Ebben a bejegyzésben az fogom megmutatni, hogy hogyan festettem a legutóbb elkészült antikolt éjjeliszekrényt. Mindig igyekszem sok-sok képpel dokumentálni minden mozdulatomat, szóval most megint egy hosszú bejegyzés következik főleg technikai információkkal, azoknak, akik kíváncsiak a részletekre.

Ha nem akarod végigolvasni, itt a rövidített változat.

Amikor nekikészültem a festésnek, az első gondolatom az volt, hogy oké, hogy jó alaposan kimostam az Annie Sloan ecsetemet amit aranyárban vettem szerintem tök fölöslegesen de a végén a szőr piros maradt, és hátha mégis befogja majd a fehér bútort.

Annie Sloan chalk paint old white

Így aggódva tettem meg az első ecsetvonásokat, de feleslegesen, szerencsére nem fogta be.

Annie Sloan chalk paint old white

Sarkoknál, nehezen hozzáférhető helyeken kicsi ecsetet használtam, és mivel nagyon sűrű a festék, ezért megpróbáltam olyan lendületes, nagy és gyors mozdulatokkal dolgozni, ahogy maga Annie Sloan fest a videóin.

Annie Sloan chalk paint old white

Ez nem mindig sikerült, sőt, egy idő után úgy éreztem, hogy az ecset mázsás súly a kezemben, ezért váltottam egy kisebbre. Az ecsetnél az a lényeg, hogy sűrű szövésű legyen, akkor tudsz vele szépen dolgozni.

Az első réteg nem fedett olyan jól, a bútor vöröses-barnás színe foltokban átütött a fehér rétegen.

Amíg száradt belül az első réteg, addig leszerletem a fiókról a fogantyút, és elvégeztem a szükséges javításokat.

kitapaszoltam a fiókot

Oldalt az egyik leesett díszcsíkot visszaragasztottam, kitapaszoltam a fogantyú csavarjainak a helyét, és volt egy repedés a fiók belsejében, azt megragasztottam.

javítások

Kívülről is befestettem, felülről lefelé haladtam. Ez a festék nagyon gyorsan szárad, így mire a lábakhoz értem, simán meg tudtam fordítani fejjel lefelé.

festés kívülről

Nem szabad megijedni attól, hogy látszódnak az ecsetvonások, minél lendületesebb ecsetvonásokkal festesz, annál szebb lesz a felület.

Domború felületeknél, mintánál úgy kell festeni, hogy jól rányomod az ecsetet, összevissza mozgatod, pacsmagolod, pepecseled, addíg, amíg azt látod, hogy minden apró mélyedésbe belement a festék.

minta festése

Az első réteg után úgy láttam, hogy ebben az esetben szükséges egy második is, nézzétek, foltos lett.

foltos lett

Nem minden bútort kell két rétegben festeni, de itt a második réteg után sokkal szebb lett.

Annie Sloan chalk paint old white

Ezután csiszoltam kopottasra, rusztikusra. Nevéhez híven – krétafesték – pont úgy is csiszolódik, töménytelen mennyiségű krétaport hagy maga után, és gyorsan tömítit a csiszolópapírt is, így abból érdemes nagyobb mennyiséget beszerezni, mert gyakran kell cserélni.

rusztikusra csiszoltam

Csiszolás után viaszoltam, Annie Sloan saját viaszával, először a világossal (clear wax), és közvetlen utána a sötéttel (dark wax), a következő sorrenben: világos viasz, a felesleg visszatörlése ronggyal, sötét viasz, a felesleg visszatörlése ronggyal, dörzsiszivaccsal csiszolás.

viaszolás

Mit csinál a dörzsi szivacs? Nézzétek meg a képen: a baloldali levél visszatörlés után, a jobb oldali pedig már csiszolva is.

csiszolás dörzsiszivaccsal

A kiálló felületekről jobban leszedi a felesleges viaszt, finomhangolja a végeredményt.

Viaszolásnál fontos hogy kisebb területekre bontsuk a viaszolandó területet, amivel még bitonságosan dolgozni tudunk. Ez főleg akkor fontos, ha nagy felületű a bútor, ezért mutattam én is a képeken a szekrény oldalát, aminél én is szakaszról szakaszra haladtam. Persze oda kell figyelni arra is, hogy a találkozások ne látszódjanak, tehát a roggyal “mossuk” át mindig az egyes szakaszoknál. Ez sajnos nekem sem sikerült minden esetben, de ez gyakorlással majd finomodik.

A viasz szépen megül a résekben, mintákban, és kihangsúlyozza azokat.

Annie Sloan dark wax

Annie Sloan dark wax

Ahogy a képeken láttátok, úgy festettem, hogy nem szedtem szét a bútort, azon prózai oknál fogva, hogy ezeket régi csavarokat nem tudtam kicsavarozni, és nem akartam várni. Később, amikot Férj már ráért, mégiscsak leszedettem vele az ajtót, és még rájavítottam azokon a helyeken, ahol előtte nem fértem hozzá a régi zsanérok miatt.

Azért is klassz ez a festék, mert bár be volt viaszolva, teljesen kész volt, mégis rá tudtam festeni, újraviaszoltam, és egyáltalán nem látszódnak a javítások. Egy lakkozott bútorral ezt nem teheted meg, nagyon nehéz utólag javítani.

Férj újracsavarozta az ajtót, segített felszerelni a fiókgombot, és rátettük a sötétszürke márványtetőt.

antikolt éjjeliszekrény

Itt a vége, fuss el véle: ilyen volt- ilyen lett!

Pinneld bátran!

Hogyan fess Annie Sloan chalk paint festékkel. How to use ASCP in hungarian!

Ide már nem fért több kép, de készítettem egy külön albumot ennek a szekrénykének a Nemiskacat facebook oldalán, ott megnézheted a többi képet is az antikolt éjjeliszekrényről!

A történetnek azért mégsincs vége, mert van belőle még egy, a párja!

Azt is pont ilyenre szeretném festeni, de lesz rajta egy egészen aprócska változtatás…