Mielőtt belevágnál az otthoni bútorfestésbe, olvasd el ezt a cikket.

Hihetetlen vagy sem, de bármilyen bútor átfesthető, csak meg kell találni hozzá a megfelelő eszközöket és a stílust, ami jól áll az adott bútornak és beleillik a környezetébe, ahová kerülni fog.

A magadban eldöntendő kérdések:

  • megéri-e átfesteni? Áldozol-e erre a bútorra annyi időt és/vagy pénzt?
  • a megfelelő alapanyagokat használod-e?
  • megvan-e benned a türelem és a rugalmasság, hogy végigcsináld?

A bútorfestés egy régi bútor felújítása esetében körülbelül a felújításra fordított idő utolsó 20%-a. Az első 80%-ban végig kell menj olyan folyamatokon, mint például:

  1. állapotfelmérés, alapos tisztítás
  2. bogárírtás, gomba- és penész elleni kezelés, szárítás
  3. a szerkezet stabilitásának helyreállítása, csapolások ellenőrzése, ragasztások helyreállítása
  4. apróbb felületi javítások, tapaszolás, csiszolás
  5. sérült furnér eltávolítása
  6. egyéb barkácsolni való dolgok a bútoron, pl. csak egy darabjának a felhasználása, pótlások készítése stb.

Ezek közül vannak olyan dolgok, amiket meg tudsz csinálni hobbistaként otthon is, de ennek a műfajnak is megvan az a határa, ahonnan a “szakma” kezdődik. Én azt javaslom, hogy csinálj meg mindent, amit lehet, de ne fáraszd magad agyrémekkel – a bútorfelújítás szórakozás! Nem probléma, ha bizonyos kérdeskkel szakemberhez fordulsz, hiszen ők azért vannak.

Ezt a témát amúgy alaposan körbe szoktuk járni amúgy az Bútor antikolás Worshop elején, hogy melyik AZ a pont, ahol tapasztalatom szerint érdemes szakemberhez fordulni.

Nos, ha mindezeken túl vagy, akkor egy újabb tisztogatás után jöhet végre a látványos rész: a festés!

Ezért, ha teljesen kezdő bútorfestő vagy, akkor a javaslom, hogy olyan bútorral kezdj, amin a portörlésen kívül nem kell csinálni semmit! Ez rögtön sikerélményt ad és erőt, hogy később nekifogj a padlás mélyén ácsorgó, több sebből vérző, de igaz emlékeket őrző dédi bútorának!

Ha bizonytalan vagy – mint én is sokszor – gondolj arra, hogy a bútorfestés öröm és szórakozás! Élj együtt a bútorral, nézgesd, ízlelgesd, hallagasd mit súg, és ne félj útközben változtatni az elkézeléseden, ha a bútor úgy kívánja!

A következő videót pár évvel ezelőtt készítettem nagyon zöldfülűként, az első bútorok egyike volt ez a szék, amit festettem. Nagyon jól látszik a videón, hogy igazából milyen egyszerű az egész!

 

Itt egy másik videó, Annie Sloan hivatalos csatornájáról, amelyben Allison egy kissé ütött-kopott széket fest át mindössze 2 dl Annie Sloan festékkel:

 

Szóval ha elmerülnél a hobbi bútorfestés világában, akkor jó helyen vagy! Nézgelődj az oldalon, olvasd el a blogcikkeim, nézd meg a munkáinkat, melyeket kollégámmal készítünk a Nemiskacat Látványműhelyben, gyere el workshopjainkra, ahol igyekszünk minden-minden tudásunk átadni, amit a bútorfestésről tudunk!

Szerettel várunk,

Enikő és a Nemiskacat Látványműhely Csapata