések tulajdonképpen megegyeznek egy sima átfestés lépéseivel. Erről ITT írtam bővebben. Az egyedüli kivétel az ecsetkezelés technikájában rejlik.

1. Tisztítsd meg a bútort sima mosószeres vízzel. Legyen zsír -és koszmentes száraz felületed. Ennek érdekében közvetlenül festés előtt egy kis denaturált szesszel át is törölheted.

2. Rázd fel jól a festéket, mártsd bele az ecset hegyét és kezdj el festeni. Figyelted, hogy egy (vagy két lépés) “kimaradt”? Nem alapoztunk és nem csiszoltunk. Valóban, erre a krétafesték esetén nincs szükség, így is nagyon jól megtapad. A videóban láthatod, hogy az élek mentén a festés végén javítottam egy kicsit. Előfordul, hogy nagyon fényes felület esetében az éleken nehezebben tapad a festék. Ezt a festés végeztével javíthatod, vagy megelőzheted azzal, hogy nagyon picit egy finom szemű csiszolópapírral átsimogatod ezeket a felületeket. De erős csiszolásra semmiképpen sincs szükség!

3. Tehát jöhet a festés. A lényeg, hogy szabadon, össze-vissza ecsetmozdulatokkal fess (nézd meg a VIDEOban hogyan!). Az első és második réteg még nem lesz szép. Szándékosan mutatom, nem kell tőle megijedni! A 3. réteg viszont gyönyörű lett!

4. Még nincs vége, a krétafestéket zárni kell, hogy védjük a sérülésektől. Ez szabály, nem kihagyható lépés! Lehet lakkozni is, de a rusztikus felülethez kifejezetten waxot ajánlok.

Egyszerűen jobban áll neki, mint a lakk. Másrészt, ha szeretnéd tovább is díszíteni, akkor az antikoláshoz elengedhetetlen, hogy átlátszó viasszal lekenjük a felületet. Erről is hozok majd egy videót, ígérem 🙂

Tulajdonképpen készen is vagyunk. Pár napot mindenképpen várjatok a wax kikeményedésével, addig ne pakoljatok rá a bútorra. Ha ezután is ragad, akkor nem törölted vissza a felesleges waxot elég alaposan, ezt tedd meg utólag 🙂 Waxolni egyébként egyszerű, ritkán fordul elő ilyen probléma.

Nézd meg a készítésről készült VIDEOt is!

 

Ha kedvet kaptál festeni, nézd meg a Chalk Paint színeket ITT. Ha kérdésed lenne, keress minket az online felületeinken vagy személyesen a biatorbágyi boltunkban.

Kapcsolódó termékek