Laminált bútor festése és zárása waxszal vagy lakkal

Több dolog miatt is bele lehet szeretni az Annie Sloan Chalk Paint-be vagyis a krétafestékekbe. Ott vannak kezdetnek a színek. Aztán rájön az ember, hogy előkészítést sem igényel (alapozás, csiszolás), így egyszerű vele dolgozni. Amikor pedig végre odajutsz, hogy bátorságot veszel magadon és lefestenél egy bútort, no akkor jön a kérdés: mivel, hogyan, egyáltalán milyen eredményre számíthatok?

Igen, annak idején nekem is sok dolog motoszkált a fejemben és eltartott egy darabig, amíg minden technikát megismertem. Mert, hogy pont ez a lényeg:

Annie Sloan festékekkel többféle kinézetet is elérhetsz, attól függően hogyan csinálod, mivel festesz, csiszolsz-e a végén vagy nem és mivel zárod a festéket.

Ebben a blogcikkben és a végén lévő VIDEÓban bemutatom mi történik, ha

  • festés után kicsit megcsiszolod a felületet és waxsszal zárod,
  • festés után kicsit megcsiszolod a felületet és lakkal zárod,
  • nem csiszolsz és waxszolsz,
  • nem csiszolsz és lakkozol.

Bizony, mindegyik más és más felületet fog adni!

Festeni hengerrel fogok, ami alapból is egy sima felületet eredményez az ecsettel szemben, ahol a festés végén látszódnak az ecsetvonások.

1. Fessük le a bútort

Erről a lépésről ebben a blogcikkben nem szeretnék részletesen mesélni, máshol már megtettem. Ha érdekel, hogyan kell laminált bútort festeni, nézd meg ITT vagy ITT. Mindkét cikkhez videót is készítettem, hogy szemléltessem a folyamatot.

A lényege egészen egyszerűen annyi, hogy tisztítsd meg alaposan a bútort és fesd le 3 rétegben. Na jó, azért nem egészen, de mondom, mindenképpen olvasd el a fenti két cikket a témában, ha eddig nem tetted!

2. Sima felület csiszolással

Sokan szeretnétek sima felületet elérni egy bútor átfestésekor. Ennek két módja van:

  1. az egyik, hogy hengerrel dolgoztok,
  2. a másik pedig, hogy a festés végén – még a zárás előtt – megcsiszoljátok a felületet egy közepes, majd egy finom szemcséjű csiszolópapírral.

Ennek eredményeként eltűnik a felület textúráltsága, ami szőrös vagy szivacsos henger esetén is előfordulhat.

Azért, hogy szemléltessem a csiszolt és csiszolatlan felület közti különbséget, ketté osztottam a bútorlapomat: az egyik felét megcsiszoltam, a másikat simán meghagytam.

Fontos: ne ess pánikba! A csiszolástól halványul a szín, amit a waxszolás során vissza fogsz kapni, pontosabban még élénkebb színű lesz a végeredmény!

3. Wax vagy lakk

Fontos tudnod, hogy waxot és lakkot együtt sosem szabad használni. Tehát egy waxszolt felületet nem lakkozhatsz le és fordítva sem. Én is külön alkalmazom, azért, hogy megmutassam mi történik, ha csiszolt vagy csiszolatlan felületet waxszolsz vagy lakkozol.

A krétafesték esetében waxolni és lakkozni is lehetőséged van. Amit számba kell vegyél a döntéshez:

  • felület ellenállóképessége: lakk esetében nagyobb
  • felület kinézete: a lakk kissé fátyolossá teheti a színeket, a wax jobban feltüzeli
  • felület tapintása: lakknál a megszokott sima felületet kapjuk, wax természetes, olyan “bőr” hatást eredményez
  • gyakorlottságod: lakkozni nehezebb, több odafigyelést igényel. A waxot “csak” felkened, visszatörlöd, nehéz elrontani.

Összességében én wax parti vagyok, Annie Sloan tulajdonképpen ezt találta ki a krétafestékhez, ez illik a legjobban hozzá. Vannak esetek azonban, amikor lakkozni kell a tartósság miatt. Ezt tényleg csak akkor ajánlom, ha van már gyakorlatod. Itt is érvényes, mint a festék esetében: több vékonyabb rétegben haladj. Minél több réteget kensz fel, annál tartósabb lesz az eredmény.

A VIDEÓban megmutatom, hogy az egyes kombinációk milyen felületet adnak.

A wax és lakk közötti különbség látványos. A csiszolás és nem csiszolás csak közelebbről érvényesül, 2-3 méterről már nincs jelentős különbség. Tapintásra azonban mindenképpen van! A csiszolt felület érthető módon simább.

Fontos, hogy az igazi különbség a 4 felület között csak élőben érvényesül igazán. Így javaslom, hogy gyertek el, nézzétek meg a Nemiskacatban mielőtt döntenétek. Szeretettel várunk Titeket Biatorbágyon, szívesen segítünk bármilyen kérdésben!

A cikkben felhasznált anyagok:

 

Kapcsolódó termékek

Hagyj üzenetet