A krétafesték egyik legvonzóbb tulajdonsága, hogy szabadon és minden különösebb tervezés és óriási előkészület nélkül kenhető bútorra. Emiatt, amikor elkezdtem használni, elég gyorsan felmerült, hogy kipróbáljuk konyhabútorra is.

Krétafesték konyhabútorra? Igen!

Az évek alatt számos vevői tapasztalat és visszajelzés érkezett arról, hogy hogyan működik ezen a felületen. Összefoglalva és röviden: nagyjából ugyanúgy, mint bármilyen más festékkel házilag festett felület, csak van egy-két olyan jó tulajdonsága, ami nagyon megkönnyíti a munkafolyamatot.

Most végre eljött az alkalom, és átfestettem a saját konyhabútoromat Annie Sloan krétafestékkel. Most elmondom a tapasztalataimat!

Mindenkinek megvannak a preferenciái, nem egyformák az igényeink, nem egyformán főzünk, és nem egyformán tekintünk egy festési folyamatra sem. Van aki lazábban veszi, van aki alaposan felkészül a feladatra. Mindkettő jó lehet, ha a végén elégedettek vagyunk az eredménnyel.

Én azt vallom, hogy bármivel is fessetek, mindenképpen megéri a munkát, a fáradságot és a festékre költött pénzt. Még a legdrágább festékkel is tuti olcsóbban jöttök ki, mintha az egész bútort kicserélnétek.

Nálunk az most fel sem merült, hogy azért legyen átfestve a konyha, mert felújításra szorulna a bútor, egyszerű “szépészeti” beavatkozás történt. A sztoriról és a tervezés folyamatáról – amit amúgy nagyon fontosnak tartok – az előző bejegyzésemben írtam: Rusztikus konyha festése, végre minálunk is! címmel.

Ez a mostani bejegyzés nem általánosan a konyhabútor festésről fog szólni, nem is arról, hogy mikor válasszatok krétafestéket a konyhabútorra és mikor ne. Arról sem, hogy győzködjelek miért éri meg ezt, vagy azt a festéket használni. Nálam egyébként alapból nem is merült fel más, mint az Annie Sloan Chalk PaintTM, hiszen ezzel a festékkel indult bútorfestő pályafutásom és a mai napig tart a rajongás. 🙂

Ezt az Annie Sloan krétafesték színt használtam a konyhára

Ha a krétafesték a választásod konyhabútorod átfestésére, akkor ez a cikk segíteni fog, hogy valós képet kapj a tényleges munkafolyamatról. A végén biztonsággal fogsz tudni dönteni, hogy a krétafesték – különösen konyhabútorra – hogyan működik jól, hogyan használd, és mire számíthatsz a végeredmény tekintetében.

A blogcikkben arról olvashatsz bővebben, hogy:

 • Mi kell az átfestéshez? Milyen anyagokat és eszközöket használtam még a krétafestéken kívül?
 • Pontosan hogyan került fel a krétafesték a konyhabútoromra? Lépésről-lépésre a festés folyamata, a krétafesték használata, mire kell ennél az anyagnál különösen odafigyelni!
 • Mennyi időbe telt átfestetni az egészet? A krétafesték összehasonlítva más festék munkafolyamatával.
 • Mennyibe került az átalakítás összességében, drága-e a krétafesték, megéri-e használni?

Mi kell a konyhabútor festéshez Annie Sloan krétafesték esetén?

A konyhabútorfestés menete röviden

 1. Leszereltem a fogantyúkat.
 2. Alaposan megtisztítottam a felületeket mosogatószeres vízzel.
 3. A régi fogantyúk helyén maradt lyukakat kijavítottam, betömtem.
 4. Maszkolószalaggal leragasztottam, ahol nem akartam összekenni a padlót és a falat.
 5. A nyíló szekrényajtókat leszereltem, a fiókokkal a helyükön dolgoztam.
 6. Festettem 3 rétegben.
 7. Waxoltam 3 rétegben / helyenként lakkoztam (a mosogatónál, szemetesnél és a tűzhely alatt).
 8. Férj felszerelte az új fogantyúkat.
 9. Átfestettem még pár kiegészítőt is és lomtalanítottam, rendet raktam.

Ez így elég egyértelműek hangzik, de nézzük meg részletesebben, hogy mikor mire kell odafigyelni krétafesték esetén!

