Annie Sloan a Ligeti csomagolásmentes boltokban

Mindig mondom, hogy a a bútorfestés mennyire egyszerű és szórakoztató (főleg persze Annie Sloan krétafestékekkel) és arra bíztatok mindenkit, hogy fogjon bátran ecsetet!

Nem csak szórakoztató, de hasznos is

Van azonban egy másik vetülete is ennek a – nevezzük úgy – tevékenységnek. Ez a környezettudatosság. Bevallom, anno, amikor én kezdtem bútort festeni ez kimondott célként nem fogalmazódott meg bennem. Csak valahogy zsigerileg éreztem, hogy ez jó, hiszen miért dobnám ki azt a bútort, ha meg is menthetem?

Szerencsére a világ abba az irányban megy, hogy egyre több emberhez – így hozzám is – eljutnak a környezetvédők szavai: hasznosíts újra! A Nemiskacat szeretne ennek a hírt vivő csatornának a részese lenni, és minél több helyen hirdetni: a bútorfestés egyszerű és szórakoztató, ráadásul környezetbarát is lehet! 😊

Annie Sloan és a Ligeti boltok

Amikor Melinda – az első itthoni csomagolásmentes bolthálózat, a Ligeti boltok tulajdonosa – először betért az üzletbe és érdeklődött a krétafestékek iránt, nagyon megörültem. Ez még 2016 körül lehetett….

Tudtátok, hogy ennek az első találkozásnak az eredménye, hogy szinte az összes Ligeti csomagolásmentes üzlet bútorzata Annie Sloan krétafestékekkel lett festve?

Nincs ez másként a budai bolt esetében sem. Ez az üzlet nemrégiben költözött új helyszínre, egészen pontosan a Budafoki út 9-11 szám alá. A költözést és az ezzel járó felújítást a Nemiskacat nagyon nagy örömmel Annie Sloan festékekkel támogatta.

Melinda szerette volna, ha az új boltba új bútorzat is kerül, de természetesen a régi újrahasznosításával!

Rendben, de milyen színnel?

A Ligeti üzletek arculata letisztult, fehér, azért, hogy a polcon a csomagolásmentesen kihelyezett élelmiszerek érvényesüljenek leginkább. Persze én rögtön szerettem volna rábeszélni Melindáékat valami színesebb verzióra, de értem a koncepciót, így ezt hamar elengedtem 😊 A választott Annie Sloan színek végül: Country Grey, Chateau Grey, Versaille lettek.

A bútorfestésben az a jó, hogy bárhogy variálhatod a színeket, Te irányítasz, csak a képzelet szab határt. Bevett technika, hogy – ellentétben, mondjuk a legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható kész bútorral – a szekrények, komódok stb. belsejét is megfestjük. Sokszor valami igazán markáns színre. A Ligeti bolt szekrényeibe igazán odaillő módon egy gyönyörű zöld árnyalat, a Chateau Grey került.

a bal oldali az előtte kép, a jobb oldali a színek felkenése utáni

 

Kezdőként ez igazán érdekes lehet!

A munkálatok során kikerült facebookra egy videó, melyben egy kis ízelítőt adtunk az éppen zajló felújításról. A videó több mint 1 800 000!!! embert ért el a közösségi média ezen csatornáján, magában foglalva egy csomó festő-mázoló szakembert, akiknek érthető módon teljesen új volt a bútorfestés világa.

Kaptunk tőlük hideget-meleget, képzelheted, hogy meglepődtünk!  Ez az az ominózus videó, nézd meg:

Kattints a képre és elindul a videó

A szakemberektől érthető módon felmerült néhány kérdés, amely talán benned is megfogalmazódik, ha először találkozol Annie Sloannal és a krétafestékekkel:

Miért fest össze-vissza?!?

Talán kívülről így látszik, de ez Annie Sloan technikájának az alapja. Engedj el mindet, amit eddig a festésről gondoltál. Nem kell finomkodni, nagy mozdulatokkal fess, fel-le, jobbra-balra, ahogy tetszik. Az eredmény pedig egy bútor, melyet az ecsetvonások életre keltenek, meglesz az igazi „kézműves” festett bútor érzésed.

Ne félj, nem lesz csúnya!

Ráadásul, ha igazán rusztikus felületet szeretnél elérni, ezzel a módszerrel az „antikolós” waxolásnak is megágyazunk.

Miért gömbecsettel fest?!?

Mi ezt körecsetnek hívjuk, de nem is ez a lényeg. Ezzel az ecsettel megvan a szabadságod, festhetsz, ahogy tetszik. Sűrű sörtéi megtartják a festéket, így aztán valóban hatékonnyá teszi a festést. Hozzáteszem, ha teljesen sima felületet szeretnél, akkor természetesen lapos ecsetet is választhatsz.

Ha bővebben érdekel a technika, ebben a videóban Annie Sloan meg is mutatja az alaptechnikát:

 

Milyen lett az eredmény?

Igen, tudom, fehéren is szépek voltak, de már muszáj volt őket felújítani, felfrissíteni. Most szerintem karakteresebbek lettek és meleg, megnyugtató hátteret adnak sok szép színes terméknek, a tulajdonos legnagyobb örömére, de beszéljenek helyettem inkább a képek 😊

 

Dekoráció: Vadvirág Dekor

 

 

Hogyan hatott rám ez az együttműködés?

A csomagolásmentességet a helyi, biatorbágyi piacon minden szombaton gyakoroljuk, de bevallom hétközben, egy sima szupermarketben ezt nehezebb megvalósítani. Melindáékhoz ellátogatva azért én is vettem egy két dolgot és Tóth Andi Dobd ki a szemetest című könyvével gazdagodva tettem egy lépést előre a hulladékmentes életmód felé is.

Drukkolj nekem, én még az utam elején vagyok!

És ha előbbre jársz a hulladékcsökkentésben a háztartásodban oszd meg velem a tippeket és trükköket, lent a komment szekcióban szívesen veszem és olvasom!

tóth andi dobk ki a szemetest

Ha érdekel, mit gondol a zero waste-ről Melinda, a Ligeti Csomagolásmentes bolt alapítója bővebben ITT olvashatsz róla.

Ha pedig kedvet kaptál a bútorfestéshez, olvass tovább a témában és inspirálódj INNEN.

 

Kapcsolódó termékek

2020-12-22T14:24:13+00:002020 november 26|Bútorfestés|1 hozzászólás