A chalk szó magyarul azt jelenti kréta, ezért amikor én először találkoztam ezzel a kifejezéssel, hogy chalk paint (jelentése: kréta festék), azt hittem, hogy ez ugyanaz, mint az a fekete táblafesték, amire krétával lehet írni, csak színesben, vagyis sokféle színben.

Nem kellett sokáig utána olvassak, amikor kiderült számomra is, hogy erről szó nincs!

A Chalk Paint tehát nem összekeverendő a chalkboard paint-tel (jelentése: krétatábla festék), ami tényleg az a feketeke (vagy zöld) festék, amivel a suliban lefestik a táblát, hogy írni lehessen rá. (A lányom most elsős, és fehér táblájuk van, amire filccel lehet írni, lehet már nem is létezik az a bizonyos fekete… ?!)

Annie Sloan Chalk Paint

Annie Sloan pedig egy hölgy Nagy-Britanniából, aki körülbelül 20 évvel ezelőtt kitalálta – jobban mondva – feltalálta ezt a festéket, amit így nevezett el: Chalk Paint. Ez azóta védett márka, és azért nevezte így, mert száradás után olyan matt, mint a kréta. Én nem is szoktam lefordítnani, vagy úgy emlegetem, hogy Annie Sloan Chalk Paint festék, vagy esetleg úgy rövidítem, hogy ASCP, de általában mögé rakom, hogy festék.

Ritkán csak úgy hívom, hogy krétafesték, ha olyannal beszélgetek, aki már “képben van”. Ez azért lehet megtévesztő, mert amióta Annie Sloan kitalálta ezt a festéket, léteznek más márkájú chalk paint festékek is, sőt a chalk paint festéket otthon, magunk is elkészíthetjük, erre számos receptet, leírást találhatunk az interneten, ha nagyon keressük.

Persze, ahogy túrórudi és túrórudi között is van különbség – egyeseknek ugye a piros pöttyös az igaz -, úgy chalk paint és Chalk Paint között is bizonyára van különbség, én egyelőre azt próbáltam, amit Annie Sloan talált ki, úgyhogy erről tudok beszámolni.

Ez itt példásul az Emperor’s Silk nevezetű piros árnyalat.

Annie Sloan Chalk Paint festék

A festékről röviden annyit kell tudni, hogy vizesbázisú, természetes alapanyagokból készül, környezetbarát, szagtalan, nagyon alacsony VOC értékkel (illékony szerves vegyület-tartalom).

Meglepően egyszerű használni, általában semmiféle előkészítést nem igényel a felület, amire kenjük, legyen az fa, fém, műanyag, textil, agyag, bármi.

Minden csiszolás nélkül kenheted a bútorodra, lefestheted vele a falat, a plafont, a fotel kárpitját, színezhetsz vele függönyt.

Annie Sloan chalk paint festék

Használni ezt a festéket nem csupán annyit jelent, hogy kipróbálsz egy másmilyen festéket, hanem jelenti a magát a technika elsajátítását, ahogyan Annie Sloan használja azt. Ez merőben eltér a hagyományos használattól. Mit értek ez alatt? Ha a kereskedelemben kapható szokásos festékeket használod vannak szabályok, amiket érdemes betartani, mint például, hogy előtte alaposan megcsiszolod a bútort szálirányban, alapozófestéket használsz, egyenletesen kened a festéket, hogy ne látszódjanak az ecsethúzások, sokáig hagyod száradni és még sorolhatnám.

A Chalk Paint használatával eldobhatsz minden konvenciót!

Amikor a képen látható piros asztalt festettem, nagyon nehezen tudtam “ledobni” magamról ezeket a szabályokat!

Annie Sloan Chalk Paint festék

Pedig ez a festék pont arra való!

Miután hazaérsz a munkából, és van még két órád vacsoráig, simán leterítesz az előszobába egy kartont, ráállítod a kiskomódot, lefested Chalk Paint festékkel, és amikor mész aludni már vissza is teheted az ágyad mellé.

Számomra a legnagyobb felfedezés, ami miatt tulajdonképpen ráakadtam külföldi honlapokat olvasgatva a festékre, az az antik hatás elérése a bútorokon, mint itt a képen.

Annie Sloan chalk paint festék

Mindezt otthon, házi körülmények között.

Én is még csak most ismerkedem a festékkel, tavasz óta használom, és nagyon megszerettem. Vettem egy könyvet is a sok közül, amit Annie Sloan írt az évek alatt. Konkrét átalakítások vannak benne, lépésről lépésre.

Annie Sloan könyv

Annie Sloan színpalettáját a 18. és 20. századi dekoráció és design ihlette, de Te bátran keverheted a színeket, lehet kísérletezni a textúrákkal, a világos és sötét színű viasszal, és ki lehet próbálni rajta különböző bútordekorációs technikákat a whitewash-tól, egészen a stencilezésig.

Ezeket mind ezzel a festékkel készítettem.

Annie Sloan chalk paint festék

Ez a festék hihetetlen szabadágot ad a hobbi bútorfelújításhoz, és nagyban serkenti a kreativitást!

Bátran lehet vele kísérlezetni, ha elrontod a bútorod, bármikor csiszolás nélkül újrafestheted azt, könnyen javítható. Számomra egy bútor átfestése sok előkészületet jelentő dolgot jelentene, de Annie Sloan videóit, és a festékével átalakított bútorokat nézegetve az interneten ez nagyon könnyűnek tűnik, az ember szárnyakat kap, és legszívesebben már holnap nekiesne valamelyik unalmas bútorának.

Ha többet szeretnétek tudni róla és a festékéről, ezt a videót ajánlanám a figyelmedbe elsőként.

A festék beszerzése egyelőre csak külföldről lehetséges, Magyarországon sajnos nem kapható.

A padláson sorban várnak a bútoraim, amiket ezzel a festékkel szeretnék lefesteni, úgyhogy lesz még sok-sok leírás és további tapasztalatok a festékről, és használatáról.