Kedves Olvasó! Ezt a cikket 2014-ben készítettem, javaslom, hogy kattints át a 2021-es frissített verziójára, ahol még több gyakorlati tanácsot, tippet, trükköt és egy 15 perces videót is találsz a laminált bútor festésről.

A friss cikket -> ITT <- találod.

Nagyon sokan kérdezitek tőlem, hogy laminált felületre használható-e a Chalk Paint™ festék.

Mielőtt bármit is írok Annie Sloan festékéről, szeretném, ha tudnátok, hogy minden előzetes ijesztgetés ellenére, ha nagyon akartok, tudtok laminált bútort festeni. Erre a magyar bloggerirodalomban is számos példa akad, a spanyol viasznak már gyára van:

1. Használhatjátok az OTEX nevű alapozófestéket. Kiválóan tapad mindenre, oldószeres festék, ráfesthettek bármilyen más oldószeres festékkel.

2. Az UNITOP univerzális festék is megtapad a laminált felületen, kiválóan alkalmazható alapozóként, rámehettek utána bármilyen festékkel.

3. Annie Sloan festéke is megtapad a laminált felületen, ha egyedi, bársonyosan matt hatást szeretnétek, akkor használjátok az Annie Sloan CHALK PAINT™ festéket. Az Annie Sloan egy angol dekorációs bútorfesték, magyarul krétafesték, ami csiszolás nélkül kenhető a legtöbb felületre.

Mariannal egy laminált konyhabútor kapcsán kezdtnük el levelezni, végül úgy döntött inkább kizarándokol hozzám Biatorbágyra, és teszünk egy próbát a festékkel, hiszen őszíntén szólva én magam sem tudtam teljesen megbízható válaszokat adni neki minden kérdésére.

Én úgy vagyok ezzel a laminált bútor festéssel, ne adj’ isten antikolással, hogy kutyából nem lesz szalonna, tehát ha valami kocka, csúnya, jellegtelen és ráadásul még műanyagból is van, abból igen nehezen lehet ízlésesen antikolt bútort varázsolni. Ez nálam már nem fér bele az antikolásról vallot nézeteimbe. Azonban ahogy semmi nem fekete vagy fehér, sokat beszélgetek Veletek telefonon, igenis van igény arra, hogy egy laminált bútorral tegyünk csodát, vagy legalább is elviselhetőbb színre fessük át, vagy átbillentsük kicsit egy rusztikusabb irányvonalra.

Íme néhány példa mire is gondolok:

laminált bútor festése

Anikó ennél az éjjeliszekrénynél az Annie Sloan Old White festéket használta, majd zárta a felületet Annie Sloan Clear Wax-szal (átlásztszó lágy bútorviasz) és utána antikolta Dark Wax-szal, ami színezett bútorviasz.

laminált bútor festése

A cipőszekrénynél Anikó  az Annie Sloan bútorfesték Duck Egg Blue árnyalatát használta.

Ezt a Mama festette a saját otthonában még tavasszal. Ő is az Old White színt használta.

laminált bútor festése

laminált bútor festése

Ha az átalakításhoz van egy jó formájú bútorunk, akkor szerintem van esélyünk, ha nincs akkor viszont ne erőszakoskodjunk vele. Fessük még modernebbre, vagányra és felejtsük el hogy country-álmot akarunk megvalósítani szocreálból.

Mező Zsuzsi szerintem ezt egész szépen megoldotta ezen a jellegtelen asztalkán. A jó színválasztás is fontos, a Country Grey homokszürkéje kellemesen harmónizál a Duck Egg Blue-val, ami egy penészkék árnyalat.

laminált bútor festése

Én is festettem már laminált kockaszekrényt, azért hogy ne üssön el a környezetében lévő többi bútortól (ITT).

Térjünk vissza Mariannhoz és a kérdéses konyhájához, ami így nézett ki.

laminált konyhabútor festése

Napsárga a korpusz, és világossárga, olyan rücskös-fajta laminált a front. A formája viszont nem rossz.

