Bútorlap, laminált és mdf bútorok festése

 

Bútorfelújítók, vagy a lakásukat épp átalakítók körében is nagyon gyakori felvetődő igény a laminált bútorok, laminált felületek átfestése. Népszerű bútorfestő csoportunkban, a Hobbi Bútorfestőkben ugyancsak sűrűn előforduló kérdés:

“A laminált bútor átfesthető?

A jó hír, hogy természetesen IGEN, akár otthon, házilag, különösebb szakértelem nélkül is!

Mint minden bútort, a laminált anyagból készültet is többféle festékkel át lehet festeni. A Bútorfestés krétafestékkel című cikkben beszéltem arról, hogy mire való és miben különbözik az általunk használt krétafesték, az Annie Sloan Chalk Paint™, az általános festékboltokban kapható festékektől, tehát miért és mikor érdemes krétafestéket választani.

Ebben a blogbejegyzésben most azt fogom körül járni, hogy hogyan kell és érdemes Annie Sloan krétafestékkel laminált bútort festeni.

Vigyázat, hosszú cikk lesz, sok-sok hasznos információval és a cikk végén egy BEMUTATÓ VIDEÓVAL!

 

Mit értünk laminált bútor alatt?

A fán kívül sokféle más anyagból is készítenek bútorokat. Ebben a cikkben kicsit helytelenül, de ezeket mind laminált bútor néven emlegetem. Tehát krétafestékkel való átfestés szempontjából valójában majdnem mindegy, hogy a bútorod mdf vagy laminált bútorlap, mindkettőre ugyanaz vonatkozik, ezért az egyszerűség kedvéért azokat a bútorokat, melyek NEM fából készültek, laminált bútorként emlegetem.

 

Miért más laminált bútort festeni?

Ahogy az előbb már említettem, a laminált bútorok felső része műanyag (fa mintázatú vagy színre festett laminátum, vagy fólia). Ebben az esetben nincs, ami beszívja a festéket, a száradása például emiatt kicsit hosszabb lesz a festett fa bútorokhoz képest.

 

“Van egy laminált bútorom, felújítanám.”

Képzeljük el, hogy ott állsz egy laminált bútor előtt, mondjuk legyen az egy komód, vagy egy polcos kisszekrény.

Ezt a komódot már régóta használod, szereted, mert praktikus és még olyan jó állapotban van, hogy sajnálnád kidobni, vagy nem szeretnél sok pénzt áldozni a cserére.

Ezen a ponton álljunk meg egy kicsit!

Ezt a szekrényt mindösszesen 5000 Ft-ért vettem.

“Megéri felújítani?”

Véleményem szerint nem minden laminált bútort érdemes átfesteni!

Első lépésként mindig mérlegeld, van-e olyan állapotban a bútort, hogy az átalakításra érdemes. A felázott, darabjaira hulló, sokszor nagyon silány anyagból készült és már több sebből vérző laminált bútorra azt mondom, hogy inkább ne kend rá a drága festéket, pláne ne szánd rá az idődet! Azokat sajnos nem érdemes megmenteni. Helyette vegyél inkább egy kicsit drágább, természetes anyagból, fából készült bútort, mely hosszabb távon tud szolgálni téged. Ez idővel szépen kopik, nem úgy, mint a műanyagok és akár többször is átfesthető, átalakítható.

 

“Rendben, belevágok az átalakításba!”

 

1. Vizsgáljuk meg, milyen állapotban van a laminált bútorod!

Ha leválik a fólia.

Előfordulhat, hogy a bútor felső rétege elkezd leválni. Ez történhet úgy, hogy az mdf lapról elkezd elválni a fólia és alatta megtalálod azt a sima, nagyon finom farostokból álló, natúr színű felületet, ami a fólia alatt van. Semmi pánik, ez festhető, mert sima, egyenletes felület.

Kezdetnek távolítsd el a fóliát ott, ahol lejön. Ahol nem, hagyd, nem probléma. A festés végén nem fog látszódni melyiken volt és melyiken nem, egyforma lesz, mert a festék fedő festék.

