A házunkban a nappalin kívül van 3 szoba. Ebből kettő a ház egyik végében, a harmadik a másik végében, közvetlenül a nappaliból nyílik. Ezt a szobát fogom most megmutatni, mert terveim szerint nemsokára már nem így fog kinézni.

gyereknappali játszószoba

Amikor ide költöztünk, arra gondoltunk, hogy a három szoba közül kettő lesz a gyerekeké, és az egyik lesz a mi szülői hálószobánk. Na jó, de melyik?

Azt gondolom, hogy az, hogy egy helyiség a lakásban pontosan milyen funkciót is tölt be, nagyban függ az ott élők adott élethelyzetétől, az életstílusuktól, és mivel ezek állandó változásban lévő dolgok – a gyerekek nőnek, mások az igényeik -, ezért a szobák funkcióinak is ennek megfeleően kell változnia, ill. tudnunk kell rajtuk változtatni.

Amikor beköltöztünk volt két gyerekünk, akik velünk aludtak, nappal pedig itthon voltam velük: tehát volt egy közös családi hálószobánk, egy játszószobánk, és egy raktárszobánk tele a költözésből maradt kipakolatlan cuccokkal.

Aztán egy elment oviba, a hálóból kiköltöztek a gyerekek saját, közös hálószobába (ezzel megszűnt a raktárszoba), a játszószoba maradt, és lett egy szülői hálószoba.

Mivel akkor egy gyerek még mindig itthon volt, a játszószoba kezdetektől fogva – számomra teljesen egyértelműen – az a szoba kellett legyen, ami a legközelebb van a nappalihoz. Az én gyerekeim többnyire ott vannak, ahol én is vagyok, nagyon ritka, és kivételesen esetben vonultak el játszani 3 éves koruk alatt. Tehát, amíg itthon vagyok velük, a legpraktikusabb, ha a játékok helye a nappaliból nyíló szoba.

Ez lett tehát az egyik gyerekszoba, a gyereknappali, vagy játszószoba. Lépjél be.

gyereknappali játszószoba

Itt nem alszanak, csak itt tároljuk a játékokat, amiket többnyire kihordanak a nappaliba, és ott játszanak velük. De este legalább van hova szépen elpakolni mindent.

Aztán később, amikor ketten jártak oviba, lett még egy gyerek, akinek kellett a pelenkázóhely, így az megint használatba került: lehajtottuk a szekrényen a pelenkázólapot.

gyereknappali pelenkázó

Jobbról balra haladva a szoba többi része.

gyereknappali játszószoba

Amióta a nagyok ovisok, egyre kevesebbet használják ezt az asztalt, többnyire felpakolják magukat cseruzákkal, papírlapokkal, és kivonulnak a konyhaasztalhoz rajzolni.

gyereknappali asztal

A szobának van egy másik funkciója is: gyakran vannak hálóvendégeink, és mivel a gyerekek nem igénylik még, hogy egyenként saját szobájuk legyen, és együtt alszanak a másik gyerekszobában, a gyerekhálóban, ezért itt kiválóan tudjuk altatni a vendégeinket. Ráadásul a mi hálószobáink a ház másik végében vannak, így az éjszakai gyereksírás sem zavarja őket.

Ezért van a szobában ez a nagy kanapé, ami kinyitható (és ezért van bent a tévé is).

gyereknappali játszószoba

Nem szeretem ezt a kanapét. Azért vettük meg, mert kényelmes, puha, süppedős, elterülős, punnyadós kanapé! Ikeás egyébként. Az alsó párnák tépőzárral vannak rögzítve a vázhoz, viszont nekünk már az elejétől fogva állandóan lecsúsztak a párnák, és mindig vissza kellett igazgatni. Körülbelül 3 év alatt tönkrement úgy a belső huzata, hogy javíttatnunk kellett, de az ülőpárnák így is mindig csúszkálnak. Borzasztóan idegesítő.

gyereknappali játszószoba

A szoba átrendezésének az az oka, hogy a nagylány ősszel elmegy iskolába.

Mivel Ő még mindig nem igényli, hogy saját szobája legyen, és hallani sem akar arról, hogy egyedül aludjon, ezért maradunk a jól bevált gyereháló/gyereknappali elrendezésnél, csak ezt a szobát kicsit átrendezem, hogy egy iskolás nagylány igényeinek is jobban megfeleljen.

gyerekszoba játszószoba

Persze amíg Ő iskolában van, a középső meg oviban, a kicsinek még mindig ez lesz a játszószobája, és a vendégeinket is változatlanul itt fogjuk elszállásolni.

gyerekszoba játszószoba

Amúgy látjátok azt az ajtót ott, az egy zuhanyzóba vezet.

ajtó zuhanyzóba vezet

Azt már mi alakítottunk ki, amikor ide költöztünk, merthogy EZ a szoba IGAZÁBÓL majd a mi hálószobánk lesz, ha kicsit nagyobbak lesznek a gyerekek!

(ahh, néha alig várom…)