Szín-tan workshopon jártam

Minden látó embernek a színek természetesek, nem szokunk rajtuk gondolkodni, pláne nem tudatosítjuk, hogy valójában hány féle színt is látunk, érzékelünk.

Annie Sloan úgy állította össze bútorfestékének színpalettáját, hogy az könnyen használható legyen olyan emberek számára is, akik nem foglalkoznak művészetekkel,  esetleg csak egy bútordarabot szeretnének lefesteni. Az elve kikevert és forgalomban lévő 37 szín olyan jól működik a gyakorlatban bútorokon és olyan könnyedén összeválogathatóak az egymással harmonizáló színek, hogy az ember nem feltétlenül érzi szükségét újabb színek létrehozásának.

Aki viszont jobban szeret elmerülni a színekben, azokat a színpaletta szándékosan kevés – ám annál tudatosabban összeállított  – volta a bátor színkeverésre sarkallja.

Színeket keverni izgalmas és egyben ijesztő. Sosem tudhatod hová lyukadsz ki, és mintha sosem lenne vége.. mindig van egy új árnyalat! 🙂

Amikor 2017-ben Oxforban voltam az Annie Sloan Interirosnál tanulni, Annie már ott bemutatta nekünk legújabb workshopját, melynek célja az volt, hogy jobban megértsük az általa kitalált színek működését, összetetvőit, és hogy gyakorlatot szerezzünk abban, hogy hogyan tudunk szinte bármilyen színt kikeverni az Annie Sloan palettáról, mitöbb, hogyan lesz abból egy harmónikus otthon.

Miután hazajöttem és kezdtem beleásni magam a színek tudományába, jöttem rá, hogy ez a téma sokkal átfogóbb és hatalmasabb, mint gondoltam. A színek és a velük foglalkozó tudomány számtalan könyvet tölt meg. Ezért elhatároztam, hogy képezni fogom magam a témában.

A minap egy 3 napos workshopon voltam, ahol Bajczár Éva textiltervező iparművésztől tanulhattam a színekről.

Éva fantasztikusan nagy tudású, tiszteletreméltó személyiség, a színek tudora, nagyon örültem, hogy megismerhettem. Speciális színtan  workshopja a színek árnyalatnyi felismerését adja, egy tudatos színlátást, amit gyakorlatok alapján lehet elsajátítani a tanfolyam alatt. “A színtanfolyamot javasoljuk tervezők, gyártók, lakberendezők, stylistok és mindazok számára akiket érdekelnek a színek.” – írja saját honlapján.

Itt épp saját régebbi munkáit mutatja nekünk, ugyanis Éva évtizedeken keresztül nemzetközileg is benne volt az iparági vérkeringésben. Magyarország 1974- ben lett tagja az INTERCOLOR Nemzetközi Színbizottságnak, ahol hazánkat a Magyar Divat Intézet képviselte, így Éva 1985 – 2003-ig vett részt az üléseken az intézet munkatársaként. 2004 – ben átvette a tagságot és 2016 – ig önálló tagként képviselte az országot a nemzetközi bizottságban, rendszeresen részt vett az üléseken és a színtrendek kidolgozásában. Ezeken a tanácskozáson határozzák meg két évre előre az adott év szín, alapanyag és formavilágát.

Ezen felül Éva számos cégnek, színháznak és divattervezőnek készített textilterveket pályafutása során. A fényképeken pár régebbi munkája látható…

Külső szemmel nézve laikusoként, lehet, hogy viccesen néztünk ki, ugyanis 3 napon keresztül mást sem csináltunk, mint színes magazinokból képecskéket vágtunk ki. 🙂

Azután a képecskéket színek szerint kupacokba rendeztük…

majd…  – és valójában itt kezdődött a tudomány – Éva segítségével sorba rendeztük őket valamiféle rendezőelv szerint, pl. lilás kékektől a zöldes kékekig, vagy narancsos rózsaszíntől a kékes rózsaszínig stb. Ez sokkal nehezebb, mint azt bárki is gondolná. A színeket olyan sorrenbe kell tudni állítani, ami tökéletes átmenetet képez egyik ponttól a másikig, és ha ki akarnám kerverni őket festékkel, akkor lehetséges lenne az előzőhöz mindig egy újabb színt hozzáadva kikeverni a sorban következőt.

Ezt nagyon nehéz meglátni. Látszólag például a sok szürke egyforma, pedig ha elkezded sorba rendezni őket bámulatos menniységű árnyalata van! (Csak szürkéből 10 db lapot készítettem, rajtuk egyenként 6-8 szürke szín, mindegyik egy kicsit másik árnyalat)

Összesen 43 lapot ragasztottam tele színekkel! Közben Éva segített megérteni a színek közti különbségeket és rendre átrendezte az általam készített sort, mert valami soha nem stimmelt vele… így vezetett rá, hogy meglássam az árnyalatok közti különbségeket.

Ezt követően az volt a feladat, hogy válasszunk ki a lapok közül kettőt vagy hármat és azokra a színhangzatokra készítsünk kollázsokat. Én ezeket készítettem:

bordó, mélyzöld, olajkék, narancsok

türkizek, rózsaszínek, barnás narancsok/arany

kékkesszürke, szürkés rózsaszín, bézs

piros, zöld, barna

A nap végén egymás munkáit csodáljuk, elemezzük..

Ezek a többiek munkái:

Nagyon izgalmas és színekkel teli 3 nap volt, gyorsan eltelt! A nagy kihívás számomra még az lesz, hogy mindezt megismételjem a műhelyben Annie Sloan festékekkel is!

Ha szeretnétek tanulni Évától keressétek bártan, szívből ajánlom őt, tart csoportos és egyéni színtrend tanácsadást is divatcégeknek és textiltervezőknek.

www.bajczareva.hu

Kapcsolódó termékek