A Home Bazaar eredetileg lakberendezési üzletnek indult, mára egy különleges öltözködési stílusnak, a Lagenlooknak a képviselője.

Zsóka, a tulajdonos üzletének költözése okán egy lakásboltot szerettett volna létrehozni. Egy olyan különleges atmoszférájú helyet, amit eddig is megszokhattunk tőle a Home Bazaar régi, bevásárlóközpontban lévő üzletében, viszont annál sokkal otthonosabbat. Olyat, mintha egyenesen hozzá mennél vendégségbe.

Budapesten, a belvárosi Kazinczy utca a legújabb hírek szerint felkapottnak számít a turisták körében és frekventált helyen is van. Nos, a 6-os szám alatt, ha megnyomjátok az 1-es kapucsengőt, Zsóka különleges vintage világában találjátok magatokat.

Pár kép ízelítőnek, a nyilakkal lapozni is tudod:

Zsóka már korábban is ismerte a Chalk Paint ™ festéket, és mivel most nem volt rá lehetősége, hogy kicserélje vagy teljesen felújíttassa a régi nyílászárókat, jött a festék ötlete, mely csiszolás nélkül tapad szinte minden felületre.  A felkérés pont abban az időszakban érkezett, amikor minden erőmmel a webáruház háttérmunkálatain dolgoztam, közben szerveztem a saját üzlethelyiségem költözését is, ám nem mondhattam nemet egy ilyen kihívásra.

A pontos feladatom az ablakok átfestése, a bejárati ajtó külő-belső festése és a beltéri ajtók ill. ajtótokok festése volt. Ehhez később jöttek a bútorok is.

Már a részletek megbeszélése után is kiderült számomra, hogy nem kis munka lesz. Képzeljetek el egy tipikus belvárosi, nagy belmagasságú, eredeti nyílászárókkal rendelkező polgári lakást a földszinten.

Képek a felújítás előttről:

 

HomeBazaarFestésElőtt (2)

HomeBazaarFestésElőtt (10)

HomeBazaarFestésElőtt (8)

 

Az ablakokon sok-sok réteg festék, melynek a teljes felújítása (értsd: több réteg festék lecsiszolása, a hiányzó részek pótlása, újraüvegezése ) horribilis összegekre rúgott volna.

Ugyanez a helyzet volt a belső térben is. A régi, kazettás osztású ajtókon és ajtótokokon évtizednyi festékrétegek ültek. Leégetésük emberfeletti munka és költség lett volna. Pont az ilyen eseteknél jöhet képbe a Chalk Paint ™ festék alkalmazása.

Egyrész nem kell csiszolni a felületet, mert nagyon jól tapad, másrész festés és viaszolás után pont azt a rusztikus, textúrált felületet kapjuk, ami Zsóka vintage stílusának az elengedhetetlen tartozéka.

A feladat: eltüntetni ezt a fényes csillogást.

Zsóka natúr és zöldes színeket választott a palettáról. Ezt követte a mintatáblák elkészítése, próbafestés, majd Zsóka kiválasztotta a konkrét színt az ablakokra. Kívülre a Chateau Grey-t, belülre pedig annak egy világosabb változatát, amit Old Ochre színnel higítottuk 1:2 arányban.

 

Home Bazaar Chalk Paint színpaletta

Home Bazaar Chalk Paint színpaletta

 

A munkát októberben keztük a külső ablakok festésével Chalk Paint ™ festékkel.

Itt tudom, az érdekel Benneteket, hogy használtunk-e az ablakokra waxot, mert az kültérre nem javasolt. Igen használtunk.

Egyrészt a lakás elhelyezkedése földszint, az ablakok mélyen ülnek, tehát úgy ítéltem meg, hogy sem a csapadék, sem a napsütés nem éri olyan mértékben, hogy tartanunk kellenne attól, hogy az időjárás kárt tesz benne. Persze, ezt majd az idő eldönti…

Ez a projekt egy referencia és egy nagy tesz is egyben a Chalk Paint ™ festéknek. 🙂

 

Home Bazaar üzletének festése

Home Bazaar üzletének festése

Home Bazaar üzletének festése

 

a Home Bazzar üzletének festése

 

a Home Bazzar üzletének festése

A fényes festékre két réteg Chalk Paint ™ került, rétegenként egy-egy nap száradási időt vártunk. Majd világos viaszt (Clear Wax)  és sötét viaszt (Dark Wax) dolgoztunk bele a festékbe.

 

Home Bazaar üzletének festése

a Home Bazzar üzletének festése

a Home Bazzar üzletének festése

Közben a bútorokon is elkezdtünk dolgozni.

festendőbútorok

HomeBazaar festés (2)a Home Bazzar üzletének festése

 

ChalkPaintkomód (5)

 

Az utolsó héten teljes szabad kezet kaptam pár bútorra, amiken öröm volt dolgozni.

 

ChalkPaintkomód (16)

A lenti képen a festő Csapat: Zsuzsi (balra), Klári (elöl), én és Marina, aki operatívan segítette Zsókát, hogy a lakás berendezésével, kialakításával kapcsolatos tervei és ötletei teljes mértékben megvalósulhassanak. Örülök, hogy megismerhettem.

HomeBazaar festés (28)

Összeségben ez egy óriási projekt volt és az első alkalom, hogy részt vehetttem egy ilyenben, ami röviden számokban: kb. 20 liter Chalk Paint ™ festék, 10 doboz Clear Wax, kb. 3 doboz Dark Wax.

Nemsokára jövök egy következő poszttal, melyben megmutatom azokat a bútorokat is, melyeket a felújítás ideje alatt festettünk. Használtunk bőven sötét viaszt, festettünk fémet, aranyoztunk füstfóliával, vagy egyszerűen csak átfestettünk egy bútort és sok apróságot a Zsóka által megálmodott színre.

Szép lassan megmutatom majd az összeset… ha nem győzitek kivárni, irány Budapest, Kazinczy utca 6.