Újíts fel műbőrt krétafestékkel!

Egy nő élete során jó pár bőr/műbőr kacatot képes felhalmozni. (Ismerős?) 🙂 Gondolok itt a pénztárcákra, táskákra, neszeszerekre és igen, pl. egy e-book tokra is. Természetesen a legtöbben már pár év múlva vennénk helyettük újat, hogy kicsit frissítsünk a készleten. Az is előfordul persze, hogy szó szerint rongyosra használjuk, annyira szeretjük, így ha meg akarjuk tartani, nincs más hátra, mint felújítani. Az egyik lehetőség például, hogy átfestjük.

Krétafestékkel?

Igen, a krétafesték egyik szuper tulajdonsága – amellett, hogy egyszerű vele dolgozni -, hogy szinte minden felületen megtapad. Így a bőrön/műbőrön is. Vigyázat! Az, hogy megtapad egy dolog, de nem minden felületnek áll jól ez matt, kézműves hatás! Nagyon modern vonalvezetésű darabokon például nem igazán. Így mérlegeljünk, mielőtt nekikezdünk.

E-book tok festése

Első lépésként tisztítsuk meg a felületet. Alap esetben a krétafesték alá nem kell csiszolni, de sosem tilos. Most a felület alaposabb tisztítása miatt mi megcsiszoltuk egy kicsit és portalanítottuk.

Annie Sloan Chalk Paint™ Provence krétafestékkel 2 rétegben egyszerűen csak lekentük. A rétegek között kb. 1 órát érdemes várni, hogy biztosan megszáradjon, mert a bőr nem szívja a festéket, így kicsit nehezebben szárad, mint a fa felületen.

Száraz ecset technika

Ezzel a technikával szuper kis kopott, rusztikus hatást tudunk adni a felületnek. 2 titka van a dolognak:

  1. A nevéből is adódik, hogy a technika csak száraz ecsettel működik jól.
  2. A másik fontos dolog, hogy csak NAGYON KEVÉS festék kell az ecsetre.

 

Tehát a száraz ecset hegyét belemártottuk a festékbe – Annie Sloan Chalk Paint™ Oxford Navyt használtunk és a felesleget leütögettük. Ezt követően egyszerűen átsimogattuk a felületet. (Lásd a lenti VIDEÓBAN!)

Waxolás

A krétafestéket mindig wax-szal vagy lakkal zárjuk, most sincs másképp. Mi wax ecsettel szeretünk dolgozni, de csak simán, szöszmentes ronggyal is felvihetitek a viaszt. Fontos, hogy a felesleget vissza kell törölni és a wax kikeményedéséig 2-3 napot várni.

Nézzétek meg a videót is a folyamatról!

 

Ha érdekel, hogy a krétafesték egyébként még mire való, mire jó, akkor azt EBBŐL a cikkből megtudhatod.

Ha szeretnél még mintázási technikákkal ismerkedni, a stencilezés lépéseiről például ITT mesélek.

Kapcsolódó termékek

2023-05-07T19:30:23+00:002021 október 29|Videós esettanulmányok|0 hozzászólás