Ezt írta nekem : “Van egy kb 10-12 nm felületű konyhabútorunk (most napsárga), ezt szeretném lefesteni csontfehérre. A korpusz fújt bútorlap, a a frontok fóliázott matt bútorlap. Antikolt festést szeretnénk rá. Szuper lenne, ha az éleknél és marásoknál mélybarna szín látszana.”

Huh! Az éleknél látszódna a barna.. hm szkeptikusan álltam hozzá, de lássuk mi történt.

laminált konyhabútor festése

Tudom, hogy a képen nem jön át a rücskös felület, de higgyétek el, hogy az.

laminált konyhabútor festése

A lábazat egy részét is elhozta, ami teljesen sima felületű.

laminált konyhabútor festése

Találtam a padláson Unitopot, ráadásul BARNA színben. Ezt még ezer évvel ezelőtt kevertettem egy festékboltban valamihez, de aztán nem használtam el.

Ezen kívül kikevertem valami barna-féleséget Chalk Paint színekből, épp ami nyitva volt azokból, csak próbaképpen.

A bal oldalára kentük a krétafestéket, a jobb oldalra az Unitopot.

laminált konyhabútor festése

Ez a Chalk Paint™ -keverék.

laminált konyhabútor festése

Ez az Unitop.

laminált konyhabútor festése

Szépen megtapadt mindkettő.

A Chalk Paint™ elsőre jobban fed, mint a sima zománc.

Ezután ráfestetten az egész fiókra egy réteg Chalk Paint™ festéket Old White színben.

laminált konyhabútor festése

Idő hiányában hajszárítóval szárítottuk. Valószínúleg amiatt, hogy nem hagytuk rendesen megszáradni, baloldalon a Chalk Paint feloldotta az alákent barnát. Nem is találkoztam még ilyennel! Számtalan esetben kentem több Chalk Paint színt egymásra és nem oldódtak soha, hanem szépen egymásra ültek, és visszacsiszolásnál bukkantak el a különböző rétegek.

laminált konyhabútor festése

A fiók másik oldalán lévő kísérlet sikeresebb volt, viszont látszott, hogy a barna fölé két rétegben fog kellenni a fehér festék, mert így nagyon átüt alatta barna.

laminált konyhabútor festése

Mariann kívánságára az éleken elkedtem finoman visszacsiszolni. 240-es papírt használtam, ami azért kellett, hogy jöjjön a festék, viszont amikor kicsit erősebben nyomtam lemetem egészen a sárgáig.

Ilyen lett.

laminált konyhabútor festése

Mariannank nagyon tetszett. Nekem nem annyira. Rábeszéltem, hogy próbáljuk ki, milyen az, ha nem élcsiszolással antikol, hanem simán csak sötét viasz használatával.

Ezt a fiók közepén ki is próbáltuk, látjátok itt a fogantyú körül.

laminált konyhabútor festése

A sötét viaszos anikolásnak az lenne az előnye, hogy nem kell barna festéket használni, nem kell csiszolni az éleken, hanem a festés textúrájában, a festékvonásokba megülő barna viasz adná az antikolt hatást. Ráadásul a viassza lehet játszani, hogy erősebben használod, vagy jobban vissztörülöd.

Ez szerintem egy kicsit visszafogottabb, messziről kevésbbé feltűnő, szembeötlő megoldás lenne.

laminált konyhabútor festése

Közben Mariann megmutatta a szobát is, ami egy légétérben van a festendő konyhával.

 

Modern, letisztult formák, design székek, impozáns tapéta és egy nagy antikolt szekrény.

laminált konyhabútor festése

laminált konyhabútor festése

Mariann ragaszkodott eredeti elképzeléséhez, az élrecsiszoláshoz.

laminált konyhabútor festése (1)

Tehát ilyen volt…

laminált konyhabútor festése

És ilyen lett:

laminált konyhabútor festése

Kétségtelenül sokkal jobb! 1 és fél liter Annie Sloan Old White Chalk Paint™ festéket használtak el, és nagyon szeretik a végeredményt!

laminált konyhabútor festése

Ti mit gondoltok, megérte átfesteni kb. 25 ezer forintból?