Miért krétafestékkel fess bútort? Avagy, mi az a krétafesték és mire jó?

A krétafesték egy festéktípus, melyet elsőként Annie Sloan, brit képzőművész alkotott meg 1990-ben, hogy aztán elinduljon hódító útjára a hobbisták körében szerte a világon.

A történet úgy kezdődött, hogy Annie írt egy laikusoknak szóló könyvet a díszítőfestésről. Ekkor merült fel benne, hogy milyen jó lenne, ha a díszítőfestés, bútordekorálás többé már nem csak a művészek kiváltsága lenne, hanem az egyszeri ember, otthon, saját magának és saját örömére képes lenne szépen lefesteni úgy egy bútort, hogy a végeredmény már-már művészi legyen. Ehhez viszont egy könnyen kezelhető anyagra volt szüksége, mellyel bárki tud alkotni.

Így született meg általa a Chalk Paint™, pontosabban az Annie Sloan Chalk Paint™, mert Annie így nevezte el. A chalk paint magyarra fordítva, a krétafesték.

a képen Annie Sloan

A Chalk Paint™ (magyarul: #krétafesték) egy bársonyos, matt hatású bútorfesték, mely szinte minden felületre tapad. A krétafesték zárása szokásosan lágy bútorviasszal, vagyis waxszal történik.

A festékkel könnyű dolgozni, környezetbarát, gyerekbarát, vizesbázisú, gyorsan szárad, szagtalan, nem csöpög és nem igényel csiszolást vagy alapozást a festés megkezdése előtt.

Emiatt szinte bárki könnyedén elsajátíthatja a hobbibútorfestés technikáját otthon, amely így igazán egyszerű és szórakoztató lesz.

Annie Sloan célja – hogy minél több emberrel ossza meg a bútorfestés és az alkotás iránti szenvedélyét – ezzel a festékkel teljesedett ki. Azóta az általa megalkotott Chalk Paint™ a referencia pont az utána következő krétafesték típusú termékek számára.

Büszkék vagyunk rá, hogy itthon nagykereskedői és forgalmazói lehetünk ennek a csodás festéknek!

 

Mire való a krétafesték pontosan?

A Chalk Paint™ alapvetően bútorfesték, így bútorfestésre használjuk. A legjobb benne, hogy lehetővé teszi, hogy egy délelőtt alatt végezz egy bútor átfestésével, akkor is, ha előtte soha nem csináltál ilyesmit!

a bútort Paris Grey színre festettem és éppen waxolom

 

Nekem is sikerülni fog? Sikerülni fog! Mert egyszerű!

Egyszerűen csak kihúzod az ágy mellé például az éjjeliszekrényed, leterítesz alá egy újságpapírt és egy gyors portalanítás után már festheted is!

Száradási időben megfőzöd az ebédet és elvégzed a teendőidet. Estére visszarakod a kész, megújult, átfestett bútorodat az ágy mellé és készen is vagy.

Egy ilyen egyszerű projekt, mint ez a példa, tehát az éjjeliszekrényed teljes átfestése kb. 10 ezer forintból kivitelezhető, és ebben benne van a festék, az ecset, a záró anyag, a wax is, és végeztél az egésszel egy napon belül. Hát nem nagyszerű?!

A festékboltokban kapható festékekkel ez elképzelhetetlen lenne, ha a megfelelő előkészítésre, a csiszolás idejére és a száradási időkre gondolunk. Egy hagyományos zománcfestékkel precízebben kell eljárnod, máskülönben csúnya lesz a végeredmény.

“Annie Sloan festéke lehetővé teszi a spontaneitást, az alkotás szabadságát és az egyszerű kivitelezést.”

Akik soha életükben nem festettek bútort és ügyetlenkednek, azoknak is szép lehet a végeredmény, mert az anyag „segít”, lehetővé és befogadhatóvá teszi a „tökéletlenséget”.

