Nemrég megrendelésre festettem egy igazán helyes kis ládikót, amin élmény volt dolgozni. Igazából semmi extrát nem csináltam vele, egyszerűen lefestettem egy színre – a Paris Grey gyönyörű szürkéjét választottam -, nem mintáztam, nem stencileztem, nem variáltam több színnel… szerintem olyan egyszerűen nagyszerű ez a kis bútodarab, hogy bármi extra, amit én hozzáadhattam volna, csak elvett volna az összhatásból.

Annie Sloan Paris Grey festett bútor

Viszont miközben viaszoltam, eszembe jutott , hogy milyen sokan kérdezitek a waxolást, a waxolás helyes technikáját. A napi vásárlói visszajelzésekből is azt látom, hogy ez sokaknak nem tiszta.. bánni a sötét viasszal.. mire is jó igazán.. és pontosan hogyan is kell ezeket a viaszokat használni?

Így úgy gondoltam, hogy ezen a kis ládikón könnyen meg tudom mutatni, így az éteren keresztül, egészen az elejéről:

Az Annie Sloan festékekhez viaszt használunk és nem lakkot.

Az Annie Sloan viaszok lágy bútorviaszok, átlátszó (Clear Wax)  és sötét (Dark Wax) színekben. A kettő között az a lényegi különbség, hogy amíg a Clear Wax mindig kell – hiszen ez fixálja a festéket, beleivódik, szinte egybeolvad a festékkel, feltüzeli a színeket és adja a végső, bársonyos, matt tapintását a bútornak -, addig a Dark Wax csak akkor kell, ha szeretnéd antikolni a bútort.

Valahogy úgy, mint itt a képen.

Annie Sloan Paris Grey festett bútor

Én úgy is szoktam mondani, hogy “koszosítani” vagy patinázni.

Tehát először lefested a bútort egy, vagy két rétegben, hagyod megszáradni, majd következik a Clear Wax (a képen).

Annie Sloan soft wax lágy viasz

A waxot egy puha pamutronggyal vagy wax ecsettel szoktuk felvinni a felületre. Bármelyik jó az egyik ingyen van, a másik jó drága , a lényeg, hogy a festék beszívja a viaszt. Ha felkented a Clear Wax-ot, akkor a felesleget törölgesd vissza. Ez nagyon fontos lépés. Nem kell vastagon kenni, elég vékonyan, de jól dörgöld bele a festékbe. Ettől lesz ellenálló a felület, miután a viasz kikeményedett. Ez hőmérsékelettől és páratartalomtól függően 5-21 napig terjedhet, de itthon ez általában maximum 5 nap szokott lenni.

Ha készen vagy egy szakasszal, pl. a bútor egy ajtajával, vagy az oldalával, akkor folytasd a munkát ugyanazon a szakaszon a sötét viasszal.

Ne ijedj meg, ennyire sötét!

Annie Sloan Dark Wax

Amikor felkened, ilyen nagyon-nagyon fura lesz, mint a lenti képen.

Ha nem kensz a Dark Wax alá Clear Wax-ot ,akkor sajnos ilyen is marad. Ezért kell először mindig a Clear Wax és utána Dark Wax. A Chalk Paint™ annyira szívja a viaszt, hogy ha rögtön a sötét viasszal mész a festett felületre, akkor nem fogod tudni visszatörölni. Ráadásul, ahová először leteszed a rongyot, vagy az ecsetet, ott foltos marad, nem tudod eldolgozni rendesen a viaszt.

Annie Sloan Paris Grey festett bútor

Oké, értlemezzük mi van a képeken:

A fenti képen a “sötét” részt már leviaszoltam először Clear – , majd rögtön utána Dark Wax-szal. A bútor többi részén nincsen viasz, csak a festék. A lenti képen a Dark Wax-ot már visszatöröltem ronggyal, majd megint rámentem egy kicsi Clear Wax-szal a Dark tetejére, hogy azzal visszaszedjek a sötét viaszból egy kicsit.

Annie Sloan Paris Grey festett bútor

Ahol esetleg nagyon letöröltem volna, oda megint kentem egy kis sötét viaszt. Szóval addig “játszottam” a két viasszal, amíg a kívánt eredményt meg nem kaptam. Ezt a szakaszt, a bútor elejének a felét készre viaszoltam. Csak ezt követően folytattam egy következő szakasszal. Lássuk közelről:

Annie Sloan Paris Grey festett bútor

Ez a végeredmény. A sötét viasz a mélyedésekben, az ecsetvonásokban, a faragásokban csücsül.

Annie Sloan Paris Grey festett bútor

Az a kezdeti barnaság, amikor először felkentem a sötét viaszt, az eltűnt.

Annie Sloan Paris Grey festett bútor

Összefoglalva tehát:

  1. Először mindig a Clear Wax és utána a Dark Wax.
  2. A felesleget mindig töröld vissza egy puha pamutronggyal, akkor is, ha ecsettel dolgozol.
  3. Szakaszosan haladj!

Szerintem a viaszolás a legjobb rész, ekkor kapja meg a bútor a végső karakterét és élettelivé válnak az addig láthatatlan ecsetvonások, i m á d o m!!!