Történt egy szép napon, hogy megtalált Zsuzsa, aki többkörös megkereséseken keresztül, kacskaringós továbbajánlgatások útján eljutott hozzám, és segítséget kért tőlem. Vásárolt két szép régi bútort, elkezdte őket felújítani, de a festés után a bútorok néhol foltosak maradtak. Újra kezdte, lecsiszolta, megint festette, megint foltos maradt. Valami átütött a festéken keresztül. Járt erre, járt arra tanácsért, de úgy járt, mint az egyszeri szegény ember, a bajára még hírből sem hallott senki orvoslást. Így jutott el hozzám, hogy hátha a jól fedő Annie Sloan krétafesték majd csodákat tesz!

felújításra váró bútor

Zsuzsával hosszasan értekeztünk, és megállapítottuk, hogy ki lehet próbálni a krétafestéket, de arra semmi garancia sincs, hogy az majd használ, először ki kéne deríteni az okot. Ennyiben maradtunk.

Ezekben a napokban, vagy talán egy kicsivel később egyik kedvenc blogomban megjelent egy cikk egy székfestésről, melyben szintén festéken átütő foltokról és valami rejtélyes tanninokról esik szó.

Ezen eseményektől teljesen függetlenül kis padlásműhelyemben elkezdtem dolgozni ezen a bútoron.

barokkos kiskomód

A bútor váza valamilyen kemény fa, az oldalai rétegelt lemez, és a borítása műgyanta. Annie Sloan chalk paint festékkel festettem le kívülről, két rétegben. Az első réteg után észre sem vettem semmit. A második után már gyanús volt valami.

Látjátok azt a foltot?

barokkos komód tannin folt

Mutatom közelről.

tannin okozta folt a bútoron

Persze felbukkan máshol is. Olyan, mintha azon a helyen nedves lenne a bútor.

tannin okozta folt a bútoron

tannin okozta folt a bútoron

És abban a pillatnatban összeállt a fejemben a három történet! TANNINOK!

…tisztára, mint egy detektívregény…

Ki kellett derítsem mik azok a tanninok, mitől van ez a jelenség, és pontosan mit lehet csinálni ellene.

Feltárcsáztam telefonos segítségem Feri személyében, aki falumbéli, és külföldön dolgozik – hol másutt? -, mint bútorrestaurátor, hogy meséljen nekem egy kicsit a tanninokról. A tannin nem más, mint a bútorban lévő, pontosabban a fában lévő csersav. Hétköznapi emberként a teával, kávéval és a borral kapcsolatban találkozhatunk a szóval.

Szóval ez az anyag okothat ilyen jelenséget, hogy hiába festjük a fát akár több rétegben is, a folt makacsul újra előjön. Feri szerint is, ahogy Renovatúra Műhely is megírta az izoláció a megoldás, tehát, hogy a foltos részt le kell fedni valamilyen fedőréteggel, ami lehet sellak, lakk vagy viasz, majd arra ráfesteni. (Itt azért elmondom, hogy a bútorrestaurátor első körben szereti megnézni élőben is a bútort, és kizárni egyéb okokat is, mint például a gombásodás…)

Zsuzsának végül egy jó minőségű alapozófestékkel, méghozzá az Otex-el sikerült megoldania a problémát, nézzétek milyen szép lett új ruhájában a bútora.

felújított bútor otex alapozóval

Már régen túl voltam ezen a sztorin, amikor teljesen véletlenül vettem a fáradságot, hogy az Annie Sloan chalk paint festék dobozán a használati útmutatót az elejétől a végéig alaposan átolvassam. Nem hittem a szememnek, rajta van a dobozon! A foltosodás problémája rajta van minden egyes chalk paint-es dobozon!

És én eddig észre sem vettem! Csak el kellett volna olvassam!

ASCP használati útmutató a dobozon

“However some furniture, generally from the 1930s and ’40s, have a coating which may cause a stain to come through the paint. Don’t worry, just apply clear shellac to the stain, and repaint.”

“Egyes bútorokon, főleg amelyek a 30-as 40-es évekből származnak, olyan bevonat van, ami esetenként foltosodást okozhat. Nem kell aggódni, sellakkot kell kenni a foltra és újafesteni azt.”

Tehát a megoldás már megvan, már csak én is ki kell próbáljam, hogyan működik a gyakorlatban. Először viasszal fogok próbálkozni, de vettem sellakkot is.

A következő erről szóló posztban megmutatom pontosan mi is az a sellak és hogy néz ki.

Zsuzsának nagyon köszönöm, hogy felhasználhattam a képeit, igazán hangulatos szobát alakított ki magának.