Akik pedig gyakorlott bútorfestők, azok számára végtelen lehetőségeket tartogat a festék, mert számtalan bútordekorálási technikához egyszerűen használható!

 

Tehát a krétafesték előnyei:

  • Időt spórolsz, mert nem kell csiszolj és nem kell nagytakarítást végezz a festés után.
  • Lehetsz spontán! Csak kitalálod, lefested. Egy nap alatt meglehetsz vele, mert gyorsan szárad.
  • Sokoldalú anyag, lehet kreatívan használni: keverni, vízzel hígítani, vagy éppen sűrűsíteni, ezáltal különböző felületeket lehet vele festeni.
  • Komolyabb dekorációs technikák is kivitelezhetőek vele.
  • Bátorságot és magabiztosságot ad, rájössz, hogy bármit át lehet festeni!
  • Egy új világ tárul fel, ha kreatív vagy, lehet, lesz egy új hobbid.

 

Ha ilyen jó ez a krétafesték, akkor miért nem kapható a festékboltban?

Annie Sloan az üzleti életben is hű maradt művész önmagához, minden egyes forgalmazót egyedileg választ ki, egyéni stílusa alapján. A boltok mindegyike inkább hasonlít egy kreatív kuckóhoz, látványműhelyhez, mint egy hagyományos festékbolthoz.

Annie célja ezzel, hogy az érdeklődők kiemelt figyelmet és szakértelmet kapjanak vásárlásuk alkalmával. Büszke arra, hogy szerte a világon a több ezer üzlet között nincs kettő egyforma.

ez a mi boltunk, a Nemiskacat Látványműhely belülről (2021)

 

“Annie Sloan termékeit tehát csak a saját forgalmazói hálózatán keresztül lehet elérni, áruházi kereskedelemben nem kaphatóak.” 

Mi, forgalmazók ki vagyunk képezve a bútorfestés és a krétafesték kérdéskörében, hiszen Annie folyamatosan oktat minket. Emellett a mindennapokban is festünk bútorokat, így rengeteg gyakorlati tudással rendelkezünk, mely tudást workshopok formájában át is adjuk az érdeklődőknek. A rendszer célja, hogy így igazi szakértőként segítsünk téged.

Magyarországon jelenleg 8 forgalmazó van (www.anniesloan.hu), mind kis, családi vállalkozások vagyunk, és a webshopok mellett hagyományos nyitvatartású boltokkal is rendelkezünk, ahová bármikor be lehet térni kérdezni, segítséget kérni, no meg persze vásárolni. 🙂

Minket Biatorbágyon, a Nemiskacat Látványműhelyben találsz meg.

ez pedig kívülről a Nemiskacat Látványműhely (2021.)

 

3 ok, amiért érdemes eljönnöd hozzánk a Nemiskacat Látványműhelybe

1. Megismertetünk a bútorfestéssel és dekorálással!

Küldetésünk, hogy a bútorfestés élményét minél több emberrel megismertessük. Ez a tevékenység lehetőség az egyedi, személyes tér kifejezésére, elveszett kreativitásuk megtalálására. Egy új hobbi fedezhető fel általa, mely flow élményt nyújt és mindeközben támogatja a környezetvédelmet és a fenntarthatóságot is.

Tapasztalataink szerint egyértelműen addiktív tevékenység: már az első festés után garantáltan a következő projekten fog járni az agyad. ☺

Ha eljössz hozzánk, szeretnénk, ha kikapcsolódhatnál, elmélyülhetnél nálunk és talán még egy új hobbira is lelnél!

2. Önbizalmat adunk a bútorfestéshez!

Sokan azt hiszik, hogy a bútorfestés túlságosan bonyolult, kézügyesség és kreativitás hiányában pedig mindenképpen szakembert kíván.

Pedig nem így van!

