Tanulj meg jól stencilezni 4 lépésben!

Nemrégiben tartottam egy workshopot egyetemistáknak (nem jellemző ez a korosztály, de nagyon jó kis tapasztalás volt, élvezetem). Egy fa üdvözlő táblát stencileztünk. Az alapszín festése után, a srácok már alig várták, hogy jöjjön a minta és hát volt, aki kicsit előre is szaladt és önszorgalomból nekilátott. Sajnos utána alig győzte az aláfolyt festéket javítgatni, mert bár a technika könnyűnek látszik (és az is), de mégis jól stencilezni is meg kell tanulni!

Most megmutatom hogyan, a cikk végén pedig egy VIDEÓT is találtok a folyamatról.

Amit készíts elő…

Alap szín felkenése

Mivel az Annie Sloan Chalk Paint® alá nem kell csiszolni, alapozni, így a meglévő felületet alaposan megtisztítom, portalanítom. Nekem most natúr fa az alapom, ezzel nincs is dolgom.

A festéket egyszerűen két rétegben felkenem. Gyorsan szárad (max 20 perc sima fa felületen), így hamar folytathatom is a munkát.

Jöhet a stencilezés!

1. Első lépésként rögzítettem a stencilt egy maszkolószalaggal (elhagyható, de biztonságot ad).

2. A stencilezéshez speciális stencil ecsetet használok, de egy szivacs darab is megteszi. A lényeg, hogy elég egy kis darab, nem fog sok festék kelleni.

3. Jöhet a festék, amiből, ahogy írtam, NAGYON KEVÉS kell, mert könnyen a minta alá tud folyni. Apró trükk, hogy a festékesdoboz tetején lévő maradékba is márthatjátok az ecsetet/szivacsot, akkor még kevesebb anyagot vesz fel. Még ezután is érdemes egy papír darabon a felesleget leütögetni.

4. Kezdődhet a mintázás: kicsi, ütögető mozdulatokkal kezdem mintázni. Inkább többször, vékonyan csináljuk, hogy elkerüljük az aláfolyást. A mozdulatot LÁSD A VIDEÓBAN.

 

 

Variálhatod is a mintát, lehet egyszínű, de színes is, az egyes részekhez más és más árnyalatot használva.

Zárás waxszal

Tudjátok, az Annie Sloan krétafestéket mindig lágy bútorviasszal zárjuk. A viaszt wax ecsettel vagy ronggyal felviszem a felületre, majd visszatörlöm a felesleget. A wax kikeményedése páratartalomtól és hőmérséklettől függően minimum 5 nap, addig ne vegyük használatba a tálcákat.

 

Íme az egész folyamat ebben a videóban!

Ha szeretnél még stencilezést látni a gyakorlatban, az ITT lévő videóból is elleshetsz 1-2 mozdulatot 🙂

A cikkben szereplő termékek mindegyikét beszerezheted a webshopunkban vagy személyesen ellátogatva a Nemiskacat Látványműhelybe, Biatorbágyra.

 

Kapcsolódó termékek

Hagyj üzenetet