A krétafesték használata konyhabútornál, lépésről-lépésre

Előkészületek

1. LÉPÉS
Először leszereltem a fogantyúkat, hogy könnyebb legyen a dolgom a felület tisztításánál.

2. LÉPÉS
Alaposan megtisztítottam az egész konyhabútort, mintha csak nagytakarítanék. Sikáltam, mosogatószeres vízzel zsírtalanítottam. A szivacs dörzsi felével jól áttisztítottam minden egyes zugát, majd tiszta vízzel leöblítettem és hagytam megszáradni.

JÓ TUDNI! Nagyon fontos, hogy alaposan tisztítsunk, de ne használjunk erős zsíroldó szereket. A vizes bázisú festékkel “összeveszhet”, illetve régi bútornál kioldhat olyan anyagokat, ami miatt gond lesz a festéssel, például foltosodhat. Tehát a kíméletes, de nagyon alapos tisztítás esszenciális a későbbi tartósság szempontjából.

3. LÉPÉS
Ezután a fogantyúk után maradt lyukakat fatapasz segítségével betömtem és simára csiszoltam a lyuk körüli területet. Ez több napig tartott. Utána megint átmostam a felületet vizes ronggyal, hogy leszedjek minden port róla.

JÓ TUDNI! A régi lyukak betömésére, a javításokra és a tapaszolásokra bőven kell időt hagyni! Ez sokszor több, mint maga a festés folyamata. Többszöri tapaszolással érhető el, közötte száradási időt kell hagyni. 20-25 lyuk eltüntetése akár 2 napos folyamat is lehet. Addig nem tudsz festeni, ezt kell először megcsinálni!

4. LÉPÉS
Ezt követően maszkolószalaggal kiragasztottam a padlót, a szekrény oldalán a falat, a pult tégláját és minden olyan területet, ahol féltem, hogy valamit összekenhetek a festékkel.

JÓ TUDNI! A maszkolószalagozás szerintem nem olyan nagy jelentőségű, mint ahogy sokan gondolják. Ha gyakorlott a kezed, tudsz ecsettel egyenes vonalat húzni, vagy nem olyan nagy a kitakarandó felület, akkor odatartva a másik kezeddel egy papírlapot, simán ki tudod váltani ezt a munkafolyamatot. A krétafesték, amíg nem zárod le simán letörölhető a felületről, egyszerűen le tudod mosni egy nedves ronggyal.

Ezután a padlóra lazán leterítettem egy festésnél használatos védőfóliát, de itt sem kell aggódni igazán a leeső cseppek miatt.

JÓ TUDNI! Igazából nem fontos sok időt szánnod a padló takargatására, mert a festék simán feltörölhető. Egyik jó tulajdonsága, hogy egyáltalán nem csöpög, nem folyik. Kiválóan lehet festeni vele tisztán. Én sokszor azon kaptam magam, hogy egyáltalán nem takarom le még a fapadlónkat sem.

5. LÉPÉS
A fiókokat a helyükön hagytam, hogy közvetlenül ott fessem őket. A nyíló ajtókat viszont leszereltem és az asztalra raktam.

JÓ TUDNI! A festéshez nem fontos leszerelni az ajtókat és a fiókelőlapokat. Nem kell feltétlenül bakra vagy asztalra állítsd és vízszintes felületen fest, mert a krétafesték sűrű, lassú folyású, nem csöpög. Van idő szépen eldolgozni a sűrű szövésű ecset által adagolt festékmennyiséget. Nyugodtan festheted a helyén és csak annyira szükséges szétszedni, hogy hozzáférj a lényeges, látható részekhez.

Végül közvetlenül a festés előtt még egyszer áttöröltem denaturált szeszes ronggyal a festendő felületet!

Más előkészítő műveletre tehát nincsen szükség a krétafesték esetén. Nem kell csiszolni és alapozni. Én sem tettem. Nyugodtan rá lehet festeni közvetlenül a lakkozott felületre.

Ennél nagyobb szabadságot nehezen tudok elképzelni! Egyszerűen nem kell aggódnod, és túl sok időt töltened sem a csiszolással, sem a maszkolással, sem pedig a bútorok takargatásával, szétszerelgetésével. Az előkészület töredék idő alatt megvan. Nem kell aggódnod azon, hogy ha egyszer összekensz valamit, akkor csak forró, ecetes ollóval veszed ki onnan a lecsöppent festéket. Nincs szükséged garázsra, sufnira, nyugodtan festheted a bútort egyszerűen a helyén.