A tudásom a bútorfestésről a saját tapasztalataimon alapul, így pontosan értem, hogy mit érzel, amikor ott állsz egy bútor előtt és dilemmázol:

„Képes vagyok átfesteni úgy, hogy ne kelljen kidobni?”

Segítünk, ezt a gátat ledönteni: nincs feltétlenül szükség a kézügyességedre, az anyag sokoldalúsága sok mindent megold helyetted. Hiszem, hogy kreativitás mindenkiben van, csak valahol általános iskola közepén elvesztődik. Ráadásul kiválóan fejleszthető olyan tevékenységekkel, melyek a szabad alkotást és a szabályoktól mentes tevékenységet támogatják. Ilyen a bútorfestés is, és ezt mi meg is mutatjuk! Ehhez azonban nem lenne elegendő tér és idő egy hagyományos festékboltban.

Nálunk viszont van!

a képen egy workshop folyik épp a Látványműhelyben

 

3. Kipróbálhatod, megtapasztalhatod!

Festéket (is) árulunk, de nem festékbolt vagyunk! Egy látványműhely, melyben láthatsz kész, lefestett bútorokat, és ha akarod, magát a bútorfestés folyamatát is. Meg tudod nézni élőben a színeket, meg tudod tapogatni az enteriőrben elhelyezett bútorokat, megtapasztalni milyen is egy waxszal kezelt felület.

A műhely az Annie Sloan termékek mellett helyet ad sok más bútordekorációs eszköznek és néhány lakberendezési “nemiskacat”-nak. 🙂

Mindemellett pedig természetesen a műhelyfoglalkozásoknak is.

ez a kép is egy workshopon készült

“Így a látványműhely egy több funkciót betöltő közösségi tér, egy bemutatóterem, ami a bútorfestés élményét hivatott reprezentálni.”

Ha eljösz hozzánk a Nemiskacatba, teljes körű szín- és technikai tanácsadást kapsz, ami segít abban, hogy nekikezdj a munkának. Segítünk, hogy bútorodból ki tudd hozni a legtöbbet!

Mindannyiunk legcsodálatosabb és napi szintű élménye az a jóleső elégedettség, melyet a vevőink egy saját bútor átfestése után éreznek. Büszkén mutogatják alkotásaikat, visszajárnak hozzánk.

Szeretettel várunk téged is!

 

Miben nyújt többet az Annie Sloan Chalk Paint™ márka és forgalmazói?

Bútorfestő tudás első kézből, Annie-től

A Chalk Paint™ (azaz krétafesték) megálmodója, Annie Sloan Oxfordban él, a mai napig aktív, alkot és nekünk, forgalmazóknak adja át bútorfestő tudását.

Ezt a művészi látásmódot pedig mi a boltban és online felületeinken folyamatosan adjuk át Nektek.

 

Saját tapasztalat

2014-ben, amikor elkezdtem bútorfestéssel foglalkozni, szinte semmilyen magyar nyelvű információt nem találtam erről a tevékenységről. Annie Sloannal és festékével való találkozásom gyökeresen megváltoztatott mindent.

Célom már akkor is az volt, hogy a mindennapos tapasztalataim a hobbibútorfestésről terjedjen és jusson el minél több emberhez. Ezt támogatta a blog és később a bolt is, ahol személyesen is tudunk találkozni és tapasztalatot cserélni. Ezt a szemléletet én Annie-nél láttam először, és szerettem volna itthon is meghonosítani.

Hiszem, hogy a tudás mindenkié!

 

Személyesség 

Személyes küldetésem a kezdő hobbibútorfestők támogatása. Bátorságot adok, segítek, támogatlak. Legyen szó technikai kérdésekről vagy csak a “mi illik mihez”, vagy a “mit válasszak” típusú dilemmákról, keress bátran!

Minden forgalmazónak személyes kapcsolata van Annie Sloannal, így ezt a közvetlenséget és láthatóságot mindegyikünk igyekszik megvalósítani a saját kis területén a saját vásárló közönségével.

