Akárhogyan is csűrös-csavarom a dolgokat, sok év keresgélés és sok féle-fajta szőnyeg megtekintése után is egyre határozottabban érzem úgy, hogy ha szőnyeg, akkor az csakis kilim lehet.

A kilim olyan kézzel szőtt szőnyeg, vagy kisebb használati tárgy, mely Kis- és Középázsiából, a Kaukázus vidékéről, és Észak-Afrikából származik. Jellegzetes ismertetőjele, hogy nem csomózott, hanem szőtt. A csomózás technikája már egy “modernebb” eljárás, ezeket a tárgyakat, leginkább szőnyegeket a mai napig is kézi szővőszékeken szövik birka, vagy kecskegyapjúból.

Mivel maga a szövés egy nagyon ősi technika, ezért ezek a nomád használati tárgyak sok nép kultúrájában megtalálhatóak és rendkívül ősi, generációról-generációra átörökített, évezredes motívumvilágot jelenítenek meg mintáikban.

Nincs, vagy elvétve akad közöttük két egyforma.

Megbaboznáz a gazdagságuk, a mintaviláguk, a színeik, de emellett megmagyarázhatatlan nyugalamat árasztanak.

Szerintem mindenhez mennek, a moderntől egészen rusztikusig.

Egy kis ízelítőt hoztam a sajátjaimból. Ez itt a legszínesebb darabom.

kilim szőnyeg

kilim szőnyeg

kilim szőnyeg

Ez az ősziesebb árnyalatú egy másik posztban már felbukkant.

kilim szőnyeg

kilim szőnyeg

kilim szőnyeg

Innen lehet ismerős, a sámlis posztból.

festékteszt antikolt sámli

Ez a harmadik, a kedvencem.

kilim szőnyeg

kilim szőnyeg

kilim szőnyeg

Ha kilim szőnyeget szeretnél vásárolni, akkor az első hely, amibe bele fogsz botlani egy kívülről kicsinek látszó, ám belül annál nagyobb boltocska az Irányi utcában, Pesten. Kilim-rajongók körében kultikus hely, ha eddig nem is szeretted a kilimet, akkor majd ott megszereted! Simán feltöltődni is érdemes elmenni, az ember ha csak keresgél és nézgelődik, akkor is képes órákat elbíbelődni a színekre, mintákra és ezek egyedi, különös egyvelegére rácsodálkozva. (ez itt a honlapjuk)

Ezt a szőnyeget is ott vettük, ezelőtt négy évvel.

kilimszőnyeg

kilim szőnyeg

kilim szőnyeg

A kilimekkel az a baj több is van, hogy nem tudsz úgy elmenni vásárolni, hogy nekem kell egy 150×210 cm-s szőnyeg, mert ezek a szőnyegek teljesen egyediek. Ha találsz is megközelítőleg akkorát, amekkora neked kell, akkor lehet, hogy épp színben vagy mintában láttál olyat, ami sokkal, de sokkal jobban tetszik. Tehát elkezdesz a hasonló mintájúak és/vagy színűek között keresgélni, de persze azok nem akkorák, mint ami neked kell. És akkor jön a krach, meglátod álmaid szőnyegét! A közelében sincs a vágyott méretnek, cserébe abszolút kimeríti a büdzsédet, amit épp szőnyegre szántál, és hazamész egy feleakkorával.

kilim szőnyeg

Ha igazi kilim-fan vagy, nagyon nehéz erősnek maradni. Én így jártam ezzel a kis pirossal az Irányi utcában. A tulajdonos – bámulatos marketing érzékkel – odaadta, hogy vigyem haza, próbáljam ki és ha nem tetszik visszavihetem minden kötelezettség nélkül. Na ezen ponton már elvesztettem a csatát, bár ezt akkor még nem tudtam…

Végül vettem egy 120X80 cm-s szőnyeget 76.000,- ft-ért.

Ühüm, jól olvastad.

kilim szőnyeg

Ez a kilimek másik baja, hogy drágák, ezért néha körülnéztek a vaterán kilim után kutatva.

Ezt ott találtam, és hónapokig nézegettem…

kilim szőnyeg

kilim szőnyeg

kilim szőnyeg

A mérete 122×176 cm és 35.000,- ft-ért szerintem nagyon jó vétel volt.

kilim szőnyeg

Ezt is a vaterán vettem, 11.000-, ft-ért és még 7000-, ft-ot költöttem a tisztíttatására.

kilim szőnyeg

Azért volt ilyen olcsó, mert a széle fel van gyűrődve.

kilim szőnyeg

kilim szőnyeg

kilim szőnyeg

Ezek a szőnyegek minden tetkinteteben egyediek, általában nem pontos méretre készülnek, és nincs belőlük mondjuk egy bizonyos mintával csak kisebb/nagyobb, tehát a vásárlásuk általában úgy zajlik, hogy megkeresed azt a szőnyeget, amelyik tetszik, majd helyet keresel neki a lakásban.

Még az enyémek sem találták meg végleges helyüket, néha átrakom őket máshová. A nappliba pedig még határozottan keresem az Igazit!

Mégis miért szeretem a kilimet?

Mert ezeknek a szőnyegeknek megmagyarázhatatlan varázsuk van, melegséggel és élettel töltik meg a környezet. Olyanok, mint egy energiabomba.

kilim szőnyeg

kilim szőnyeg

Ha árakra és a kínálatra vagy kíváncsi az Irányi utcai bolton kívül (ITT) még a Keleti Szőnyegek Galériáját ajánlom (ITT) és a CarpetVistán (ITT) is lehet kilimeket találni.