Lambériafestés

Amikor én kisgyerek voltam – a 80-as években – nagy divat volt, hogy egész nagy falfelületeket lambériával borítottak, melyet utána pácoltak vagy csak natúron lelakkoztak. Ezek a felületek mára alaposan besárgultak és eljárt felettük az idő.

Mivel az Annie Sloan festék alá nem kell csiszolni és alapozni, ezért gyakran felmerűlő vásárlói kérdés a Nemiskacat Látványműhelyben a lambériafestés, tehát, hogy hogyan álljatok neki egy ilyen nagy felületet lefesteni.

Nos, a válasz igencsak egyszerű: neki kell fogni. 🙂 – VIDEÓ a poszt végén!

A barátnőm lakásásról például ITT írtam.

Az egész felületre az Old White színt használtuk, majd Clear Wax-szal fixáltuk a felületet, szép bársonyos matt lett tőle.

Ez pedig egy ügyfélmunkánk 2017 nyaráról, szintén Old White-ot használtunk, ez a legpraktikusabb fehér színünk a palettán.

Ez pedig a Nemiskacat Látványműhely, amikor 3 éve átfestettem a lambériát Paris Grey szürkére. Ezt bármikor meg is nézhetitek élőben nálunk, még mindig ilyen:

Na jó, nem pont, azóta kicsit változott a berendezés, de a lambéria maradt 🙂

 

Tényleg nem kell csiszolni?  – Tényleg nem kell!

Még egy kicsit sem kell végigsimogatni smirglipapírral? – Nem, nem kell.

Alapozni sem kell? – Az esetek 90%-ban nem kell, ahogyan azt a következő videóban látni is fogjátok. Természetesen vannak esetek, amikor a lambériát valamilyen erős, magas pigmenttartalmú páccal kezelték és nem lakkozták le. Ebben az esetben előfordulhat, hogy ha világosra szeretnétek festeni, akkor előtte bizony alapozni szükséges, mert amint rákenitek mondjuk a fehér festéket a pácolt felületre rögtön rózsaszínt kaptok. Ez elég látványos, úgyhogy ez rögtön az első ecsetvonásnál kiderül, de legkésőbb, amikor megszáradt a festék. Így, ha ebben a kérdésben bizonytalanok vagytok, akkor érdemes próbfestést végezni előtte.

A lenti videóban a műhely egyik hátsó, kb. 10 nm-es helyiségében festem át a régi, lakkozott felületű lambériát két rétegben Annie Sloan bútorfestékkel, Amsterdam Green színre, majd lágy bútorviasszal zárom a felületet.

Az nem tudom feltűnt-e, hogy le sem takartam a padlót! Ezért (is) imádom ezt a festéket! 🙂

A lambériafestéshez felhasznált anyagmenniység: 0,5 liter Annie Sloan Amsterdam Green bútorfesték ( igen jól olvastad, FÉL liter festéket kentem rá, két rétegben, az egész szobára 🙂 ) , és kb. 0,25 liter Clear Wax.

Szép, mélyzöld színe lett, itt egy közeli:

Itt pedig a VIDEÓ a folyamatról:

 

Remélem tetszett videó és választ kaptál benne pár kérdésre! Ha nem, kérlek tedd fel kommentben és igyekszem rá válaszolni! Ha pedig személyesen szeretnél velem találkozni és megbeszélni, hogy fesd át otthon a lambériát, akkor keress meg nyitvatartási időben a Nemiskacat Látványműhelyben! 🙂

Kapcsolódó termékek