Egy esős őszi szombati napon összeült pár csaj, hozott magával pár (nemis)kacatot, némi festéket és igazán jól szórakozott!

Nem történt semmi boszorkányos hókusz-pókusz!

A csapat:

chalk paint bútorfestő találka

Az egész úgy kezdődött, hogy sokaknak megtetszett a chalk paint festék, amit használok, ezért segítettem nekik, hogy ők is tudjanak vásárolni. Aztán megérkezett a festék, és ott állt mindenki a méregdrága festékével a kezében, hogy akkor most, hogyan is tovább?

Tehát jött az igény, hogy üljünk össze, és beszéljük meg az alapokat, hogy hogyan is kell használni a chalk paint festéket, és hogyan fogjon hozzá az, aki még soha nem festett vele, és soha nem viaszolt bútort.

chalk paint bútorfestő találka

Az élet úgy hozta, hogy az éteren keresztül megimertem Györgyit, aki brit otthonában ezeket a bútorokat saját maga festette és alakította át Annie Sloan chalk paint festékkel, miután Angliában rész vett egy hivatalos un. workshopon, azaz tanfolyamon, ahol elsajátíthatta az alapvető fogásokat. Györgyi gyengéi a franciás minták, ezeket ő maga teszi fel a bútorokra egy nagyon egyszerű módszerrel, erre mutatott is nekünk egy videót.

( A videóban épp anyagra transzferálnak, de bútoron is működik.)

chalk paint antikolt bútorok

chalk paint antikolt bútorok

chalk paint antikolt bútorok

A festék Nyugat-Európában és Amerikában nagy népszerűségnek örvend a hobbi bútorfelújítók körében, főleg azok között, akik szeretik a vintage, a shabby chic és a francia vidéki stílust, valamint szívesen festenek vagy antikolnak régi bútorokat. A festék nagyon kreatív, és alapvetően könnyű használni, mégis azt látom, hogy itthon több minden is visszatartja az embereket, hogy bátran fessenek ezzel a festékkel, például, hogy drága, nem lehet kapni itthon, és sokkal sűrűbb állagú, mint a megszokott festékek, ezért nem lehet vele úgy festeni, hogy makulátlanul sima felületet kapjunk. De ebben az esetben, azaz stílusban nem is ez a cél.

Ezért is örültem annak, amikor megtudtam, hogy Györgyi teljesen véletlenül épp hazalátogatott azon a napon, amikor mi a bútorfestő találkát szerveztük, ezért megkértem őt, hogy jöjjön el, és meséljen nekünk a chalk paint krétafestékről, a felhasználásáról, és a saját tapasztalatairól. Ezt örömmel meg is tette! Sőt nemcsak eljött, hanem rögvest ecsetet is ragadott!

chalk paint bútorfestő találka

Először ezt a keretet vette kezelésbe: festett, majd megmutatta a viaszolást a világos és a sötét viasszal is.

chalk paint bútorfestő találka

Itt azt mutatja, hogy milyen az, amikor két eltérő színt festesz egymásra, majd visszakoptatod a fölsőt.

chalk paint bútorfestő találka

A bátrabbak már konkrét tárgyakkal érkeztek, melyeket le is festettek.

chalk paint bútorfestő találka

chalk paint bútorfestő találka

Textilt is lehet vele festeni! Melinda, alias Minamole itt elkezdte, de további tervei vannak a lámpaernyővel, szerintem hamarosan olvashatjuk majd a blogján!

chalk paint bútorfestő találka

Én ezt a régi ikeás sámlit festettem át Oliva színűre, és foltosra csiszoltam, hogy kilátszódjon alóla a régi lazúrfesték. A képen épp a viaszt viszem fel a felületre, ami szépen elmélyíti a színeket, és védelmet ad a bútornak.

chalk paint bútorfestő találka

Azért vittem el a sámlim, mert tudom, hogy festékkel dolgozni – mivel nagyon sűsű és nem kenődik egyenletesen – elsőre ijesztő, az eredmény viaszolás nélkül pedig nem olyan látványos.

chalk paint bútorfestő találka

A végeredménnyel azonban mindenki nagyon elégedett volt!

annie sloan chalk paint bútorfestő találka

annie sloan chalk paint bútorfestő találka

Köszönöm szépen a helyszín biztosítását Biancának, aki a Bluer Design bloggere, és maga is nagyon jó ízléssel fest és antikol nemcsak bútorokat, hanem kisebb lakberendezési tárgyakat is, itt meg is vásárolhatod portékáit!

Ha úgy érzed, hogy most valamiről lemaradtál, akkor nézd meg a videómat, amiben egy széket festek és antikolok, ugyanezzel a módszerrel.