Color blocking a lakberendezésben

Az év elején pár hétre bezártuk a Nemiskacat ajtaját, hogy kicsit felújítsunk, vagyis fessünk (mi mást csinálnánk? ?) Az átalakítás okát, már többen tudjátok: megérkezett Annie Sloan új falfesték kapszulakollekciója, ami 32 gyönyörű árnyalatból áll.

A Nemiskacat Látványműhely és bolt egyik célja, hogy bemutassuk nektek az összes Annie Sloan színt élő valójában. Itt kezdtünk el gondolkodni…hogyan lehetne 32 színt úgy falra festeni, hogy abból valami szép kerekedjen ki. A color blocking immáron itthon is hódít a lakberendezés területén, sokszor futottam bele mostanság, így mindenképpen ebbe az irányba szerettem volna elindulni. Ehhez pedig szuper lakberendezőnket, Sloan Ágit, az Artnes Interior&Design tulajdonosát kértem meg, hogy segítsen. Már hallhattatok róla és gyönyörű lámpáiról, hiszen tavaly az Annie Sloan márkával együtt vett részt a S/alon kiállításon. Erről ITT írtunk.

Tehát felhívtam Ágit és kértem, hogy tervezze meg a falunkat. A feladat nem volt könnyű, hiszen 32 színből kellett megvalósítani egy teljes color block koncepciót a falra. Áginak is ritkán adódik ilyen feladata, hiszen ez nem egy klasszikus lakberendezési kérés 🙂

A Nemiskacat fala – Sloan Ági tervei

 

Még mielőtt megmutatnám, milyen lett a végeredmény, olvassátok el Ágival készített interjúmat, melyből megtudhatjátok Ti hogyan dobhatjátok fel otthonotok falait ezzel a dekorációs eszközzel.

Nemiskacat Enikő: Egyre népszerűbb itthon a color blocking a lakberendezésben is. Mi is ez pontosan?

Sloan Ági: A color blocking vagy magyarra lefordítva “színblokkolás” egy-két vagy akár több szín kombinálása. Általában a színkeréken (a képen a háromszögön) az ellentétes oldalon lévő színek párosítása, ez adja ugyanis az igazán látványos hatást.

Annie Sloan Chalk Paint színháromszög

A color blocking nem csak a lakberendezésben, de a divatvilágban is jelentős szerepet játszik. A színeket kisebb vagy/és nagyobb blokkokban használjuk, akár bonyolult geometrikus mintákban, vagy csak egyszerű kör vagy szögletes formákban. Először a color blocking az 1900-as évek elején Mondrian képein jelent meg, majd bekúszott a divat világába is, Yves Saint Laurent előszeretettel használta. Az 50-es évek pop art kultúrája új lendületet adott neki, és a lakberendezésben a 2010-es években bukkant fel trendként.

E.: Kinek és miért ajánlanád ezt a dekorációs módszer?

Á.: Gyakorlatilag bárkinek, aki kicsit fel szeretné dobni az otthonát. Nekem az egyik kedvenc dekorációs módszerem. Ennek több oka is van:

 • Nagyon látványos! Az egyhangú enteriőrt azonnal élettel tölti meg.
 • Költséghatékony! Kevés pénzből is impozáns eredményt érhetünk el.
 • Magunk is kivitelezhetjük. Nem kell hozzá szakember, csak egy kis kreativitás és kézügyesség.
 • Nem jár nagy átalakítással, rendetlenséggel. Csak a festés idejére kicsit arrébb húzzuk a bútorokat, és már dolgozhatunk is.

Akkor is jó ez a dekorációs módszer, ha nem akarunk elköteleződni egy szín vagy design mellett, vagy szeretjük gyakran váltogatni a stílust. Az is elképzelhető, hogy szeretjük a fehér falakat és csak egy kis csavart szeretnénk vinni a designba.

 

E.: Hogy látod, mennyire nyitottak itthon az emberek arra, hogy egy ilyen szokatlan és nagyon színes enteriőr elemet vigyenek az otthonukba?

Á.: Nekem az a tapasztalatom, hogy az embereknek alapjában véve tetszik a color blocking design, de magától senki nem gondolna rá, vállalná be. Kell egy kis motiváció, illetve győzködés, hogy rábólintsanak. Az emberek nagy része fél a színektől, főleg nagy falfelületeken. Nem látják milyen lesz, mennyire “nyomja össze a szobát” vagy lesz a “sötétebb, kisebb” a helyiség. Mindenki tudja, hogy a fehér tágítja a teret, az azonban tévhit, hogy a színek összenyomják. Ha okosan használjuk őket, akkor nem! Az ügyfelek általában bíznak bennem, de némi rábeszélés néha kell, hogy elfogadják a javaslataimat. Ez normális, hiszen egy lakberendező feladata sokszor az is, hogy az ügyfél komfortzónáján kívül gondolkozzon. Utána persze mindig jön az ámulat, hogy ezt ők mennyire szeretik, és hogy milyen otthonos és stílusos lett a lakásuk.

Kis sarkok is egyszerűen feldobhatóak. Fotó: Pinterest

Úgy gondolom, hogy van még fejlődési potenciál ezen a területen. Ha azonban személyesen látnak color block-os designt, ahogy pl. a Nemiskacatban is, biztos vagyok benne, hogy pillanatok alatt meggyőzhetőek és “haza akarják vinni”.

 

E.: Tegyük fel, hogy itt tartunk. Szeretnénk mi is color blockokat otthonra. Milyen lépésekből áll a tervezés? Hogyan kezdjünk neki?

Á.: 3 fő lépést különíthetünk el.