Annie Sloan és én 2016., Oxford. Annie Sloan Interiors

 

Egy bolt, nálunk a Látványműhely

Nem csak egy webshop, hanem egy bolt is vagyunk, ahová bejöhetsz, megnézheted a színmintákat, a festett bútorokat, dekorokat. Bár az online világ egyre jobban előtérbe helyeződik, tudjuk, hogy fontos a látvány, a tapintás, a személyes megtapasztalás, ha az otthonod berendezéséről van szó.

Ezért van minden Annie Sloan Chalk Paint™ forgalmazónak saját boltja, ahova személyesen el is tudsz látogatni.

 

Közösség, vagyis Te magad 

Jó pár éve már itthon is reneszánszát éli a hobbibútorfestés. Az Annie Sloan márka égisze alatt közösségé kovácsolódtunk, ismerjük és segítjük egymást. Ha van kedved betekinteni ebbe a világba, inspirálódni akkor javaslom, hogy csatlakozz a Hobbi Bútorfestők csoporthoz facebookon. Ez a csoport a miénk, a moderátorok Annie Sloan forgalmazók, így ezen a felületen is találkozhatunk.

Ezen felül létezik a globális “chalk paint közösség” is, rengeteg tudásanyag, videó, podcast és számos írott és képi anyag gyűlt össze az interneten. Annie a mai napig aktív a közösségi médiában, rendszeresen tart például live bejelentkezéséket, van You Tube csatornája. Itt is rengeteg információra lelhetsz.

 

Honnan tudom, hogy nem nekem való a krétafesték? Avagy, mikor NE fess krétafestékkel?

Bár nem célom, hogy lebeszéljelek róla, de az igazsághoz hozzá tartozik, hogy nem mindenkit kap el a bútorfestő láz, legalábbis nem biztos, hogy pont krétafestékkel. Mások vagyunk, más az ízlésvilágunk, mást szeretünk és ez így van jól. Fontosnak éreztem, hogy erről is ejtsek itt pár szót.

Megéri a fáradságot?

Nem minden bútort éri meg átfesteni. Érdemes mérlegelned. Egy rossz állapotban lévő laminált bútor esetében például lehetséges, hogy megéri inkább újat venni.

Stílusidegen

Ha bútorod nagyon modern, magasfényű, letisztult formákkal rendelkezik, akkor lehetséges, hogy a matt, kézműves hatású krétafesték nem fog jól mutatni rajta, stílusidegen lesz. Ebben az esetben is érdemes meggondolnod az átfestést.

Tökéletesség mindenek felett

Ha zavar, hogy nem tükörsima felületet kapsz, ha zavar, hogy látszódnak az ecsetvonások a bútoron, ha úgy érzed nem fér bele, hogy néhol nem teljesen egyenletes a felület, akkor lehet a krétafesték nem neked való.

Maximum port törölnék

A krétafestékkel festett bútor használattól függően ápolást igényel. Időnként érdemes újra waxolni, ezzel felfrissíted, új életet és fényt adhatsz a bútornak. Ez nem kötelező és az elhasználódás mértékétől függ, de az újraviaszolással nagy ritkán érdemes számolnod.

 

Rendben, értem, én is festeni szeretnék!

Ha ezek után úgy érzed, hogy a krétafestéket pont neked találták ki, tele vagy ötletekkel, hogy melyik bútoroddal mit tudnál kezdeni, és már alig várod, hogy kipróbálhasd a bútorfestést, akkor szeretettel várlak a  a Nemiskacat Látványműhelyben vagy online felületeinken is.

Hajrá, kezdjünk hozzá, induljunk el a bútorfestés eme izgalmas útján közösen!

A kezdéshez klikkelj és olvasd el a Hogyan kezdjek hozzá a bútorfestéshez? című írásomat!

Szeretettel várlak!

Enikő