Ha a laminátum is leválik.

Hasonlóképpen leválhat a bútorlapról a laminátum is, ez alatt az mdf-nél durvább felületet fogsz találni, faforgácsot. Ezt nem olyan jó festeni, pont a durva felülete miatt, aminek a textúráját a festék nem fogja eltakarni, mert az nem felületkiegyenlítő.

Leggyakrabban a éleken, sarkokon válik le a laminátum.

Ha elválik a laminátum, érdemes megvizsgálni, hogy visszaragasztható-e. Ha igen, akkor tedd azt, ez főleg éleken, széleken szokott előfordulni. Ha nagyon nagy felületen válik le róla, akkor viszont érdemes leszedni, de a visszamaradó felületet javítanod, tapaszolnod kell, majd simára csiszolni az egészet.

A levált laminátum fatapasszal orvosolható.

Itt utalnék vissza a “megéri felújítani?” részre. Amint látszik, festés előtt érdemes alapos szerkezeti állapotfelmérést végezni, mert ezekkel a műveletekkel együtt már nem biztos, hogy megéri a befektetett munka, hogy megmentsük a bútort.

De tegyük fel, hogy a te komódod egy nagyon jó állapotban lévő, szerkezetileg teljesen ép darab, csak a színe nem tetszik.

 

2. Sérülésmentes bútor előkészítése

Az Annie Sloan Chalk Paint™ krétafestéket nagyon könnyű használni:

  • szagtalan, így beltéren is nyugodtan festhetsz,
  • nem csöpög, így viszonylag tisztán dolgozhatsz vele,
  • nem folyik meg, így nincs szükség a bútor szétszerelésére a festéshez,
  • és a legfontosabb: festés előtt nem kell csiszolni és alapozni sem!

“Álljunk meg egy percre! Nem kell csiszolni?”

Nem, nem kell csiszolni, de rontani nem rontasz, sőt adott esetben javíthatsz a felületen. Nekünk az a tapasztalatunk, hogy laminált felületeket nincs miért csiszolni, nem fog jobban tapadni a festék. A fényesebb fóliával bevont mdf felületeket érdemes kicsit átsimogatni egy nagyon finom csiszolószivaccsal, de csak annyira, hogy ne karcold a felületet. Az igaz, hogy minél fényesebb és simább és magasfényűbb a felület, annál nehezebben tapad meg rajta a festék, tehát a csiszolással valóban tudsz segíteni.

Viszont sokszor nem releváns a csiszolás, például egy csempét sem állsz neki csiszolni, pedig azt is lehet festeni Annie Sloan Chalk Paint™ festékkel.

Szóval ez felülettől függ, ha nagyon fényes, csúszós felülettel állsz szemben, akkor simogasd át egy 220-as papírral, azzal ártani nem árthatsz. Sokszor azonban nincsen szükség rá és csak az idődet viszi.

 

“És valóban, alapozni sem kell?”

Fontos, hogy megkülönböztetünk alapozókat és hídképző alapozókat, vagy másnéven tapadóhidakat. A tapadóhidat olyan felületeknél fontos kenni, ahol egyáltalán nincs tapadás, annak érdekében, hogy utána bármilyen festékkel rámehess a felületre. A tapadóhíd hidat képez két olyan anyag között, melyek egyébként nem tapadnának egymásra.

Mi nagyon ritkán nyúlunk ezekhez a módszerekhez, mert legtöbbször Annie Sloan festéket használunk mindenre: a bútorokra, lambériára, a csillárra, radiátorra, esetleg a falra és csempére is. Ilyenkor nem szoktunk használni sem tapadóhidat, sem alapozót.

Az alapozó festék akkor lehet indokolt, ha túl nagy felületet kell fess, és spórolni szeretnél. Az alapozó olcsóbb a fedőfestéknél és ennek használatával kevesebb Chalk Paint™ festéket kell felkenj. Egy átlagos bútor esetében nem éri meg kétfajta festéket megvenni és vesződni vele, amikor egy anyaggal is meg tudod oldani könnyedén. Laminált felületen az első rétegben, vékonyan felkent Chalk Paint™ olyan alapot ad, amire szépen tapadnak a következő rétegek.

