Laminált bútor festése sötétről világos színre

Az Annie Sloan Chalk Paint™ (vagyis krétafesték) alapvetően a fával van a legnagyobb barátságban, vagyis a fa bútorok átfestésénél lesz vele a legkönnyebb dolgod. Van azonban még egy nagyszerű tulajdonsága: a legtöbb felületen csiszolás és alapozás nélkül is megtapad! Így egy laminált bútor átfestése is sokkal egyszerűbb folyamat, mint azt bármikor gondoltad volna!

Sötétről világosra?

A fehér szín napjaink nagy trendje, a letisztul, skandináv stílus, a vintage és a shabby chic sajátja is ez. Nem meglepő tehát, hogy az eladási listánkat a Nemiskacatban már évek óta az Old White vezeti. A régi 90-es évekből megmaradt bútoraink többsége azonban nagyrészt barna vagy fekete. Nincs ezzel semmi gond, nálunk is volt, akkor ez volt a menő. Nem kell azonban megválnunk tőlük, egy egyszerű átfestéssel modern darabjai lehetnek az otthonunknak! Ha pedig fehéret szeretnétek, akkor jó hírem van:

 Az Annie Sloan™ krétafestékek kiválóan fednek, magas pigmenttartalmuk miatt egy sötét bútor átfestése is könnyen megoldható velük!

Lássuk hogyan, egyszerű lesz, ígérem! 🙂 A blogcikk végén pedig egy VIDEÓBAN is megmutatom!

0. CSISZOLNI/NEM CSISZOLNI!

Ahogy mondani szoktam: csiszolni nem kell, de sohasem tilos. Vannak olyan laminált bútorok, melyek felülete nagyon fényes. Ebben az esetben a festék csúszhat rajtuk. Ilyenkor érdemes egy finom szemcséjű csiszolószivaccsal átsimogatni, de semmiképpen sem kell nekiesni egy erősebb csiszolópapírral, mert a felület sérülhet – nem fáról van ugyanis szó! Tehát, ha úgy érezzük szükséges, tegyük, de nem feltétele a festésnek!

1. TISZTÍTSD MEG!

Legfontosabb rész. Ha nem csiszolunk, akkor pedig annál is inkább, mert a festék tapadása a felülettől függ. Ha zsíros, koszos marad, azon a ponton hamar kophat a festék, jobb esetben már meg sem tapad. Azért mondom, hogy jobb esetben, mert ezen a ponton még javítható, a lefestett bútort már nehezebb. Fontos, hogy ne erős tisztítószerrel essünk neki, elég sima szappanos vagy mosószeres vizet használnunk és utána alaposan tiszta vízzel át kell öblíteni. A felületet érdemes még közvetlenül festés előtt egy kis denaturált szesszel is áttörölni, hogy biztosan távozzon minden koszfolt.

2. FESD LE!

Első körben alaposan rázd fel a festéket és kibontás után keverd is fel, hogy minden alkotórész a helyére kerüljön. 🙂 Ezután mártsd bele az ecsetet hegyét(!) a festékbe. Nem kell az egészet, a hegyével festünk ugyanis, nem az oldalával 😉 Ezután vékony rétegben fesd át a szekrényt. Egy réteg száradása 1-1,5 óra. Ezután valószínű még 2 rétegre lesz szükséged a végső eredmény eléréséhez. A 2. réteg esetében egy kicsit hígíthatod vízzel a festéket, hogy jobban terüljön. Arra figyelj, hogy soha ne a festékes dobozba öntsd közvetlenül a vizet, mert az később megromolhat. Fontos az is, hogy a festés során inkább több vékony rétegben haladj, ugyanis ha vastagon kened, sérülékenyebb lesz a végeredmény.

3. ZÁRD LE! (WAXOLÁS)

Az Annie Sloan krétafestéket zárni kell. Wax-szal vagy lakkal, ez változhat attól függően, hogy mire szeretnénk használni az adott bútort, milyen terhelésnek van kitéve, illetve nekünk mi a preferenciánk. Magam részről wax párti vagyok, nagyon szeretem a természetességét. Waxolni ráadásul nem nehéz (szerintem könnyebb, mint lakkozni).

Waxolni ronggyal és wax ecsettel is lehet. Mindkét esetben rakj egy adagot az ecsetre/rongyra és masszírozd bele a felületbe. Kicsit úgy, mintha a kezedet krémeznéd. A maradékot töröld vissza, hogy ne ragadjon a felület. Ha úgy érzed kész, tedd félre a bútort és várj vele 1-2 napot mielőtt használatba vennéd. A waxnak ugyanis ennyi idő kell a kikeményedéshez.

Nézd meg a teljes folyamatot ebben a VIDEÓBAN!

Ha pedig még többet olvasnál/néznél laminált bútor festése témában, akkor IDE KATTINTVA egy teljes cikket találsz arról, hogyan festettem át egy kis IKEA-s laminált szekrényt. Ne felejtsd el megnézni a hozzá tartozó VIDEÓT is, itt is sok hasznos információ hangzik el.

Ha pedig lenne még kérdésed, gyere be hozzánk a boltba, Biatorbágyra vagy keress minket az online felületeinken!

Kapcsolódó termékek