Hogyan kezdj neki a bútorfestésnek…?

Mielőtt belevágnál az otthoni bútorfestésbe, olvasd el ezt a cikket.

Hihetetlen vagy sem, de bármilyen bútor átfesthető, csak meg kell találni hozzá a megfelelő eszközöket és a stílust, ami jól áll az adott bútornak és beleillik a környezetébe, ahová kerülni fog.

A magadban eldöntendő kérdések:

 • megéri-e átfesteni? Áldozol-e erre a bútorra annyi időt és/vagy pénzt?
 • a megfelelő alapanyagokat használod-e?
 • megvan-e benned a türelem és a rugalmasság, hogy végigcsináld?

A bútorfestés egy régi bútor felújítása esetében körülbelül a felújításra fordított idő utolsó 20%-a. Az első 80%-ban végig kell menj olyan folyamatokon, mint például:

 1. állapotfelmérés, alapos tisztítás
 2. bogárírtás, gomba- és penész elleni kezelés, szárítás
 3. a szerkezet stabilitásának helyreállítása, csapolások ellenőrzése, ragasztások helyreállítása
 4. apróbb felületi javítások, tapaszolás, csiszolás
 5. sérült furnér eltávolítása
 6. egyéb barkácsolni való dolgok a bútoron, pl. csak egy darabjának a felhasználása, pótlások készítése stb.

Ezek közül vannak olyan dolgok, amiket meg tudsz csinálni hobbistaként otthon is, de ennek a műfajnak is megvan az a határa, ahonnan a “szakma” kezdődik. Én azt javaslom, hogy csinálj meg mindent, amit lehet, de ne fáraszd magad agyrémekkel – a bútorfelújítás szórakozás! Nem probléma, ha bizonyos kérdeskkel szakemberhez fordulsz, hiszen ők azért vannak.

Ezt a témát amúgy alaposan körbe szoktuk járni amúgy az Bútor antikolás Worshop elején, hogy melyik AZ a pont, ahol tapasztalatom szerint érdemes szakemberhez fordulni.

Nos, ha mindezeken túl vagy, akkor egy újabb tisztogatás után jöhet végre a látványos rész: a festés!

Ezért, ha teljesen kezdő bútorfestő vagy, akkor a javaslom, hogy olyan bútorral kezdj, amin a portörlésen kívül nem kell csinálni semmit! Ez rögtön sikerélményt ad és erőt, hogy később nekifogj a padlás mélyén ácsorgó, több sebből vérző, de igaz emlékeket őrző dédi bútorának!

Ha bizonytalan vagy – mint én is sokszor – gondolj arra, hogy a bútorfestés öröm és szórakozás! Élj együtt a bútorral, nézgesd, ízlelgesd, hallagasd mit súg, és ne félj útközben változtatni az elkézeléseden, ha a bútor úgy kívánja!

A következő videót pár évvel ezelőtt készítettem nagyon zöldfülűként, az első bútorok egyike volt ez a szék, amit festettem. Nagyon jól látszik a videón, hogy igazából milyen egyszerű az egész!

 

Itt egy másik videó, Annie Sloan hivatalos csatornájáról, amelyben Allison egy kissé ütött-kopott széket fest át mindössze 2 dl Annie Sloan festékkel:

 

Szóval ha elmerülnél a hobbi bútorfestés világában, akkor jó helyen vagy! Nézgelődj az oldalon, olvasd el a blogcikkeim, nézd meg a munkáinkat, melyeket kollégámmal készítünk a Nemiskacat Látványműhelyben, gyere el workshopjainkra, ahol igyekszünk minden-minden tudásunk átadni, amit a bútorfestésről tudunk!

Szerettel várunk,

Enikő és a Nemiskacat Látványműhely Csapata

Egy hozzászólás

 1. Kissné Szebik Rita 2018-11-25 / 17:11 - Válasz

  Szia!
  Van egy jó állapotú lócám, szeretném a festését vintage stílusúvá varázsolni. Úgy, hogy fehér alapon, itt- ott halványszürke csíkok tűnjenek ki.
  Milyen Annie Slone festéket, hozzávalókat kell megvennem? Munkafolyamat leírásával is tudnál segíteni, vagy egy videót ajánlani, ami kifejezetten a.s.festékkel vintage stílusúvá változtatott, egy már festett bútort. Valóban nemkell a festéket lecsiszolni, ha az szép állapotú?
  Köszönöm, várom a választ! 🙂
  Rita

Hagyj üzenetet

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.