 

“Mi a helyzet a következő felületekkel: autózománcos, magasfényű (már-már tükör jellegű) laminált vagy az un. hightech bútorok?

Az első gondolatom ezzel a kérdéssel kapcsolatban az, hogy miért is festenél egy autózománcos vagy high-tech bútort Annie Sloan festékkel?!? Az olyan stílustalan lenne, nekem furcsa. Javaslom, hogy olvasd el a már korábban említett Bútorfestés krétafestékkel című blogcikket. Természetesen nem lehetetlen ezen felületek festése Annie Sloan festékkel, ha követed a fent leírt praktikákat. Ám lehet, hogy neked valamilyen más festékre van inkább szükséged ezekhez a bútorokhoz.

Tehát nem csiszolunk, nem alapozunk. Akkor mi a következő lépés?

 

3. Jöhet egy alapos tisztítás!

A festés megkezdése előtt csak egy alapos tisztításra van szükség.

A sérülésmentes bútor előkészítése tehát csak egy alaposan tisztításból kell álljon. Fontos, hogy a bútor legyen zsír- és pormentes, erre teljesen megfelelő a szappanos vagy mosogatószeres víz. Ne használj erős vegyszereket, azok roncsolhatják a felületet és reakcióba léphetnek a festékkel is. Csak egyszerűen, ahogy egyébként takarítani szoktál! Ezután hagyd a bútort megszáradni.

 

4. Válassz a munkának megfelelő eszközt!

Az, hogy mivel fogsz festeni, az attól függ, hogy milyen végeredményt szeretnél. Választhatsz szintetikus szálú, lapos ecsetet a sima felületért, tömött szőrű kerekecsetet a textúrált felületért és szivacshengert a még egyenletesebb felületért.

Mivel a laminált bútorok legtöbbször stílusukba modernek, ezért a bútorfestéssel többnyire modern felület szoktunk kialakítani, tehát vagy a lapos ecsethez, vagy a szivacshengerhez nyúlunk. Ne akarjunk egy laminált, modern formájú bútorból antikolt csodát varázsolni, mert stílusidegen lesz.

Lapos ecsettel sokkal karakteresebb felületet tudtok festeni, mivel az ecsetvonások látszódni fognak.

 

Szivacshenger használatával egyenletesebb lesz a felületünk.

Ezek a bútorok legtöbbször nagy, sima felületekből állnak, emiatt is praktikus lehet egy henger, vagy egy szélesebb lapos ecset, amivel haladósabb lesz a munka.

Hengert és lapos ecsetet is fogok használni, hogy megmutassam mennyire különböző felületet tudok elérni.

5. Kezdődhet a festés!

Az első réteg

Az első réteg Annie Sloan Chalk Paint™ festéket alapos felkeverés után, hígítás nélkül kend fel a bútorra, egyenesen a dobozból. Csak az ecset végét mártsd a festékbe, a hengert pedig alaposan görgesd ki előtte a tálcán. Ne tocsogjon a festéktől!

Csak az ecset végét mártom a festékbe.

Ha hengert használunk, a festéket alaposan görgessük ki.

A laminált felületet kicsit nehezebb festeni, mint a fa bútorokat, mert “megcsúszhat” a festék rajta, ezért ecseteld el jó alaposan a felületen. Terítsd szét jó nagy felületen a festéket, nagyon vékonyan.

Csak vékony réteget vigyél fel!

A hengert alaposan nyomkodd ki, kevés festékre van szükség itt is.

A festék sűrű, mint a puding, inkább több vékony réteget fess, mint egy vastagat. Ha hengerrel dolgozol ne nyomd rá, hagyd, hogy magától terüljön a festék, de dolgozd el alaposan egy-egy szakaszon. Ha túl sok festék van a hengereden könnyen „narancsbőrös” lesz a végeredmény.