Festés krétafestékkel

6. LÉPÉS
A bútor nálam helyhez kötött, így a festés helyszíne adott volt. Ettől függetlenül nem javasolom, hogy kint fess az udvaron, mindféle beleszállhat a frissen festett bútorodba.
Amikor elkezdtem a festést mindent a kezem ügyébe készítettem: ecset, pótecset, kisebb ecset a javításhoz, tálka, víz, rongy, henger tállal.

JÓ TUDNI! Olyan eszközt válassz a festéshez, amilyen végeredményt szeretnél elérni. Ez nagyon fontos, mert sok bosszankodástól mentheted meg magad, ha jó minőségű eszközt (ecsetet, hengert) választasz. Fontos, hogy tisztában légy azzal, hogy melyikkel milyen textúrát, milyen végeredményt, látványt tudsz elérni. Ezért fontos a tervezés, ahogyan korábban említettem!

A körecsettel laza, össze-vissza mozdulatokkal festettem, ahol némileg látszódnak a kesze-kusza ecsetvonások, de hagytam, hogy a festék szépen magától terüljön. Mindez lehetővé teszi a szabad alkotást, a szabályoktól mentes festést, amit annyira szeretek a krétafestékben. A felület rusztikusságát a laza ecsetvonások textúrája adja, ettől a végeredmény kézműves és nem művi hatású.

Direkt nem hengerrel dolgoztam az előlapokon, egyáltalán nem volt cél a minél simább és egyenletesebb felület létrehozása. Könnyedén tudtam a függőleges felületen is dolgozni.

Hengerrel sima, egyenletes felületet tudsz festeni.

Körecsettel igazi rusztikus felület festhető.

Alapos felkeverés után egyenesen a dobozból festettem, nem hígítottam a festéket vízzel. Figyeltem arra, hogy az első réteg vékony legyen. Én így szeretem, ad egy jó alapot, amire rétegezni lehet a többit.

JÓ TUDNI! A krétafesték kiválóan tapad, így nem javaslom hígítani az első réteget. A további rétegeket viszont nyugodtan hígíthatod vízzel. Tudd, hogy minél több vizet teszel hozzá, annál jobban romlik a fedőképessége és a tapadása is. Így viszont simább felületet tudsz vele festeni, jobban tudsz vele dolgozni, több időd van elkenni a festéket a száradásig. Ez egy egyéni tapasztalás, amit az első pár ecsetvonással gyorsan el is tudsz sajátítani.

A teljes fedéshez három rétegre volt szükségem, mert egészen sötét barna bútort festettem világosra. Már kettőnél sem volt rossz, de a szemem kívánt még egy réteget, így voltam nyugodt.

JÓ TUDNI! Az, hogy összességében hány rétegre lesz szükséged mindig szituációtól függ és a munka közben derül ki. Vannak felületek, melyek extrán szívják a festéket és vannak, melyek kiválóan festhetőek. Ez mindig az első ecsetvonásoknál derül ki. Ha teheted, végezz próbafestést, akkor nem érhet csalódás.

A sziget másik oldala volt a nagyobb munka, ahol a felső szekrény ajtajait leszerelve az asztalon festettem. A mélyfiókok, a mosogatógép és a szemetes előlapját szintén a helyükön festettem, nem lett volna értelme kivenni őket a helyükről.

A bútor látszó oldalánál hengert használtam, így itt haladósabb volt a munka. Gyorsan, látványos eredményt akartam elérni ezen a nagyobb kiterjedésű, de sima felületen. Más is lett a textúrája, mint a fiókoké és az ajtóké.
Belül most nem festettem a bútort.

JÓ TUDNI! Az, hogy fested-e belül a bútort vagy sem, teljesen egyéni döntés kérdése. Azt tudd, hogy a belső felületek festéséhez nem dupla, hanem annál több festékkel kell számolni, mert a belső felületek sokkal nagyobb kiterjedésűek. Ezt kalkuláld be a büdzsébe a tervezésnél.

Krétafesték esetén nem kell számolj túl sok száradási idővel. Mire a végére értél egy konyhabútornak, az eleje tuti megszáradt és jöhet a következő réteg. Bátran festhetsz egy napon belül több réteget is.