A népi festett bútorok teljes díszükben, gazdag színeikkel nagyon kevés átlagos lakásba illenek be. Őszintén megmondom Nektek, hogy én sem tennék be például egy ilyet a lakásomba, mert egyszerűen nem illene oda:

bútorfestés tanfolyam

A népi motívummal festett bútorok csodaszépek, de nekem túl színesek, túl díszesek. Nem mondom, festettem már népi motívumot bútorra, de akkor is csak visszafogottan tettem.

Ennek ellenére úgy gondolom, hogy helyük van a mai lakberendezésben is! El tudnék képzelni például egy színes, mintákkal tel tulipánosládát például egy fehér letisztult minimálban. Esetleg, ha lenne egy parasztházacskám, olyan nyaralóféle az erdőszélen, vagy balatonon egy faluban, akkor azt biztosan festett népi bútorokkal rendezném be.

Én nagyon csodálom ezeket a bútorokat, csodálom bennük a beletett munkát, és azt az ősi jelentéstartalmat, amit ezek a bútorok a ráfestett mintáik által hordoznak.

Akárhányszor kézműves vásárban járok, mindig jólesően legeltetem a szememet, és elcsodálkozom azon, hogy milyen gazdagok vagyunk, mi magyarok, ezen a téren is!

bútorfestés tanfolyam

Ezért úgy gondoltam, hogy ha már hobbi-bútorfestsre adtam a fejem, közelebb is szeretnék megismerkedni a bútorfestés eme sokkal magasabb szintű és magasztosabb ágával!

Bakonynána egy ezer lelkes falucska Veszprém megye szélén, festői vidéken. Ide látogattam el, Czeglédiné Budai Katalinhoz, aki bútorfestő népi iparművész, és immár második éve szervez bútorfestő tanfolyamokat nagy sikerrel! Az ország, sőt a világ legkülönfélébb pontjairól is megtalálják őt – jártak nála még Japánból is -, hogy ízlítőt kapjanak művészetéből.

Kata tárgyai, festett bútorai messziről megismerhetőek, egyedi szín- és motívumviláguk alapján.

Cz Budai Katalin festett bútorok

A népi bútorfestészet nagyon gazdag, számomra átláthatalanul szerteágazó, tájegységenként változó motívumokkal, de minden egy-egy ősi magból ,ősi eredetből indul ki. Ilyen motívum például a tulipán, ami minden tájegységnél megtalálható magyar népi motívum, és a női természet fejlődésének különböző fázisait jelképezi. De ez csak egy példa a rengetegből. A különböző tájegységek népi bútorfestészetét különböző népi iparművészek művelik, mindenkinek megvan a saját, rá jellemző, általa szívesen használt motívumvilága. Egyesek szigorúbban őrzik az eredeti motívumokat, mások kikacsintgatnak, és felhasználva az ősi mintákat kialakítják a saját stílusukat.

Ilyen Kata is, aki többnyire székely népi mintákat fest, melyeket az évek során a saját ízlésére finomított, így alakult ki a rá jellemző szín- és motívumvilág. A bútorokat pedig férje, Czeglédi Tibor készíti.

Cz Budai Katalin festett bútorok

A tanfolyam péntek délutántól,vasárnap délutánig tartott, sokan családostul, gyerekestül érkeztünk, így, amíg az apák kirándultak a gyerekekkel, addig az asztalnál komoly munka folyt.

bútorfestés tanfolyam

Kata segítségével konkrét tárgyakat festettünk, szabadon válogathattunk a minták között, és az alapozástól kezdve a végső díszítésig végigvettünk minden bútorfestési fázist.

Én elég visszafogott színekkel dolgoztam a többiekhez képest, pont úgy vagyok én ezzel, mint Petőfi a Kárpátokkal…

Ezeket itt, én készítettem, ilyenek voltak – ilyenek lettek.

bútorfestés tanfolyam

Nézzétek, a csoporttársaim milyen szépeket festettek!

bútorfestés tanfolyam

Én magam biztosan nem fogok mostantól piros tulipánokat festeni bútorokra, de valami megmozdult bennem. Ahogyan a teljes csöndben mindenki koncentrálva festette a kis táblácskáját, miközben szállt a paprikáskrumpli illata, amit Kata bográcsban főzött nekünk, én nagyon jól éreztem magam. Éreztem a kezemben, hogy ez egy izgalmas, új útja lehet a bútordíszítésnek, amit esetleg én is tudnék művelni valamilyen formában.

Közben pedig azon gondolkodtam, hogy hogyan lehetne ezeket a gyönyörű bútorokat újra a mai átlagemberhez közelebb vinni, milyen formában lehetne az átlag-lakásokba úgy beköltöztetni, hogy az ízléses, szemet gyönyörködtető, és funkcionális is legyen? A népi újra sikk, és nem gondolom, hogy csak a tornacipőnkön kéne viseljük azt.

A népi mintáknak jelentéstartalmuk van, ezeket bútorokon megjeleníteni szerintem komoly felelősség is egyben.

bútorfestés tanfolyam

Kata megsúgtam nekem, hogy mi lenne, ha az eltolt könyvespolcunkra is festenék mintát, ha már úgyis esetleg színre festem. “Azt biztos, hogy nem!” -mondtam neki ott. Amióta hazajöttünk, és nézegetem, már mintákat látok rajta…

Végérvényesen megfertőződtem!

A Nemiskacat facebook oldalára feltettem szinte az összes képet, ami a tanfolyamon készült: Kattints ide, és nézegesd meg!

Ha ti is szeretnétek elvarázsolódni, Kata karácsony előtt is szokott tartani foglalkozást, ahol karácsonyi mécsestartókat lehet majd festeni.

Elérhetőség: Czeglédi Tibor és Cz Budai Katalin

cím: 8422 Bakonynána, Kossuth u. 77.

telefon: 06-30-300-6292, 06-88-488-197

e-mail: butorfestes@gmail.com

További képek: a http://butorfestes-tulipanoskata.blogspot.com/