Az elmúlt héten landolt a kertben egy nagyobb mennyiségű Annie Sloan chalk paint festék (ASCP), egyenesen a holland nagykereskedelemből, melyet azokkal a hobbi bútorfestőkkel rendeltünk együtt, akikkel szeretnénk jobban megismerni a bútorfestés eme technikáját, amit Annie Sloan krétafestéke kínál nekünk.

Annie Sloan chalk paint festék

Mitől más ez a festék? És miért kell róla beszéljünk?

Képzeljétek el, hogy olyan országban, ahol ezt a festéket a hivatalos forgalmazók árulják, az értékesítésnek fontos része, hogy tartanak mellé úgynevezett workshop-ot, egyfajta mini tanfolyamot, ahol el lehet sajátítani az alapvető fogásokat.

Ezzel kapcsolatban jogosan felmerülhet a kérdés: Olyan nehéz ezzel a festékkel dolgozni, hogy szükség van ilyesmire? Mi olyan bonyolult ebben, hogy meg kell rá tanítani az embereket? Ez csak egy festék, felkenem, és kész, nem?!

chalk paint krétafesték bemutató

Nemrég kisfalumban tartottam egy kis élő, ingyenes bemutatót ezzel a festékkel. Elvittem egy art-deco szekrényt, festéket, és ott az érdeklődők szeme előtt elkezdtem lefesteni. Akkor vettem észre, és döbbentem rá, hogy tulajdonképpen mik azok a tipikus kérdések, amik felmerülnek valakiben, aki életében először találkozik ezzel a festékkel. Nem mintha az olyan hej de régen lett volna, hogy én találkoztam vele…

1. “Komolyan mondod, hogy megtapad csiszolás nélkül? Na erre kíváncsi vagyok!”

chalk paint krétafesték bemutató

Ezt a mondat többször is elhangzott az este folyamán. Igen, hihetetlen, de megtapad csiszolás nélkül! (Több kép a bemutatóról itt!)

chalk paint krétafesték bemutató

Akinek egy minimális tapasztalata is van festésben, az tudja, hogy ha befest valamit, és az nincs megfelelően előkészítve, lehet, hogy ideig-óráig megtapad rajta egy jó minőségű festék, de a végeredmény nem lesz szép, pláne nem tartós, ha a felület alatta, mondjuk például vastagon van lakkozva. Erre vannak kitalálva az alapozófestékek, amik bizonyos felületeken jól megtapadnak, táplálják, védik a fát, de a gyártó ajánlása szerint is szükséges előtte csiszolni a felületet.

Itt nem kell semmi ilyesmit csinálni!

2. Milyen ecsetet használjak?

Erre szerintem egy másik posztban részletesen ki fogok térni, mert szinte mindenki megkérdezi! A lényeg, hogy ehhez a festékhez sűrű szövésű ecset az ajánlott.

annie sloan ecset medium

Ezen a képen egy Annie Sloan medium (közepes) méretű ecset van.

3. Mit csináljak, hogy ne legyen csíkos?

Semmit! Hagyd, hogy csíkos legyen! Csak lazán!

Ne aggódjatok, ha az első ecsetvonások így néznek ki, mint ezeken a képeken.

Itt például elég ijesztően csúnya.

chalk paint festék hatás

Itt csíkos.

chalk paint festék hatás

Itt látszik, hogy milyen vastag.

krétafesték hatás

Ezt két rétegben kentem, ez az első.

chalk paint festék hatás

Ez a festék erről szól! Pontosan ezért kíváló ez a festék antikolásra.

Nem kell magadat megerőszakold: ha tükörsima, egyenletes felületet szeretnél, akkor használj inkább zománcfestéket, ecsetet és hengert, és gyöngyőrű, egyenletes eredményt fogsz kapni. Nem mindenkinek jön be ez a stílus, de ezzel nincsen az égvilágon semmi baj!

4. Hogy működik a viasz? Hogyan kell felvinni a bútorra? Lakkozni nem lehet?

Röviden most annyit, hogy a viasz védi, fixálja a festést és ehhez a stílushoz jobban illik a viasz. A festék kifejezetten jól magába fogadja viaszt, és szép, matt felületet ad a végén. Ettől függetlenül lehet lakkozni is.

A felvitele történhet ecsettel és ronggyal, de erre ki fogok térni egy másik bejegyzésben részletesebben, hogy mutassam be lépésről lépésre.

Én azt látom, hogy ez a legnehezebb ebben a festékben, hogy az emberek tudják elengedni azokat a nagyon komoly szabályokat, amivel egy bútorfelújítás egyébként jár, és próbáljanak a hobbi bútorfestésre lazábban és sokkal játékosabb módon gondolni. Ezért van az, hogy a forgalmazók workshoppokat tartanak, ami egyben nemcsak a konkrét festési és dekorációs technikák bemutatását jelenti, hanem magát a szemléletmód elsajátítását, amit Annie Sloan a saját festékével és általánosan a chalk paint krétafestékkel lefestett bútorok képviselnek!

Összeségében szerintem a chalk paint krétafesték használata egy jól megkülönböztethető és egyedi megjelenést adhat használt bútorainknak.

Ami a legfontosabb, hogy nem beszélni kell róla, hanem CSINÁLNI!

Mert szerintem nagyon izgalmas és kreatív festék!