 1. Határozzuk meg a color blocking funkcióját!

Tegyük fel a kérdést: mire szeretnénk használni? Ugyanis több célunk is lehet vele:

  • Kiemelni vagy épp elszeparálni egy szoba egy részét. Ki tudunk emelni részeket és közben el tudjuk különíteni a különböző funkciókat a lakásban. Pl. egy olvasósarkot a nappaliban. Egy garzon lakás esetében a nappalit el lehet különíteni a háló résztől, miközben az ágy körüli részt is feldobjuk.

Kuckós hatást érhetünk el csupán a falfestéssel. Fotó: Pinterest

Ágy területének kijelölése. Fotó: Pinterest

   • El is rejthetünk vele dolgokat. Például, ha egy ajtót egybe festünk a fallal, akkor eltűnik a szemünk elől az elsődleges funkció és csak a design marad.
   • Több teret egységbe hozhat, összeköthet egymással (lásd a Nemiskacatban a különböző stílusok összeolvasztása)
 1. Határozzuk meg a színeket!

Azt javaslom, hogy először mindenképp használjunk 1 maximum 2 színt. Nem kell rögtön neon vagy nagyon élénk színekkel kezdeni, a color blocking pasztellszínek használatával is csodaszép.

A színek kiválasztásánál se veszítsük szem elől a célunkat, hogy valamit ki akarunk emelni, előtérbe hozni vagy elrejteni, esetleg csak finom hangulati elemként szeretnénk egy mintát a falra. Az internet segítségével rengeteg inspirációt szerezhetünk.

 1. Határozzuk meg a formát!

Itt aztán minden elképzelhető. Én javaslom az egyszerű négyzetes, téglalap formák (ezekkel a legkönnyebb dolgozni maszkolás szempontjából). A “kevesebb több” lebegjen a szemeink előtt. Én legalábbis olyan vagyok, hogy nagyon sok minden tetszik, mindent egyszerre szeretnék megvalósítani, de sokszor megálljt kell parancsoljak magamnak, mert a design rovására menne. Rajzoljuk fel előre egy papírra, hogy mit-hogyan tervezünk, gondoljuk végig, hogy hogyan kell majd maszkolószalagozni, és mit festünk először, mit később, főleg, ha a minták egymásba olvadnak.

Én nagyon szeretem az organikus mintákat is, mint például az ívek, körök, boltívek, ez most abszolút trend.

E.: Van bármilyen szabály arra vonatkozólag, hogy milyen formákat használjunk együtt?

Á.: Nincs külön szabály a formák használatára, sőt bíztatok mindenkit, hogy bátran használjon együtt köröket és szögletes formákat is. Ha például egy tükör köré tervezünk egy színblokkot, követhetjük a formát. Használjuk a berendezési tárgyainkat, hogy meghatározzuk a szélességet és a magasságot.

Fotó: Pinterest

Fotó: Pinterest

A formák kitalálásánál a falsíkok is nagy segítséget adnak, főleg ha az ember tetőtérben lévő lakást vagy szobát szeretne megújítani. A ferde és függőleges síkok jó alapot adnak a különböző színek használatához.

 

E.: Hogyan érdemes a színeket megtervezni?

Á.: Mindenekelőtt meg kell vizsgálni, hogy milyen színek vannak jelenleg a lakásban! Ha fehérek a falak és nincsenek hangsúlyos színes bútoraink, akkor van a legkönnyebb dolgunk, mert a color blocking kerül majd valószínűleg a szoba fókuszába. De ha már vannak színek a lakásban, akkor nagyon végig kell gondolni, hogy a már meglévő bútorokat, színeket mivel párosítsuk, hogy a végeredmény ne legyen zavaros/zavaró. Itt is több lehetőség van:

 • Lehetünk biztonsági játékosok, és egy színnek a különböző árnyalatait használhatjuk és inkább egy pasztell hangulatú designt alkotunk.

Egy szín több árnyalata is csodásan mutat! Fotó: Pinterest

 • Vagy a színkör tanulmányozása után bevállaljuk az egymással szemben lévő komplementer színek kombinációját.

A javaslatom, hogy böngésszünk minél többet, és találjuk meg a nekünk tetsző kombinációkat! Vagy kérjük ki egy szakember tanácsát (ne feltétlenül festőét :)) Annie is ad tanácsot, hogy melyik színt mivel érdemes kombinálni, ezt érdemes megnézni!

 

E.: Végezetül, tudnál pár tippet adni, hol érdemes használni color blockingot?

Á.: Én bármely helyiségbe csak ajánlani tudom. Hálóba ágy mögé, előszobába fogas mögé, tükör kiegészítéseként, gyerekszobába játszósarokként, nappaliba polcokhoz, kanapé, tv mögé. A közlekedőket nagyon fel lehet dobni egy-két boltíves mintával. Ajtókat egybe festeni a fallal. Igazából tényleg bárhol.

 

Most pedig lássuk, hogyan sikerült Áginak a Nemiskacatban megvalósítani a nem igazán klasszikus, 32 színből álló color blockokat!

Magam részéről imádom a végeredményt, köszönjük! 🙂 Ági lámpáiról pedig még szót sem ejtettünk, ami nagyon fontos rész lett az egész koncepciónak. Erről azonban majd egy másik cikkben mesélek…

Ha kedvet kaptatok kipróbálni a color blockingot, akkor érdemes az új falfesték színeink között is körbenézni, hiszen erre a célra akár 120 ml-es kis kiszerelésű falfestékeket is találtok minden színből. Ha pedig kérdésetek lenne, keressetek bátran online vagy személyesen Biatorbágyon a boltba.

 

Kapcsolódó termékek