A krétafesték nagyon gyorsan szárad!

Laminált bútornál általában többet kell várni a teljes száradásra a rétegek között, mint a fánál, mert a műanyagon lassabban szárad, de ez is maximum kb. 1 óra, felülettől függően.

Az első réteg sosem szép, csúnya lesz a felület, és nem szabad tökéletes fedést várni tőle!

Ha a kezeddel úgy érzed, hogy száraz, akkor tényleg száraz, jöhet a következő réteg!

Hengerrel festett felület. Itt látszik, hogy az első réteg még nem lesz szép. Ez természetes.

Második réteg

Ha van egy szép, vékony első réteged, az jó alap arra, hogy a második réteg arra gond nélkül megtapadjon. Itt arra kell ügyelni, hogy amíg az előbb szépen csusszant az ecseted a felületen, most nehezebb lesz kenni a sűrű krétafestéket.

Ahhoz, hogy jobban csússzon az ecset vízzel kell higítsd a festéket. Addig kell vizezni az ecsetet, amíg a festék az adott felületen kényelmesen kenhető nem lesz. Erre sajnos nincsen recept, mert minden felület más és más, ezt az adott bútoron kell kikísérletezd.

Második réteghez a festéket kicsit hígítsuk vízzel.

Ha nem kényelmes festeni, nem lesz szép a végeredmény, mert mindig megakad az ecset a felhordott festékmennyiségben és a festék egyenetlen vastagságban terül el a felületen. Ha direkt a texturált hatás a célod, akkor ez természetesen nem gond.

Nagyon nehéz elmagyarázni egy ecsetvonás mozdulatát szóban, de az igaz, hogy minimálisan mindig alkalmazkodni kell az adott szituációhoz, az adott bútorhoz, a stílushoz, és a magaddal szemben alkotott elvárásaidhoz.

Ha egyenletes felületet szeretnél, javaslom, hogy laminált bútornál inkább több, akár 3, vagy 4 vékony rétegben dolgozz, szinte csak az ecset hegyével söprögetve a felületet.

A végeredmény lapos ecsettel festve: texturált felület.

A végeredmény hengerrel festve.

Javaslom nézd meg Annie Sloan videóját a laminált bútorfestésről.

Illetve itt én mesélek a laminált bútor festésről és ecsetkezelésről.

 

5. Festék zárása

Az Annie Sloan Chlak Paint™-et lágy bútorviasszal, waxszal vagy lakkal zárjuk. Ez minden esetben szükséges! Zárás nélkül a festett felület hamar le fog kopni, nem használható.

Annie Sloan – a Chalk Paint™, vagyis krétafesték “feltalálója” – a festékhez kifejezetten a waxot fejlesztette ki, ez adja azt a hatást és eredményt, amely ezzel a festékkel festett felületek sajátja.

A waxszal bánjunk bőkezűen!

A waxoláshoz használhatsz puha, nem szöszölős pamutrongyot vagy waxecsetet is. Tegyél egy kevés waxot az eszközre és alaposan dörzsöld bele a festékbe, majd töröld vissza a felesleget. Mindegy milyen mozdulatokkal dolgozol, a lényeg, hogy menj át alaposan az egész felületen, minimum egyszer, de akár többször is. A felesleget mindig töröld vissza egy tiszta pamut ronggyal.

Itt ellesheted a wax-olás hogyanját Annie Sloan-tól: How to use Chalk Paint® Wax – YouTube

 

Készen vagy! 🙂

Azt fogod tapasztalni, hogy a felület nagyon enyhén ragadós, mintha be lenne krémezve, kissé puha. Ez normális. A bútort vissza teheted a helyére, de még 2 napig óvatosan használd és még ne pakolj rá a tetejére. A wax kikeményedése kb. 5 nap, a teljes kikeményedés 5-21 napig is tarthat hőmérséklettől és páratartalomtól függően. Közben természetesen használhatod a bútort.