Jártál már úgy egy bútorral, hogy csak álltál fölötte, hogy oké, hogy szép, oké, hogy praktikus, persze, hogy nem dobjuk ki, mert a nagyié volt, és természetes, hogy átalakítjuk, átfestjük…

…de VAJON MILYEN SZÍNŰRE?

Erre a kérdésre ad választ állandó rovatom az Elméleti Bútortuning, melyben nem én, hanem egy olyan szakember ad választ a kérdéseidre, aki a színek, a hangulatok és a design világában sokkal jártasabb, mint én.

 

Ő pedig nem más, mint Baukó Bernadett, aki a vizuális kommunikáció és a színek mestere, emellet pedig saját márka alatt design párnákat tervez gyerekeknek.

ITT megnézhetitek alkotásait.

A napokban Betti, egy nagyon kedves törzsolvasóm azzal a kérdéssel fordult hozzám, hogy a konyhával és az ebédlővel egybenyitott nappalijában milyen színeket válasszon a kisbútoroknak, hogy azok ellensúlyozzák az eleve adott, sötét színű, modern vonalvezetésű konyhabútort és étkezőasztal garnitúrát. Bettiék festés előtt állnak éppen, ezért elárulta azt is, hogy a most rózsaszín falakat világos szürkés-kékre fogják festeni a kanapé mögött, bézs színűre az ablakos falon és sötétebb bézsre az ebédlő falán.

Betti igazi álma egy vidéki, népies, provanszi hangulatú kicsi házikó lenne.

Nézzétek meg Betti képeit.

Elméleti bútortuning

Elméleti bútortuning

Elméleti bútortuning

Elméleti bútortuning

Elméleti bútortuning

Elméleti bútortuning

Ezekhez az új színekhez és a már meglévő nagybútorok színeihez keresne Betti olyan megoldást, mellyel sokkal vidékiesebb hangulatot csempészhetne be az otthonába, mint a mostani. Ehhez hajlandó lenne átfesteni a tévéállványt és a képkereteket, ill. apróbb kiegészítőket vásárolna (párna), vagy akár a kanapé melletti lerakóasztalkák helyett másikat venne.

A kérdése, hogy ezek milyen színűek legyenek?

Dettti első meglátása és egyben a koncepciója, hogy ez a tér így túl sötét, világosítani kellene. Ehhez fehér, illetve világos kiegészítőket ajánlott, és megtartotta a háziasszony új falszín kéréseit.

Elméleti bútortuning

A színpalettán a kék, a szürke és a bézs mellett egy sötétebb ibolyaszín is megjelenik, de ezzel csak csínján. A fő irányvonal a fehér, amibe a már meglévő kanapé kiválóan illeszkedik. A tévéállvány átfesthető szintén fehérre, és szerintem a kanapé két oldalára is lehetne használtan vásárolni egy népiesebb kisbútort, melyet Bettti átfesthetne világos színre.

A kiegészítőkön és a szőnyegen is lehetne világosítani és a képkeretek is legyenek inkább világosak.

Elméleti bútortuning

A konyha pedig így nézhetne ki, kicsit rusztikusabb, provanszi hangulatban, becsepészve a nappailban megjelenő kék színt is a kiegészítőkben.

Elméleti bútortuning

A rusztikusabb hangulat fokozásához lehetne álgerendákat is használni a menyezeten. Ezek nem igazi fából vannak, de megszólalásig olyanok. Egy kopottas lámpa, egy vintage falióra erősítené a vidékies hangulatot, és jobban elterelné a figyelmet modern konyhabútorról.

Remélem Bettinek tetszeni fog az inspiráció, és látva képeken, hogy ezekkel az egyszerű változtatásokkal milyen hatást lehet elérni, bátrabban fog hozzáfogni az átalakításhoz és a festéshez.

Köszönöm szépen Baukó Dettinek az összeállítást! Ne feledjétek, ha design kiegészítőt kerestek gyerekeknek, Dettit ITT megtaláljátok!

Ki lesz a következő?