Rusztikus natúr felület készítése. Hogyan?

Áll két kis éjjeli szekrény a Nemiskacat Látványműhelyben (pontosabban most már csak egy, az egyik gazdára talált). Sokan kérdezitek, hogyan értem el, hogy az ajtajukon a natúr fának olyan “égetett”, rusztikus hatása lett.

Szó sincs itt semmilyen nyílt láng használatáról :), egyszerű a technika és nagyszerű az eredmény. Ebben a cikkben megmutatom hogyan, és beszélek egy kicsit a stencilezésről is. A cikk végén VIDEÓT is találtok, így még szemléletesebb lesz a folyamat! 🙂

Előkészítés

Első lépésként mindig alaposan megtisztítom a felületet és maszkolószalaggal kitakarom azokat a részeket, melyeket nem szeretném, ha festékesek lennének.

Bár az Annie Sloan krétafestékek alá nem kell csiszolni, nem tilos, vannak helyzetek, ami ezt fölülírhatja. Ebben az esetben például az, hogy egy teljesen natúr, lakkmentes felületet szerettem volna elérni, mert később a viaszt nem a festékre, hanem egyenesen a natúr felületre szerettem volna felvinni. A viasz nem tapad meg a lakkozott felületen. Emiatt egy erősebb csiszolópapírral az ajtót megcsiszoltam, majd portalanítottam.

Festés

A festéshez Annie Sloan Oxford Navy színt használtam. A célom a sima felület elérése volt, így lapos ecsetet használtam és festés során is törekedtem az egyenletes ecsetvonásokra, a festék egyenletes elosztására. (LÁSD A VIDEÓBAN LENT). Két réteg festéket vittem fel, majd az utolsó réteget egy finom csiszolópapírral átsimogattam. Emiatt még egyenletesebb hatást tudtam elérni.

 

 

Díszítés – stencilezés

A stencilezés nagyon egyszerű folyamat, azonban nagyon könnyen el is rontható, ha nem ismerjük a pontos technikáját.

  • Első lépésként rögzítettem a stencilt egy maszkolószalaggal (elhagyható, de biztonságot ad).
  • Stencil ecsetet használtam, de egy kis darab szivacs is megteszi. A lényeg, hogy NAGYON KEVÉS festék kell, mert könnyen a minta alá tud folyni.
  • Kicsi, ütögető mozdulatokkal kezdem mintázni (LÁSD A VIDEÓBAN LENT). Inkább többször, vékonyan csináljuk, hogy elkerüljük az aláfolyást.

Zárás átlátszó waxsszal

  • A bútor festett felületét a waxszolás előtt kicsit megcsiszoltam, hogy simább felületet kapjak, de természetesen ez egy kihagyható lépés. Itt a cél az igazán sima felület elérése volt!
  • Első körben átlátszó viasszal (Annie Sloan világos Chalk Paint™ wax) kezeltem a felületet. Felvittem az ecsettel és visszatöröltem ronggyal a maradékot. A folyamatot wax ecset nélkül, sima ronggyal is el lehet végezni.

Ahogyan a képe is látjátok, a csiszolással nagyon mattul a szín. Ettől nem kell megijedni egyáltalán, amikor elkezdtek viaszolni, akkor szépen vissza fog mélyülni a szín!

Antikolás barna waxsszal

Az átlátszó viasz után a natúr, stencillel díszített ajtót barna színű viasszal (Annie Sloan sötét Chalk Paint™ wax) kezeltem és a kívánt hatás eléréséig visszatöröltem. Az eredmény egy gyönyörű rusztikus felület lett, olyan mintha bele lenne égetve a minta fába.

Éssssss kész!!!

Nézzétek meg a teljes folyamatról készült videót!

 

 

Ha érdekel, hogyan tudsz antik hatást létrehozni sötét viasz használatával, kattints, ITT megmutatom.

Kapcsolódó termékek

2021-09-29T11:24:11+00:002021 szeptember 29|Blog, Bútorfestés, Munkáink|0 hozzászólás